Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Έξαρση στις παράμονες μετεγγραφές μαθητών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έξαρση παρουσιάζουν  φέτος οι παράνομες εγγραφές - μετεγγραφές μαθητών. Ευθύνη γι΄ αυτό έχουν ο προσωρινός προϊστάμενος Β΄/θμιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης οι οποίοι συγκαλύπτουν ή ανέχονται όσους διευθυντές σχολείων μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές. Ιδιαίτερα ο αναπληρωτής διευθυντής Δευτεροβάθμιας αποθρασύνθηκε καλώντας «εντός της ημέρας» να πραγματοποιήσει παράνομη μετεγγραφή.  Θέλουμε για άλλη μία φορά να τονίσουμε ότι όσοι εμπλέκονται σ΄ αυτή τη διαδικασία κάνουν ζημιά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές, αλλά και στα συμφέροντα των συναδέλφων εκπαιδευτικών.
Η κατανομή των μαθητών στα σχολεία κάθε περιοχής είναι μία θεσμοθετημένη διαδικασία σαφής και ρητή  η οποία έχει για στόχο της να διαμοιραστεί ομοιόμορφα ο μαθητικός πληθυσμός και να εξασφαλιστούν ίδιες συνθήκες παροχής εκπαίδευσης για όλους τους μαθητές. Κατά καιρούς η κατανομή υφίσταται τροποποιήσεις προκειμένου να εξορθολογιστούν ανισορροπίες οι οποίες προκύπτουν για διάφορους λόγους. Η διοίκηση της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τους διευθυντές σχολείων, οφείλει να σέβεται αυτή την κατανομή και γιατί έμμεσα ή άμεσα εμπλέκεται στη διαμόρφωση της, αλλά κυρίως γιατί η παραβίαση της από κάποιους, βρίσκει μιμητές και λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Το αποτέλεσμα είναι σχολεία να υπολειτουργούν ή ακόμη να κινδυνεύουν και με κλείσιμο και άλλα να διογκώνονται υπερβολικά με 30άρια τμήματα τα οποία όχι λίγες φορές βρίσκονται σε ακατάλληλους χώρους. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργείται ο μύθος των δήθεν καλών και κακών σχολείων. Λέμε ό μύθος γιατί είναι γνωστό ότι οι τοποθετήσεις  εκπαιδευτικών στα σχολεία γίνεται με άλλες διαδικασίες και όχι τις όποιες ικανότητες τους, συνεπώς  καθηγητές «ικανότεροι» ή «λιγότερο ικανοί» να βρίσκονται σε όλα τα σχολεία.
Οφείλουμε να προσθέσουμε ότι όσοι διευθυντές σχολείων προσπαθούν με παράνομες εγγραφές-μετεγγραφές να αυξήσουν τα τμήματα του σχολείου τους επικαλούμενοι «για να μη χρειαστεί να φύγουν ή συμπληρώσουν αλλού ωράριο συνάδελφοι» στην καλύτερη περίπτωση έχουν άγνοια του προβλήματος. Ένα τμήμα παραπάνω σε ένα σχολείο, με παράνομες διαδικασίες, σε ένα σχολείο έχει σαν αποτέλεσμα συνήθως κατάργηση δύο ή και τριών τμημάτων στα σχολεία από τα οποία πάρθηκαν αυτοί οι μαθητές. Για όποιον λοιπόν θέλει να βλέπει τη συνολική εικόνα και να μην περιορίζεται στο μικρόκοσμο του σχολείου του, αυτό σημαίνει και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας, αλλά κυρίως δημιουργεί τάσεις κοινωνικού διαχωρισμού των μαθητών και σχολείων, κάτι αντιδραστικό και εντελώς αντίθετο με την δημοκρατική κουλτούρα που διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα για την εκπαίδευση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε την συμπεριφορά όσων εμπλέκονται στη διαδικασία των παράνομων εγγραφών-μετεγγραφών αντισυναδελφική, γιατί δημιουργεί αντιπαραθέσεις μεταξύ σχολείων και συναδέλφων διασπώντας έτσι τη συλλογικότητα μας. Ακόμη ακυρώνει το κεντρικό αίτημα του συνδικαλιστικού μας χώρου που είναι η παροχή δημοκρατικής ουμανιστικής, δωρεάν και δημόσιας υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά. Το ΔΣ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο ζήτημα των παράνομων εγγραφών μετεγγραφών και καλεί τους Διευθυντές και τους Διοικητικούς παράγοντες να εφαρμόσουν τις ισχύουσες διατάξεις και τη χωροταξική κατανομή. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθούμε, σαν πρώτο βήμα, δημόσια και με ονοματεπώνυμο να τους καταγγείλουμε. 
Ακόμη το ΔΣ καλεί προκειμένου να αναδείξει ακόμη περισσότερο και να σχηματίσει σαφέστερη εικόνα τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 28/9/2015 8 μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ (  Α ΕΠΑΛ – ΜΑΝΤΟΥΚΙ).
Για το Δ.Σ
   Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας

                             Ν. Μεταλληνός                                                   Τ. Σγούρος