Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Α.Σ.Ε. Κέρκυρας:Για τη 2χρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή



Για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή
Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε γύρω από την στάση που κρατάει το τελευταίο διάστημα ο καθένας σχετικά με την εφαρμογή ή μη της 2χρονής υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κέρκυρα.
Μετά τους αρχικούς «πανηγυρισμούς» για τη νομοθέτηση της 2χρονης και αφού βγήκε η απόφαση ότι στην Κέρκυρα δε θα εφαρμοστεί τελικά, οι κυρίαρχες παρατάξεις στο ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας, με προεξάρχουσες τις Παρεμβάσεις και τη ΔΑΚΕ, έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ"αγωνιστικότητας": Μία συνάντηση με το δήμαρχο (ΣΥΡΙΖΑ), μια με τους βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ), δύο με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης (ΣΥΡΙΖΑ),  δύο και με το δήμαρχο και με τους βουλευτές μαζί. Από τη συνάντηση με το Δήμαρχο μάλιστα βγήκε κοινό δελτίο τύπου (!!!), που αποθεώνει "την κοινή θέση και θέληση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής".

Και πού είναι οι εκπαιδευτικοί- δάσκαλοι και νηπιαγωγοί- από τη "διεκδίκηση"αυτή; Πού είναι οι γονείς; Συνειδητά αφήνουν στο περιθώριο όλους αυτούς, τους μοναδικούς που μπορούν πραγματικά να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν, γιατί στην ουσία δε θέλουν αγώνες. Θέλουν να τα βρουν πίσω από κλειστές πόρτες, ώστε αν πάρουν μερικά ψίχουλα, να τους χρωστάμε και χάρη.
Όλη αυτή την περίοδο και ειδικά με τη συγκρότηση των τριμερών επιτροπών αποκαλύφθηκε πιο γλαφυρά ο ρόλος τους στο κίνημα, ο οποίος ήταν να αθωώσουν την κυβέρνηση και να εξαπολύσουν τόνους λάσπη απέναντι στο ταξικό κίνημα και την ΑΣΕ. Πρωτίστως οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αλλά και οι ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ, τόλμησαν να ισχυριστούν πως η ξεκάθαρη στάση μας μπαίνει εμπόδιο στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής!Οι συγκεκριμένες δυνάμεις, στην ουσία μας κατηγορούν επειδή καταγγείλαμε τον ρόλο των τριμερών, υπερασπιστήκαμε τις θέσεις των Σωματείων και δε ρίξαμε νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης, όπως έκαναν αυτές! Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, σε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο, η πλήρης ταύτιση της ΔΑΚΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στην επίθεση αυτή! Προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, ειδικά για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, το γεγονός ότι, όλο αυτό το διάστημα, δε βρήκαν μία λέξη να πουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης και τους κινδύνους που δημιουργεί η «α λα καρτ» εφαρμογή αυτού του νόμου! Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του!!
Στην ουσία Παρεμβάσεις-ΔΑΚΕ  ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και ψάχνουν άλλους ενόχους:
·      Για αυτό πανηγύριζαν όταν ανακοινώθηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή και δεν είχαν να πουν κουβέντα για όλα τα άλλα που καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της.
·      Γι’ αυτό θεωρούν ότι"έγινε λάθος" που δεν εφαρμόζεται στην Κέρκυρα, ότι φταίει μόνο ο περιφερειακός.
·      Γι’ αυτό θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί πάση θυσία η "δίχρονη προσχολική αγωγή" της κυβέρνησης κι ας έχει μέσα η κάθε αίθουσα 25 μαθητές!
Αποκρύπτουν τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης και δεν επικεντρώνουν στο ότι δε γίνεται δίχρονη προσχολική αγωγή χωρίς:
Ø    προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να κάνει. Δε γίνεται να έχεις όλους τους μαθητές στο νηπιαγωγείο χωρίς νηπιαγωγούς. Ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας χαρακτήρισε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, άρα και Νηπιαγωγών, ως μη ρεαλιστικό!
Ø    αύξηση των κονδυλίων για την εκπαίδευση
Ø    νέες σχολικές αίθουσες και σχολεία.

Τονίζουμε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σε αίθουσες, υποδομές και προσωπικό, της προαιρετικής λειτουργίας του ολοήμερου Νηπιαγωγείου, δεν πρέπει να καλυφθούν κάτω από το χαλί, στο όνομα της έναρξης εφαρμογής της Δίχρονης. Πρέπεινα δυναμώσει ο αγώνας για την υλοποίησή της με παιδαγωγικούς όρους και με βάση τις θέσεις του Σωματείου. Καλούμε το ΣΕΠΕ και τις ίδιες τις Νηπιαγωγούς να μη δεχτούν υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, στα πλαίσια εφαρμογής του Π.Δ. 79, αξιοποίηση επικίνδυνων και ακατάλληλων αιθουσών, που θα μετατραπούν όπως - όπως σε αίθουσες διδασκαλίας, ελλείψεις σε προσωπικό και στοίβαγμα μαθητών. Θέσεις που οι άλλες δυνάμεις ήδη έχουν απεμπολήσει προκειμένου να ξεκινήσει η Δίχρονη...

Το ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση του για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να διεκδικήσει το σωματείο από την κυβέρνηση για την πραγματική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Τη συμπόρευση με τους γονείς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.
Τα σωματεία διεκδικούν, παλεύουν το πλαίσιό τους, οφείλουν να βρίσκονται απέναντι από το κράτος και τη διοίκηση και όχι να συνδιοικούν!

Με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν, χρειάζεται να δυναμώσει σε όλη τη χώρα ο αγώνας και το κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση, για τη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για όλα τα παιδιά, δημόσια και δωρεάν. Να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμους διορισμούς όλου του απαραίτητου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για 15 παιδιά το ανώτερο σε κάθε τμήμα, ώστε να μπορεί η/ο Νηπιαγωγός να επιτελέσει ουσιαστικά το παιδαγωγικό του έργο, για σύγχρονες ασφαλείς και λειτουργικές αίθουσες διδασκαλίες και βοηθητικούς χώρους, για δωρεάν σίτιση και ολοήμερο για όλα τα παιδιά. Όλα αυτά αποτελούν άμεσες ανάγκες, που υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθούν σήμερα και δεν είναι «λεόντειες» προϋποθέσεις, όπως τις χαρακτήρισαν εκπρόσωποι άλλων δυνάμεων αλλά και η Κυβέρνηση!
Η στάση κάθε δύναμης στο ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής χρειάζεται να αποτελέσει κριτήριο για όλους τους συναδέλφους. Δε χρειαζόμαστε συνδικαλιστές και σωματεία που θα λιβανίζουν την εκάστοτε εξουσία και θα ταυτίζονται με τη διοίκηση. Κίνημα σύγκρουσης, διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, χειραφετημένο από το κράτος και την εργοδοσία, αυτό είναι που χρειαζόμαστε!

Ζητάμε να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί με παιδαγωγικούς όρους στους Δήμους που μπήκαν στη Δίχρονη αλλά και για να γίνουν άμεσα οι υποδομές να εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους Δήμους πανελλαδικά, ενώ να εξασφαλιστεί και η πρόσβαση των μικρότερων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς δωρεάν!
Συγκεκριμένα διεκδικούμε:
-         Να γραφτούν όλα τα παιδιά 4-6 ετών στα Δημόσια Νηπιαγωγεία με τις αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό. Να καταργηθεί η ΚΥΑ και να θεσμοθετηθεί η Δίχρονη πανελλαδικά με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, που πρέπει να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές και να προσλάβουν εκπαιδευτικούς!
-         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Καμία απόλυση αναπληρωτή. Μονιμοποίηση όλων, εξίσωση των δικαιωμάτων τους και μέτρα στήριξής τους.
-         15 παιδιά ανά Νηπιαγωγό και τμήμα, ώστε να μπορεί να γίνεται με τους απαραίτητους όρους η παιδαγωγική πράξη και όχι να στοιβάζονται τα παιδιά μέσα στις τάξεις.
-         Δημιουργία σύγχρονων, λειτουργικών και ασφαλών αιθουσών Νηπιαγωγείων εδώ και τώρα. Να μπει τέλος στο άθλιο καθεστώς να στεγάζονται Νηπιαγωγεία σε ισόγεια πολυκατοικιών και ακατάλληλα κτίρια. Αυτό δεν αξίζει στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.
-         Να μην εφαρμοστεί πουθενά το ΠΔ 79. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία συγχώνευση τμημάτων.
-         Να λειτουργήσει παντού ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγικούς όρους, με σίτιση και υποδομές και όχι ως πάρκιγκ παιδιών.
-         Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι οι συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και με πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (μάγειροι, τραπεζοκόμοι…).
-         Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων. Ούτε 1 € από την τσέπη των γονιών.
-         Στελέχωση των Νηπιαγωγείων με προσωπικό ειδικής αγωγής, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση που θα στηρίζει τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες.
-         Ενιαίο, παιδαγωγικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε ηλικίας, με ευθύνη του κράτους και χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων.