Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ανακοίνωση της Γραμματείας Κέρκυρας του ΜΑΣ για το ζήτημα των εστιών

Την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές σε σχέση με τη στέγασή τους αναδεικνύει η Γραμματεία Κέρκυρας του ΜΑΣ. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερα προβλήματα σε σχέση με πέρυσι:
«Αρχικά η Επιτροπή Μέριμνας υλοποίησε την απαράδεκτη και ξαφνική απόφασή της να βγάλει από τα δωμάτια τα γραφεία και να στήσει στη θέση τους κρεβάτια μετατρέποντας έτσι τα μονόκλινα σε δίκλινα και τα δίκλινα σε τρίκλινα. Αυτό σημαίνει ότι η εστία των πρωτοετών θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει μόνο τον ύπνο παραγκωνίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τις υπόλοιπες ανάγκες των φοιτητών για διάβασμα, προσωπικό χώρο και κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη μέριμνα, θα υπάρξουν περίπου 70 απώλειες σε δωμάτια σε σχέση με τα περσινά»
Επίσης, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της σίτισης και της στέγασης το ΜΑΣ σημειώνει ότι παραμένει ίδια με την περσινή και κυμαίνεται στα 402.000 €, ενώ η πρυτανεία δεν διεκδίκησε καμία αύξηση από το υπουργείο. «Αυτό είναι κάτι που δε πρέπει να μας εφησυχάζει» τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς αυτά τα λεφτά δεν επαρκούσαν ούτε πέρυσι, εφόσον δεν εξασφαλιζόταν δωρεάν στέγαση για τους εκατοντάδες φοιτητές που έκαναν πέρυσι αίτηση. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση υπήρξε ανεπάρκεια ζεστού νερού, θέρμανσης και ηλεκτρικών συσκευών, έλλειψη διαδικτύου. Πόσο μάλλον δεν φτάνει φέτος που η οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας είναι πολύ χειρότερη. Και πάλι, η πλειοψηφία των αιτούντων θα «κοπούν» από το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση αλλά και σίτιση.
Το ΜΑΣ καλεί τους σπουδαστές «να βάλουμε εμπόδια και να παρακωλύσουμε τους σχεδιασμούς της Πρυτανείας και της Επιτροπής Μέριμνας, οι οποίοι βάζουν φραγμούς στις σπουδές μας, αλλά και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης και σίτισης για όλους τους φοιτητές!».
Διεκδικεί:
  • Όχι στο στοίβαγμα των φοιτητών στην εστία των πρωτοετών. Να βγουν τώρα όλα τα κρεβάτια που προστέθηκαν.
  • Να μη μείνει κανείς έξω από το δικαίωμα της δωρεάν στέγασης και της σίτισης
  • Άμεση χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής ( ζεστό νερό, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.)
  • Δωρεάν σπουδές για όλους. Ούτε ένα ευρώ από τη τσέπη των γονιών μας για τις σπουδές μας
  • Να υπενοικιαστούν δωμάτια στα ξενοδοχεία για να στεγαστούν ΟΛΟΙ οι φοιτητές που κάνουν αίτηση. Ούτε σκέψη για νοίκι και δίδακτρα
  • Άμεση ανέγερση εστιών με ευθύνη του κράτους».