Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Α.Σ.Ε. στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Για την κατάσταση στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας:

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, κάνουν μία προσπάθεια να σπάσουν τον συμβιβασμό με την υπάρχουσα λειτουργία τους ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας. Πέρσι, με δική μας πρόταση-πρωτοβουλία συγκλήθηκε ΓΣ με θέμα τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ και το απολογισμό των αιρετών. Φέτος από τις αρχές του Οκτώβρη καταθέσαμε την πρόταση στο ΔΣ της ΕΛΜΕ για να κληθούν οι αιρετοί σε συνεδρίαση του ΔΣ. Μετά από αυτή τη συνεδρίαση και με τα όσα ακούστηκαν αποφασίσαμε να καταθέσουμε σχέδιο ανακοίνωσης προς την ΕΛΜΕ καθώς θεωρούμε ότι η λειτουργία τους ΠΥΣΔΕ δεν είναι αυτή που θα έπρεπε ενώ και οι αιρετοί δεν παίζουν το ρόλο τους στο πλευρό του κλάδου.
Την πρόταση μας αυτή αρνήθηκαν οι άλλες δυο παρατάξεις στο ΔΣ της ΕΛΜΕ (ΑΣΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΚ - Παρεμβάσεις), που αν και δε συμφωνούν με τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ (όπως μας είπαν) δε θεωρούν ότι αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος. Δεν είδαμε όμως και σε κάποιο άλλο χρόνο να βάζουν κάποιο τέτοιο θέμα... Ανέχονται έτσι μία κακή λειτουργία, συγκαλύπτουν ευθύνες και αφήνουν ένα σύννεφο αδιαφάνειας να πλανιέται πάνω από το ΠΥΣΔΕ.
Παρακάτω η ανακοίνωση που προτείναμε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ και δεν ψηφίστηκε ποτέ!
         
«Με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών στα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου, τις πάρα πολλές τροποποιήσεις και ανακλήσεις των διαθέσεων αλλά και παράπονα που εκφράζονται από τους συναδέλφους για τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ, με γνώμονα τη διαφάνεια στις τοποθετήσεις των συναδέλφων, την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρεί σημαντικό να υπενθυμίσει σε όλους τους εμπλεκομένους κάποιους αυτονόητους κανόνες για την τωρινή και τη μελλοντική λειτουργία του ΠΥΣΔΕ.
          Πιο συγκεκριμένα θεωρεί απαραίτητη τη δημοσιοποίηση ΟΛΩΝ των αναγκών των σχολείων. Τα κενά αυτά θα πρέπει να γίνονται γνωστά με την ακρίβεια των πόσων ωρών λείπουν ανά ειδικότητα από τα σχολεία ώστε να γνωρίζουν όλοι. Για τις τοποθετήσεις θα πρέπει να καλούνται οι συνάδελφοι να συμπληρώσουν αιτήσεις. Είναι απαράδεκτο να τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία για συμπλήρωση ωραρίου χωρίς αίτησή τους. Εκ των υστέρων κενά που εμφανίζονται για οποιοδήποτε λόγο, είτε επειδή καθυστερημένα έφτασαν στο ΠΥΣΔΕ είτε κυρίως λόγω των καταστροφικών για τον κλάδο πολιτικών αποφάσεων, προηγούμενων, τωρινών και μελλοντικών κυβερνήσεων, (πλασματικά πλεονάσματα εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις καταργήσεις τμημάτων, "παιχνίδια" με τις αναθέσεις κ.α.), πρέπει και αυτά να δημοσιοποιούνται και να δίνεται η δυνατότητα να δηλώνονται από το ΣΥΝΟΛΟ  των εκπαιδευτικών της κάθε ειδικότητας με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας. 
          Γνωρίζουμε το χαρακτήρα των υπηρεσιακών συμβουλίων και ότι η λειτουργία τους ορίζεται μέσα στα στενά όρια της αντιεκπαιδευτικής νομοθεσίας και του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα. Οι αιρετοί μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ) έχουν υποχρέωση να ελέγχουν, να καταγγέλλουν τις αδικίες, να λογοδοτούν στην ΕΛΜΕ, να φέρνουν όποια ζητήματα προκύπτουν στο σωματείο ώστε αυτά να γίνονται υπόθεση του κινήματος. Όποτε έγινε αυτό είχαμε νίκες.
          Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτεί από τη ΔΔΕ Ν. Κέρκυρας να δημοσιοποιούνται ΌΛΑ τα κενά σε όλες τις φάσεις τοποθέτησης, να επανακοινοποιούνται αν προκύπτουν νέα, να ζητούνται αιτήσεις από ΌΛΟΥΣ τους συναδέλφους που εμπλέκονται, να στέλνονται ΌΛΕΣ οι αποφάσεις στα σχολεία για ενημέρωση. Ζητάει από τους αιρετούς, να επιμείνουν στα παραπάνω, να λειτουργούν έχοντας σα γνώμονα μόνο τη διαφάνεια και τη δίκαιη αντιμετώπιση των συνάδελφων, καθώς επίσης να  στέκονται με κάθε τρόπο απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε καμία περίπτωση να συμπορεύονται με αυτή. Τέλος τους καλεί να ενημερώνουν συστηματικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ και όλους τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα στο ΠΥΣΔΕ και για τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης.»

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Ξέρουμε ότι το ΠΥΣΔΕ δρα μέσα σε συγκεκριμένα όρια και ότι χωρίς τη δράση όλων μας λίγα μπορούν να καταφέρουν οι αιρετοί αλλά μέσω και αυτών των εκλογών πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα. Σε μια τέτοια δύσκολη  περίοδο για το κλάδο μας, χρειάζεται να ενισχυθούν δυνάμεις που να μη προέρχονται από το χώρο του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που λειτουργούν σα δεκανίκι των καταστροφικών κυβερνητικών πολιτικών μέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ούτε κάποιων «αριστερών» δυνάμεων που έχουν «παρκάρει» για χρόνια στη θέση των αιρετών και το μόνο που τους ενδιάφερει είναι η επανεκλογή τους και οι προσωπικές διαμάχες.
Θεωρούμε ότι η λειτουργία του ΠΥΣΔΕ δεν είναι αυτή που πρέπει ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης διαφάνεια. Μερικά παραδείγματα: Κενά που δηλώνονται και εξαφανίζονται, κενά που δεν υπάρχουν και «μαγικά» εμφανίζονται χωρίς να ενημερώνεται κανείς για αυτά, κενά που δεν ανακοινώνονται σε ολόκληρες φάσεις (ΣΜΕΑΕ, τοποθετήσεις για συμπληρώσεις ωραρίου), τοποθετήσεις συναδέλφων με προφορικές εντολές και δεν υπάρχουν σε καμία απόφαση. Ακόμα και σήμερα στο τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη,  έχουμε καθημερινά ένα «πάρτυ» ανακλήσεων και τροποποιήσεων διαθέσεων και τοποθετήσεων από το ΠΥΣΔΕ. Μόνο στο 6ο Γυμνάσιο, για παράδειγμα, και μόνο για το κενό της πληροφορικής  έχουν γίνει μέχρι και σήμερα 4 διαθέσεις και 3 ανακλήσεις διαθέσεων!!
Τα υπηρεσιακά συμβούλια έχουν ήδη 3 διορισμένους που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή και τήρηση της κυβερνητικής πολίτικης, αυτό που χρειάζεται ο κλάδος είναι  αιρετούς που να ελέγχουν  τη διοίκηση, να λειτουργούν με διαφάνεια,  να ενημερώνουν τους συναδέλφους αναλυτικά μετά από κάθε συνεδρίαση,  και που να  ασκούν ουσιαστική πίεση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει επικίνδυνα τον κλάδο. Οι αιρετοί της  «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» δεσμεύονται να παλεύουν μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια αλλά και στο πλευρό της ΕΛΜΕ και των συναδέλφων για:
·                     Εναντίωση στη πράξη μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε οποιαδήποτε αντισυναδελφική και αντιεκπαιδευτική  πολιτική προωθεί η Διοίκηση και το Υπουργείο. Φέτος κανείς αιρετός του ΠΑΜΕ δεν ψήφισε τα κενά και τα πλεονάσματα στην αρχή της χρονιάς αφού αυτά προήλθαν μέσα από μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση.
·                     Ανάδειξη αδικιών και αυθαιρεσιών της Διοίκησης. Πριν λίγες μέρες, με τέτοιου είδους στάση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα Ιόνια Νησιά αναδείξαμε την αυθαίρετη μετακίνηση αναπληρωτή συναδέλφου από την Κεφαλονιά στην Κέρκυρα, η οποία πάρθηκε τελικά πίσω. 
·                     Ενημέρωση της ΕΛΜΕ και ΟΛΩΝ των συνάδελφων για το τι συμβαίνει μέσα στις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Τα όσα γίνονται εκεί δεν είναι υπόθεση λίγων και εκλεκτών. Στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων το κάναμε πράξη με δεκάδες ενημερωτικά για τις συνεδριάσεις και τα Συμβούλια Επιλογής που στάλθηκαν σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.


Συνάδελφε, οι αιρετοί  της  «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» θα είναι η φωνή σου, το αυτί σου και το μάτι σου μέσα στο ΠΥΣΔΕ, το ΑΠΥΣΔΕ και το ΚΥΣΔΕ χωρίς να είναι υποχρεωμένοι ούτε να ακολουθούν κυβερνητικές εντολές, ούτε να κάνουν «εξυπηρετήσεις» για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.