Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΠΑΜΕ Εκπ/κών:ΓΙΑ ΤΗΝ 5η/2017 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Την Πέμπτη 6 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η 5η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων με μοναδικό θέμα την εξέταση των αιτήσεων για άδειες άνευ αποδοχών.
            Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο ότι οι άδειες άνευ αποδοχών αποτελούν τη χειρότερη μορφή άδειας καθώς οι συνάδελφοι χάνουν μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η αίτηση για μία τέτοια άδεια υποδηλώνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει κάποιος εκπαιδευτικός, που εξαναγκάζεται σε αυτή την απόφαση.

            Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου συνάδελφοι αιτούνται τις άδειες επειδή ο/η σύζυγος και τα παιδιά τους είναι σε άλλη πόλη, οι ηλικιωμένοι γονείς χρειάζονται φροντίδα κλπ.
            Οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση. Οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην οικονομική εξαθλίωση ενώ ταυτόχρονα είναι χιλιάδες οι συνάδελφοι που "εγκλωβίζονται" μακριά από τις πατρίδες και τις οικογένειές τους.
            Φέτος η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπασε κάθε ρεκόρ στην ελαχιστοποίηση των μεταθέσεων (ποσοστό 3,1%) που σε ένα βαθμό θα έλυνε το πρόβλημα πολλών εκπαιδευτικών.  Να θυμίσουμε ότι για παράδειγμα στην Κέρκυρα έγιναν 156 αιτήσεις για μετάθεση και από αυτές ικανοποιήθηκαν μόλις 2!!! Η αβεβαιότητα, που επιτείνεται και με τη διαδικασία των αποσπάσεων οδηγεί στις άδειες άνευ αποδοχών.
            Μόνη λύση οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που απαιτούνται και διαδικασίες μεταθέσεων για να πάνε όσοι περισσότεροι συνάδελφοι γίνεται κοντά στα σπίτια και τις οικογένειές τους.
            Υπερψηφίσαμε και τις 13 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Κέρκυρα, 07/07/2016