Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ενημερωτικό της Α.Σ.Ε. για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 14



Ενημερωτικό των αιρετών της Α.Σ.Ε. για τη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ στις 14/02/2019




Είναι θετικό το γεγονός ότι ενώ η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) τα προηγούμενα χρόνια δεν έβγαζε ποτέ ανακοινώσεις για να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΔΕ (παρά μόνο προεκλογικά και για ευνόητους λόγους!!) αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει ένα «απολογητικό υπόμνημα», το οποίο βέβαια πιο πολύ έμοιαζε με έγγραφο/απάντηση της Διοίκησης σε αίτηση/καταγγελία παρά με ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης. Μάλλον ενοχλεί το ότι υλοποιούμε αυτό που είχαμε πει για γνωστοποίηση των όσων συμβαίνουν στο ΠΥΣΔΕ και καταγγελία των αυθαιρεσιών.

Όσες εκθέσεις ιδεών όμως και να γράψουν, με ρητορικά ερωτήματα, ειρωνείες και πινακάκια, δε μπορούν να κρύψουν την ουσία , ότι δηλαδή σε αγαστή συνεργασία και σε  πλήρη σύμπνοια με τους άλλους 3 του ΠΥΣΔΕ (Πρόεδρο και δυο διορισμένα μέλη) καταψήφισαν την ένσταση της συναδέλφου και εμμένουν στο να εφαρμόσουν μια αντισυναδελφική, άδικη και αντιπαιδαγωγική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ και μόνο με τη δική μας αρνητική ψήφο:


Κάνουν «μπαλάκι» επί 3 μήνες την αναπληρώτρια συνάδελφο ΠΕ07 μητέρα (μονογονεϊκήοικογένεια) και την 7χρονη κόρη της. Η αναπληρώτρια συνάδελφος αφού (καλώς) ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τη Διοίκησηγια το σχολείο στο οποίο θα εργαστεί, και αφού τοποθετήθηκε και επίσημα από μέσα Δεκέμβρη με πράξη του ΠΥΣΔΕ, οργάνωσε τη διαμονή της, το σχολείο και τις δραστηριότητες του παιδιού της κοντά στον τόπο εργασίας της. Τρεις ολόκληρους μήνες όμως μετά την τοποθέτησή της εξαναγκάζεται από το ΠΥΣΔΕ να μετακινηθεί σε άλλο σχολείο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονή της και από το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτά η κόρη της!

Στην περίπτωση της μόνιμης συναδέλφου ΠΕ07κάνουν κουρελόχαρτο έναν από τους λίγους  νόμους (4203/2013 άρθρο 25, παρ.5)  που έστω και στοιχειωδώς προστατεύει τους εκπαιδευτικούς από το να γίνονται λάστιχο, αφού ορίζει ρητά ότι  οι συνάδελφοι πρέπει να τοποθετούνται  πρώτα σε όμορα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου.  Και αντί η Διοίκηση, και η κυρίως η αιρετός της ΕΑΚ, να χρησιμοποιήσουν αυτό το νόμο σαν εργαλείο «αποτελεσματικής παρέμβασης» για να προστατεύσουν την συνάδελφο, τον καταστρατηγούν συνειδητά εξαναγκάζοντας την μόνιμη συνάδελφο ΠΕ07 να μετακινηθεί βίαια από όμορο σχολειό της οργανικής της θέσης, και να τοποθετηθεί 40 χιλιόμετρα μακριά, γιατί απλά... έτσι θέλουν, και μάλιστα 5 μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους!

Ακόμα όμως  και το «φύλλο συκής», ότι δηλαδή το ΠΥΣΔΕ πήρε την παραπάνω απόφαση «για να λειτουργήσουν τα σχολεία», (το οποίο σε καμία περίπτωση βεβαία δε δικαιολογεί την παραπάνω απόφαση) κατέπεσε, αφού ακόμα και μέχρι τις 14/02, δυο ολόκληρες εβδομάδες δηλαδή μετά την προαναφερόμενη απαράδεκτη απόφαση του ΠΥΣΔΕ, και τα δυο εμπλεκόμενα σχολεία υπολειτουργούσαν στην ειδικότητα ΠΕ07!!  Οπότε όχι μόνο δε λύθηκε το πρόβλημα αλλά διογκώθηκε!!

Συνάδελφοι,

Θα το γράψουμε για ακόμα μια φορά ρητά και κατηγορηματικά: Γνωρίζουμε τα όρια που έχει η παρουσία μας στο ΠΥΣΔΕ, δε δημιουργούμε αυταπάτες για το ότι όλα τα προβλήματα λύνονται μέσα σε ένα συμβούλιο. Δεν εκλεγήκαμε όμως για να συμβιβαζόμαστε  με τις αυθαιρεσίες της διοίκησης!Ο αιρετός έχει άλλο ρόλο μέσα στο ΠΥΣΔΕ και αν κάποιοι το ξεχνάνε εμείς θα τους το θυμίζουμε. Θα κάνουμε λοιπόν αυτό που τόσα χρόνια δε γινόταν. Θα αναδεικνύουμε τις αυθαιρεσίες της διοίκησης. Για εμάς δεν υπάρχουν τα  σχολεία μας, ούτε τα σχολεία των δικών μας. Καμία εξάρτηση, καμία εξυπηρέτηση μεμονωμένων συμφερόντων. Θα κάνουμε το σωστό και το δίκαιο και οι μόνοι που θα μας κρίνουν είναι οι συνάδελφοι!

Η τελευταία συνεδρίαση δείχνει, ότι ανεξάρτητα από το δίκιο κι άδικο, από νόμους, από το παιδαγωγικά και συναδελφικά σωστό, η πραγματικότητα είναι μια: η Διοίκηση έχει την πλειοψηφία με 3-2, κι από ότι καταλάβαμε πολύ συχνά θα είναι 4-1. Είναι χρέος όλων των συναδέλφων, στο πλευρό του σωματείου, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, κόντρα στις πολιτικές των κυβερνήσεων, στη διοίκηση και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Σπύρος Θύμης – Τακτικό Αιρετό Μέλος του ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας με την ΑΣΕ

Σωτήρης Φωτίου – Αναπληρωματικό Αιρετό Μέλος του ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας με την ΑΣΕ