Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ο.Γ.Ε Κέρκυρας: 8 Μάρτη Παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας

Καλούμε τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες μητέρες, να συμμετέχουν στην εκδήλωση, που οργανώνει η ομάδα Κέρκυρας της ΟΓΕ  σε συνεργασία με τα εργατικά σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μισθωτών Λογιστών και Βοηθών Λογιστών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8/3/2017 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 6:00. Θα περιλαμβάνει: χαιρετισμό για την ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, παράσταση Καραγκιόζη, εργαστήρι κατασκευών για τα παιδιά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. 
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας, έχει τις ρίζες της σε μια σημαντική στιγμή του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στην απεργία των εργατριών στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, στις                  8 Μάρτη του 1857, με αιτήματα: ίση αμοιβή για ίση δουλειά, καλύτερες συνθήκες εργασίας, οκτάωρο.
Η αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας είναι ταξική. Η εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, χτυπάει διπλά τις γυναίκες.
Σήμερα, που οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων υφίστανται στις οικογένειές τους, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, και να την εκφράσουν με τη συμμετοχή τους στο εργατικό-λαϊκό και στο γυναικείο κίνημα. Να παλέψουν για την ισοτιμία, την ειρήνη, το δικαίωμα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.
Το Μάρτη του 1857 οι εργάτριες  στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, απεργούσαν και τραγουδούσαν:

 «Σκοπεύουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα.
Όχι πια να μοχθούμε απ’ τα χαράματα.
Ίσα ίσα μόνο για να ζούμε,
να μην έχουμε ποτέ μια ώρα για να σκεφτούμε.
Θέλουμε να νιώσουμε τον ήλιο,
θέλουμε να μυρίσουμε τ’ άνθη.
Οκτώ ώρες για εργασία, οκτώ ώρες για ανάπαυση,
κι οκτώ ώρες για ό, τι θέλουμε».