Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:Για την 1η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι στο δημόσιο της Κέρκυρας
     Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν κυριολεκτικά στο πετσί τους μέρα τη μέρα την άγρια αντιλαϊκή πολιτική του 3ου μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις στρατηγικές επιδιώξεις ΕΕ-κεφαλαίου. Αυτή η  πολιτική που δε διαφέρει σε τίποτα απ’ την πολιτική των προκατόχων της, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε από κοινού ψήφισαν και το 3ο μνημόνιο. Τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης φορτώνονται ακέραια στο λαό και στους εργαζόμενους. Η πολυδιαφημισμένη… «δίκαιη ανάπτυξη» (!) έχει ως «καύσιμη ύλη» τα ερείπια των κοινωνικών και εργασιακών  δικαιωμάτων, την αύξηση της ανεργίας, το τσάκισμα της αξίας της εργατικής δύναμης - μισθών, την απλήρωτη εργασία, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, τη συρρίκνωση των συντάξεων, την περιστολή των κοινωνικών δαπανών στην υγεία-παιδεία-πρόνοια.

    Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) έσπειραν νέα εμπόδια στην οργάνωση της πάλης αξιοποιώντας το κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης που καλλιεργήθηκαν με τις αυταπάτες της «αριστερής» ελπίδας που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια διαλυτική τακτική ακολούθησαν αυτές οι ηγεσίες και στην Κέρκυρα. Ενώ όσες δυνάμεις πανηγύριζαν για την "αριστερή" κυβέρνηση και στήριζαν με συγκεντρώσεις και δηλώσεις τις "κόκκινες γραμμές" της βοήθησαν στην εξαπάτηση του λαού.

     Όπως έχουμε ξαναγράψει και σε προηγούμενη ανακοίνωση η προσπάθεια ανασύστασης του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ στην Κέρκυρα έγινε με πρόχειρες διαδικασίες, μακριά από τα σωματεία και τους συναδέλφους, με εκλογές πατροναρισμένες κατευθείαν κομμένες και ραμμένες απ’ τα κεντρικά της ΑΔΕΔΥ. Κύριος στόχος ήταν η δημιουργία αναχώματος για το επόμενο διάστημα απέναντι στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
     Στις εκλογές (8 Ιουνίου 2016) η δύναμη που κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και οι μεταξύ τους συσχετισμοί, φαίνεται ότι τους χάλασε τους σχεδιασμούς και γι’ αυτό η συγκρότηση της ΕΓ του τμήματος «σερνόταν» και όλο αναβάλλονταν  για. . . 31/2 μήνες !!!  Τελικά η συγκρότηση έγινε 20 Σεπτέμβρη, με «σπρώξιμο» της ΑΔΕΔΥ που βιαζόταν να κάνει μια μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα. Η σύσκεψη τελικά έγινε και δεν αποφάσισε τίποτα για οργάνωση της πάλης στο επόμενο διάστημα. Κάποιοι θέλουν απλά να μετράνε τα κουκιά τους...
     Στην πρώτη συνεδρίαση (27/9/2016) οι δυνάμεις μας Δ.Α.Σ. (ΠΑΜΕ) θέσαμε για συζήτηση και ψήφιση τα παρακάτω θέματα:
1) Να υιοθετηθεί και να ψηφιστεί με βάση το κείμενο - κάλεσμα και το σχέδιο νόμου για τις ΣΣΕ (πάνω από 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις) ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων, σωματείων και του ΠΑΜΕ, διεκδικώντας :
·      Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
·      Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
·      Μέτωπο ενάντια στην άγρια άμεση και έμμεση φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
·      Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, την ανεργία, την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

     (Η πρόταση πέρασε με τις 4 ψήφους της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και της Μετωπικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας.      Καταψηφίστηκε απ’ την Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων. ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ απουσίαζαν).

2)  Να καταγγελθεί η κατάπτυστη ενέργεια στην οποία προχώρησε πριν λίγες μέρες η εταιρεία JCB Security and Facility Α.Ε., μετά τον εξαναγκασμό της, λόγω του αγώνα των εργαζομένων, να καταβάλει οφειλόμενα του Αυγούστου. Κάλεσε τις εργαζόμενες να υπογράψουν «δήλωση μετανοίας», ότι δηλαδή ο λόγος που της έκανε να προχωρήσουν στην επίσχεση ήταν αναληθής, απειλώντας τες ότι αν δεν το υπογράψουν το Νοσοκομείο θα μείνει χωρίς καθαριότητα. Η νέα αυτή προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εταιρεία, που διεκδίκησαν τα αυτονόητα, θα πέσει στο κενό!
      Ευθύνες για την εξέλιξη αυτή φέρει και η διοίκηση του Γ. Ν. Κερκύρας, που ουσιαστικά ανέχεται αυτήν την κατάσταση και υιοθετεί τα επιχειρήματα της εργοδοσία! Αυτά συμβαίνουν (απλήρωτη δουλειά, τρομοκρατία κλπ) όταν οι εργολάβοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπαίνουν μέσα στο χώρο του Δημόσιου Τομέα.
      Κυβέρνηση και εργοδοσία εκμεταλλεύονται άγρια τις καθαρίστριες στα εργολαβικά συνεργεία με την κατάργηση τις σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, την κατάργηση των ΣΣΕ, την προώθηση των ατομικών συμβάσεων με άθλιους μισθούς και όρους δουλειάς, με απληρωσιά, απολύσεις και τρομοκρατία.
      Οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, χωρίς κανονική ή αναρρωτική άδεια και δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ με μισθούς ψίχουλα όταν τους καταβάλουν.
      Κανένας εργαζόμενος στα εργολαβικά συνεργεία να μην φοβηθεί, να έρθει σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου, να οργανωθεί και από κοινού να παλέψουμε :
·      Πρόσληψη από τους αντίστοιχους φορείς και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
·      Να φύγουν τα συνεργεία – εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία.
·      Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Καμία καθαρίστρια να μην χάσει την δουλειά της.
·      Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
·      Να πληρωθούν τώρα τα δεδουλευμένα σε όσους οφείλονται.
     (Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από ΔΑΣ(ΠΑΜΕ), Ανεξάρ. Κίνηση Εργαζομ. και Μετωπική Αγων. Πρωτοβουλία)
3)  Να καταγγελθεί ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Κ. Γκούσης, που ως εντολοδόχος και υποστηρικτής της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε δίστασε να προβεί απροκάλυπτα στην απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης, τρομοκράτησης και απομάκρυνσης με αστυνομική βία του προέδρου της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς σε σχολείο που γίνονταν αγιασμός.
     (Η πρόταση πέρασε ομόφωνα)
4)  Σε πρόταση που έγινε απ’ την Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων για συνεννόηση με τα σωματεία και συναντήσεις για καταγραφή προβλημάτων κατά κλάδο, η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) διαφώνησε μόνον επί της χρονοβόρας διαδικασίας σωματείο το σωματείο και προτείναμε πως (σύμφωνα και με το καταστατικό) να γίνει ανοιχτή συνέλευση-σύσκεψη του Γενικού Συμβουλίου με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και των ΔΣ όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημοσίου Ν. Κέρκυρας στις 12 Οκτώβρη και ώρα 6:00μμ στο Εργατικό Κέντρο.
     (Η παραπάνω πρόταση πέρασε ομόφωνα έτσι όπως την αντιπροτείναμε ως ΔΑΣ(ΠΑΜΕ))  
Προκαλεί εντύπωση ότι σχεδόν 10 μέρες μετά τη συνεδρίαση οι αποφάσεις δεν έχουν σταλεί στα Πρωτοβάθμια Σωματεία ενώ η συνέλευση των αντιπροσώπων (4η απόφαση) βαίνει προς αναβολή...

Παραδίδουμε στην κρίση των συναδέλφων τις πρακτικές της πλειοψηφίας που βάζουν τρικλοποδιά σε οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα για να αντιμετωπίσουμε την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ - κεφαλαίου.