Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ενημερωτικό Δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο : Η στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων στην Απεργία του Δημοσίου στις 24 Νοέμβρη

ΓΙΑ ΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 
Τον κλασικό τους ρόλο έπαιξαν για μία ακόμη φορά οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να υπονομευόσουν τον αγώνα των εργαζομένων απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, κουαρτέτου και κεφαλαίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 20/10/2016 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο για 24 Νοέμβρη μετά από πρόταση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και κάτω από την πίεση των αποφάσεων δεκάδων Εργατικών Κέντρων,Ομοσπονδιών και Σωματείων. Στις 02/11/2016 οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στην ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ πρόταση για απεργία στις 24 Νοέμβρη με στόχο να πραγματοποιηθεί πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, απέρριψε την πρόταση του ΠΑΜΕ και αποφάσισε με τις ψήφους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ «2» την πραγματοποίηση απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.Μετά την εξέλιξη αυτή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ την μεταφορά της ημερομηνίας της απεργίας με στόχο το συντονισμό των εργαζομένων. Όμως, οι παραπάνω παρατάξεις και με τη στήριξη του συνδικαλιστικού βραχίονα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις), καταψήφισαν την πρόταση αυτή για γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη και επέλεξαν το δρόμο της διάσπασης και της ακύρωσης του ενιαίου πανεργατικού αγώνα.
Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με καταμερισμένους ρόλους και σχέδιο βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους για να οργανώσουν χωρίς αντιδράσεις την επίθεση τους.
Η αγανάκτηση απέναντι σε αυτές τις πρακτικές είναι έκδηλη στους χώρους δουλειάς και το ζήσαμε έντονα στην προπαγάνδισηκαι την οργάνωση της απεργίας του Δημοσίου. Όμως, οι ευθύνες δεν βρίσκονται μόνο στις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αλλά και σε τοπικό επίπεδο όπου η απεργία υποβαθμίστηκε. Πολλοί βολεύονται να κρύβονται πίσω από τις ευθύνες των εργοδοτικών και συμβιβασμένων ηγεσιών αλλά η απάντηση σε αυτό είναι η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του αγώνα και όχι η μοιρολατρία και η αδράνεια.
Η Εκτελεστική Επιτροπή στο Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της ΑΔΕΔΥ και ενώ η απεργία ήταν αποφασισμένη από τις 20 Οκτώβρη συνεδρίασε στις 18 Νοέμβρη, δηλαδή ένα μήνα μετά!!! Στη συνεδρίαση δεν υπήρχε απαρτία αφού την ίδια ακριβώς ώρα υπήρχε και συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων των ΟΤΑ, όπου κάποιοι συνάδελφοι συμμετέχουν και στα δύο αυτά όργανα… Τυχαίο;;; Ως εκ τούτου δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Από την πλευρά του ΠΑΜΕ κατατέθηκε πλαίσιο για το περιεχόμενο και τα αιτήματα της απεργίας που ποτέ δε συζητήθηκε.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, αν και συνεδρίασε 2 φορές, δεν κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση με πολιτικό σκεπτικό γιατί η πλειοψηφούσα παράταξη δε δεχόταν να μπει η κριτική προς τη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατονομάζοντας και συγκεκριμένα τις παρατάξεις για το ρόλο που έπαιξαν. Αν και με κάθε τρόπο προσπαθούν να προβάλουν τον "ανεξάρτητο" χαρακτήρα τους δε δέχονται να κατονομαστούν οι Παρεμβάσεις για το τι ψήφησαν στην ΑΔΕΔΥ... Τόση ανεξαρτησία... Χαρακτηρίζουν την πανελλαδική απεργία "ντουφεκιά στον αέρα" συμβάλλοντας έτσι στην απογοήτευση και τη μη συμμετοχή. Την άποψη αυτή την υλοποιούν κιόλας αφού πέρα από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ κανείς άλλος δε βγήκε στα σχολεία να ενημερώσει και να προετοιμάσει την απεργία. Περιμένουν μάλλον την κίνηση των μαζών με κάποιο μεταφυσικό τρόπο... Οι δυνάμεις της ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που είναι 2η δύναμη στην ΕΛΜΕ θεώρησαν σωστό να μη έρθουν ούτε δια αντιπροσώπου στην απεργιακή πορεία… Νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός με τα όλα του!!!
Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας (ΣΕΠΕ)δε συνεδρίασε ποτέ για να δει την προετοιμασία και το σχέδιο για την απεργία!!! Μόλις 2 μέρες πριν την απεργία και μέσω email το ΔΣ αποφάσισε να συνυπογράψει το κάλεσμα της ΕΛΜΕ...
Στους ΟΤΑ συνεχίζονται τα παιχνίδια έτσι ώστε να φαίνονται κάποιες υπηρεσίες να απεργούν ενώ στην ουσία δεν είναι έτσι. Στην υπηρεσία καθαριότητας αν και είχαν πει στην αντιπροσωπία του ΠΑΜΕ ότι όλοι θα απεργήσουν και ότι δε χρειάζεται περιφρούρηση της απεργίας, βγήκαν τα ξημερώματα της 24ης Νοέμβρη 4 απορριμματοφόρα και μάζεψαν τα σκουπίδια. Αυτά γίνονται κάτω από τη μύτητου σωματείου (;;;) για να μη χαλάμε τις καρδιές μας με το Δήμαρχο... Λες και τα βουνά των σκουπιδιών μέσα στο καλοκαίρι ήταν ταινία φαντασίας.... Επίσης, το σωματείο επέλεξε, αν και είχαν μαζευτεί 50 - 60 απεργοί έξω από το Μαράσλειο να μην κάνουν πορεία μέσα στην πόλη αλλά να τους πούνε δυο κουβέντες και να τους στείλουν για καφέ...
Στα σωματεία του Νοσοκομείου οι άλλες δυνάμεις απέφυγαν την επί της ουσίας συζήτηση και οργάνωση της απεργίας. Άλλες φορές με την απουσία τους από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των ΔΣ και άλλες φορές περιορίζοντας της συζήτηση σε μία γενικόλογη κουβέντα που δεν κατέληγε ποτέ σε σχέδιο παρέμβασης.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη τις απεργίας με συσκέψεις και δεκάδες περιοδείες σε σχολειά, στο νοσοκομείο, στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Μιλήσαμε με εκατοντάδες συναδέλφους, ακούσαμε τους προβληματισμούς, τους προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα για να σταματήσουμε όσα έρχονται, να διεκδικήσουμε όσα μας πήραν τόσα χρόνια αλλά και να απαιτήσουμε να ζούμε με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας σε μία εποχή με απίστευτες δυνατότητες που όμως αξιοποιούνται μόνο για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Τέλος, βρεθήκαμε και στο πλευρό των Ναυτεργατών που απεργούσαν την ίδια μέρα.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και από αυτή την απεργιακή μάχη. Απέναντι στην μοιρολατρία και την απογοήτευση εμείς αγωνιζόμαστε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κινήματος πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων μας και προοπτικής, για να βγούμε στο ξέφωτο χωρίς μνημόνια και αφεντικά, κίνημα απαλλαγμένο και χειραφετημένο από την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους, τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.

Επόμενη μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι η απεργία στις 8 Δεκέμβρη στον ιδιωτικό τομέα. Συμμετέχουμε στις δράσεις για την προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας και την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο.