Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Ανακοίνωση Για Ανακύκλωση


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 5/12/2014 αντιπροσωπεία του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΚΣΙΥ) επισκέφτηκε την έδρα της επιχείρησης ανακύκλωσης των αδερφών Λαβράνου στα Δανήλια για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα συναδέλφου, μέλους του ΚΣΙΥ. Η επιχείρηση απέλυσε πρόσφατα το συνάδελφο χωρίς να του καταβάλει την αποζημίωση απόλυσης ενώ οφείλει το επίδομα αδείας 2013 και 2014, το δώρο Χριστουγέννων 2013 και 2014, το δώρο Πάσχα 2014, τις υπερωρίες, τις αργίες και τα ρεπό. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αυτή που έχει υπογράψει σύμβαση με τον δήμο για την ανακύκλωση ενώ παρέχει και άλλες υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας.

Εκεί η αντιπροσωπεία του σωματείου δέχτηκε προπηλακισμό από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης οι οποίοι μάλιστα απείλησαν να καλέσουν την αστυνομία ενώ προσπάθησαν να εκφοβίσουν και να συκοφαντήσουν τον συνάδελφο επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Καταγγέλλουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες των εργοδοτών και τους προειδοποιούμε ότι θα πέσουν στο κενό. Το εργατικό κίνημα έχει πλούσια πείρα και ξέρει να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις.
 Απαιτούμε εδώ και τώρα την καταβολή των δεδουλευμένων του συναδέλφου. Απορρίπτουμε τα προσχήματα της επιχείρησης ότι δήθεν δεν μπορεί να αποζημιώσει τον συνάδελφο επειδή δεν έχει πληρωθεί από το Δήμο. Είναι γνωστό ότι καμία επιχείρηση δεν δραστηριοποιείται για το «κοινό καλό» αλλά μόνο για το κέρδος το οποίο εξασφαλίζει χάρη στην εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων.  Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω επιχείρηση καταπατά εργασιακά δικαιώματα. Ο ΚΣΙΥ έχει πραγματοποιήσει και άλλες παρεμβάσεις στο παρελθόν προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα σε εργαζόμενους ενώ είναι γνωστή η εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια.
Επιπλέον, το περιστατικό αυτό προσφέρεται για συμπεράσματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας. Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια οι υπηρεσίες καθαριότητας, όπως και άλλες δημόσιες υπηρεσίες,  υπονομεύονταν συνειδητά για να οδηγηθούν στην ιδιωτικοποίηση εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει τις ταξικές δυνάμεις που προειδοποιούσαν ότι η παράδοση αυτών των υπηρεσιών σε ιδιώτες θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στον κλάδο και γενικότερα.  

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να αψηφήσουν την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και να παλέψουν οργανωμένα μέσα από τα ταξικά σωματεία. Η εργοδοτική ασυδοσία, που ενισχύεται από τους αντιλαϊκούς νόμους της κυβέρνησης και της ΕΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την οργάνωση των εργαζομένων, από ένα κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί, να βάλει φρένο στο ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.