Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Στον αέρα παραμένουν οι υπό μετάταξη εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπ. Παιδείας
 Χωρίς καμία δέσμευση, αποχώρησαν από το υπουργείο Παιδείας, οι υπό μετάταξη εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή που εξετάζει τις μετατάξεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια του 2013 και 2014, η οποία κάνει λόγο ακόμη και για ακύρωση των μετατάξεων.
Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών και μεταταγμένων εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τ. Κουράκη. Όπως ενημέρωσαν τους συγκεντρωμένους μετά το τέλος της συνάντησης, το υπουργείο δεν δεσμεύεται για άρση της πρότασής του για ανάκληση των αποσπάσεων ούτε για επίλυση όλων εκείνων των ζητημάτων που δημιουργούν το πρόβλημα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς και για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η πολιτική ηγεσία παραπέμπει σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής που έχει συσταθεί για τις μετατάξεις του 2013.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημείωσε μεταξύ άλλων πως δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός. Ότι όσοι πήραν μετάταξη δουλεύουν και πρέπει, όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί, να έχουν οργανικές θέσεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Υπενθυμίζεται πως το 2013 έγιναν υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ή και σε διοικητικές θέσεις), με το «πιστόλι στον κρόταφο». Η επιλογή της τότε κυβέρνησης ερχόταν σε αντίθεση ακόμα και με τους υπάρχοντες νόμους, αφού κανονικά προηγούνται οι μεταθέσεις και στην πορεία εξετάζονται οι αιτήσεις για μετάταξη, με βάση τα κενά που απομένουν, ενώ έγιναν σε βάρος εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και που στερήθηκαν οργανικές που δικαιούνταν. Στο μεταξύ, οι οργανικές που εξαγγέλθηκαν για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς αποδείχθηκαν απάτη, αφού στην ουσία δε δόθηκαν ποτέ, αφήνοντας στον αέρα τους χιλιάδες μεταταγμένους.
Στο πλευρό των υπό μετάθεση εκπαιδευτικών, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος.
Η πρόταση μας
Για το ζήτημα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει επισημάνει πως το πρόβλημα με την απουσία κενών - οργανικών θέσεων δεν προέκυψε αποκλειστικά από τις μετατάξεις του 2013, οξύνθηκε ωστόσο δραματικά. «Το πρόβλημα ξεκινά από τις χιλιάδες συμπτύξεις - συγχωνεύσεις σχολείων, τα πολυπληθή τμήματα, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κινητικότητα - διαθεσιμότητα. Μέτρα που είχαν και έχουν σαν αποτέλεσμα τόσο τη δραματική επιδείνωση των όρων μόρφωσης των μαθητών, όσο και την απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων, την ανασφάλεια για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που παραμένουν και με την παρούσα κυβέρνηση» όπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Το ΠΑΜΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα και μεταξύ άλλων προτείνει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πήραν μετάταξη (σε εκπαιδευτικές ή διοικητικές θέσεις) και το επιθυμούν να γυρίσουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προτείνει έλεγχο των μορίων, μαζικούς διορισμούς για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών αναγκών, απόδοση οργανικών θέσεων, κανένας εκπαιδευτικός να μη μείνει χωρίς οργανική θέση, να καταργηθεί όλο το πλαίσιο της κινητικότητας και κάθε έννοια ελαστικοποίησης στην εργασία των εκπαιδευτικών. Επίσης, ζητά κατάργηση του ΠΔ 48/28 - 2 - 2014 για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ΠΗΓΗ: 902.gr