Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Απαίτησαν απόσυρση της εγκυκλίου που περικόπτει προσλήψεις αναπληρωτών

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12
Απρίλη, εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από κάλεσμα των ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Πειραιά, Γ΄ Αθήνας, των ΣΕΠΕ «Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Σεφέρης» καθώς και άλλων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ.

Η παράσταση αφορούσε την εγκύκλιο για τον καθορισμό κενών και πλεονασμάτων για τις μεταθέσεις που εξέδωσε το υπουργείο. Βάσει αυτής, με κατεπείγουσες διαδικασίες και με κλειστά σχολεία, επιχειρήθηκε να διαμορφωθούν τεχνητά πλεονάσματα, να καταργηθούν τμήματα, να δρομολογηθεί «κινητικότητα» μονίμων και να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά.


Στη συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους του υπουργείου, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί έθεσαν όλες τις προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εκπαιδευτικών σε μεταθέσεις - αποσπάσεις, που είναι άρρηκτα δεμένες με τους όρους που σχεδιάζει η κυβέρνηση να λειτουργήσουν τα σχολεία.

Τονίστηκε ότι με την εγκύκλιο εφιστάται η προσοχή της διοίκησης στην απαρέγκλιτη τήρηση όλων των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων (αναγωγή των λειτουργούντων ολιγομελών τμημάτων σε 27άρια - 30άρια, τροπολογίες - ρυθμίσεις για Ειδική Αγωγή και μαθητές με Ειδικές Ανάγκες που φοιτούν σε Γυμνάσια - ΓΕΛ - ΕΠΑΛ, αυξημένα κατώτατα όρια μαθητών, ελαχιστοποίηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των τμημάτων ξένων γλωσσών κ.ο.κ.).

Ιδιαίτερα τέθηκαν προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία τμημάτων, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. Τέλος, αναφέρθηκε πως όλα έχουν σχέση με τα μέτρα που προωθούν η κυβέρνηση και οι εταίροι της, με τους «κόφτες» και τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου δεσμεύτηκαν μόνο για μία μικρή μετακίνηση στην ημερομηνία συνεδριάσεων για τα κενά των μεταθέσεων (στις 24 Απρίλη), ενώ κατά τα άλλα εξέφρασαν τη σταθερή τους προσήλωση στον αντιλαϊκό σχεδιασμό για καταργήσεις τμημάτων - πλεονάσματα, επιχειρώντας ταυτόχρονα να καθησυχάσουν το εκπαιδευτικό κίνημα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζουν πως απαιτείται επαγρύπνηση και κοινή δράση με γονείς και μαθητές, αλλά και όλο τον υπόλοιπο λαό κόντρα στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και στην αντιλαϊκή πολιτική