Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Βουλή : Ερώτηση του ΚΚΕ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας

Επίκαιρη Ερώτηση για το πρόβλημα της σχολικής στέγης του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: ια το πρόβλημα της σχολικής στέγης του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας"

Το κυρίως κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου Κέρκυρας είναι ένα παλαιό ισόγειο πέτρινο κτίσμα κατασκευής του 1949 με ισόγεια προσθήκη κατασκευής του 1980. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται τμήμα του Δημοτικού Σχολείου (3 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα υπολογιστών - η οποία φέτος μετατράπηκε σε διδασκαλίας λόγω υπεράριθμης τάξης - και γραφεία δασκάλων και διευθυντή). Το υπόλοιπο σχολείο στεγάζεται σε τμήματα από τρία μισθωμένα κτίρια στην γύρω περιοχή με αποτέλεσμα οι μαθητές να μετακινούνται από κτίριο σε κτίριο περνώντας συχνά το δρόμο!!! Πέρα από τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει αυτή η κατάσταση, δυσχεραίνεται σημαντικά και το εκπαιδευτικό έργο. Στο σχολείο σήμερα φοιτούν περίπου 150 μαθητές από την Α’ ως τη ΣΤ’ Δημοτικού.
Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση των υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας στις 17/06/2015:
• Η θέση των ακινήτων δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση, οι εξωτερικού χώροι των μισθωμένων κτιρίων είναι αφύλακτοι, χωρίς περίφραξη.
• Το δημοτικό σχολείο δεν αποτελεί ενιαία σχολική μονάδα και η κατάτμηση της σε διάφορους χώρους ελλοχεύει κινδύνους κυρίως για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών.
• Το κτίριο (παλιό Δημοτικό και Μισθωμένο) δεν έχει χρήση εκπαιδευτηρίου.
• Δεν διαθέτει κατάλληλα διαμορφωμένο και διαρρυθμισμένο χώρο και επαρκή αύλειο χώρο περιφραγμένο.
• Το εν λόγω σχολείο δεν πληροί την ελάχιστη απόσταση που καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις από Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και Νεκροταφεία και Νοσηλευτικά Ιδρύματα.
• Δεν έχει κτιριακή κάλυψη των υπηρεσιακών και εκπαιδευτικών απαιτήσεων σχετικά με την ασφάλεια, την ευχάριστη διαμονή και την υγιεινή, σύμφωνα με σχετικό νόμο.
• Δε διαθέτει Παθητική και Ενεργητική Πυρασφάλεια, και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.
Με λίγα λόγια το κτίριο του σχολείου είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ. Το Υπουργείο Παιδείας, οι δημοτικές αρχές, η Νομαρχία Κέρκυρας (παλαιότερα) και τώρα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχουν παραγκωνίσει το θέμα δίνοντας υποσχέσεις που δεν έχουν τηρηθεί. Κωλυσιεργούν ή μέσω τυπικών διαδικασιών (μειοδοτικός διαγωνισμός για την μίσθωση κτιρίου για την στέγαση του Δημοτικού Σχολείου Κοντοκαλίου) δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα με αποτέλεσμα την παραμονή 150 μαθητών σε μια πάσχουσα σχολική μονάδα χαρακτηρισμένη ως ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ, άρα και επικίνδυνη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να δοθεί άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης για το Δημοτικό Σχολείο Κοντοκαλίου Κέρκυρας.


Ο βουλευτής
 Νίκος Μωραΐτης