Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Τρίτη 19/10, την ίδια στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων των ΣΕΠΕ με σκοπό να τοποθετηθούν οι ίδιοι οι συνάδελφοι για την παραπέρα συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη λεγόμενη «αξιολόγηση» (μπροστά στην Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ - Σάββατο 23/10-), το Δ.Σ. της ΔΟΕ, με μια διαδικασία fast track, χωρίς καν συνεδρίαση, προχώρησε στην κατάθεση κειμένων ενιαίας συμμετοχής των Συλλόγων Διδασκόντων στις διαδικασίες της «εσωτερικής και εξωτερικής» αξιολόγησης, υλοποιώντας την απόφαση του Δ.Σ. της Κυριακής 10/10. Τα συγκεκριμένα κείμενα ψηφίστηκαν από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ,  των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΑ/ΑΕΚΕΕ) και από ένα μέλος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Τα κείμενα που στάλθηκαν προς τους Συλλόγους Διδασκόντων αποτελούν «κόπια» των κειμένων του ΣΕΠΕ Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος» που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου από τις 12/10. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη της ΔΗ.ΣΥ., ήδη από τη στιγμή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, είχε διατυπώσει τη θέση «να μη γίνει έφεση και να προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων κανονικά τις διαδικασίες της αξιολόγηση χωρίς ενιαίο κείμενο».

Η συγκριμένη απόφαση του Δ.Σ της Δ.Ο.Ε. δεν είναι μια αναγκαστική επιλογή «για να μη μείνει ξεκρέμαστος ο κλάδος», όπως υποστηρίζουν οι δυνάμεις που την ψήφισαν. Άλλωστε, οι ίδιες παρατάξεις που με ανακοίνωση της ΔΟΕ στις 18/10, διαβεβαίωναν τον κλάδο ότι η απεργία – αποχή είναι σε ισχύ γιατί η απόφαση του εφετείου δεν έχει κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία(!), και ενώ ακόμα δεν έχει επιδοθεί η απόφαση, απέστειλαν τα συγκεκριμένα κείμενα στα σχολεία (!). Η απόφαση για μη επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής είναι πολιτική επιλογή της πλειοψηφίας σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, μια επιλογή που, δυστυχώς, δεν άλλαξε ούτε μετά από την συγκλονιστική απεργία της 11ης του Οκτώβρη. Την πιο κρίσιμη στιγμή, που οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα σωματεία δίνουν τη μάχη απέναντι στο βαθιά αντιεκπαιδευτικό – αντιπαιδαγωγικό περιεχόμενο των πολιτικών που προωθούνται μέσα από την «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση», τη στιγμή που η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ είναι στριμωγμένοι από τις κινητοποιήσεις του κλάδου και η αλληλεγγύη στον αγώνα μας από τα εργατικά συνδικάτα, τους γονείς ακόμα και από το εξωτερικό είναι συγκινητική, οι συγκεκριμένες δυνάμεις επιλέγουν να κλείσουν το μέτωπο της απεργίας – αποχής. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, όπου με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ΔΑΚΕ και των ΣΥΝΕΚ ακύρωσαν την απεργία – αποχή στην Ολομέλεια Προέδρων.

Για ορισμένα ανυπόστατα επιχειρήματα που ακούγονται, με σκοπό να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ξεκαθαρίζουμε: Η ίδια η απόφαση του εφετείου δεν ήταν απαγορευτική για την επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής, το αντίθετο. Δεν υπήρχε κανένα διαδικαστικό εμπόδιο για προκήρυξη νέας απεργίας – απόχης. Το διάστημα των 4 ημερών για να είναι σε ισχύ, αν υπήρχε η βούληση της πλειοψηφίας, θα είχε ήδη καλυφθεί στις 19/10. Το επιχείρημα ότι το ΥΠΑΙΘ θα κατέφευγε για μια ακόμα φορά στα δικαστήρια, δεν μπορεί να είναι το βασικό κριτήριο των επιλογών της ΔΟΕ, γιατί τότε δε θα είχαμε κηρύξει ούτε τις δύο προηγούμενες φορές απεργία – απόχη, ούτε θα κάναμε αίτημα στην ΑΔΕΔΥ να μας καλύψει μετά την πρωτόδικη απόφαση, ούτε θα είχαμε τη μεγαλειώδη απεργία της 11ης Οκτωβρίου. Το επιχείρημα ορισμένων δυνάμεων ότι, αν κηρύσσαμε νέα απεργία – αποχή αυτό θα ήταν εφαρμογή νόμου Χατζηδάκη, είναι κυριολεκτικά για γέλια, αν όχι για κλάματα. Ακόμα και για την περίπτωση του ΟΜΕΔ (που ήταν αιτία για να βγει η απεργία – αποχή παράνομη), η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, που στήριξαν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗ.ΣΥ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, δε λέει ότι μια Ομοσπονδία δεν μπορεί να πάει στον ΟΜΕΔ για να συνεχίσει μια απεργιακή κινητοποίηση αλλά ότι δεν θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της από την γνωστοποίηση ή τη σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ!!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να αξιοποιούν όλες τις μορφές πάλης και συλλογικής αντίστασης, να εναλλάσσουν τους τρόπους αντίδρασής τους, πάντα όμως με κριτήριο το πώς θα δυσκολεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι πως θα την διευκολύνουν. Δεν ήταν τώρα η ώρα για το ενιαίο κείμενο! Ήταν και είναι η ώρα για αποφασιστική και καθαρή στάση αντίστασης στις άδικες και αυταρχικές αποφάσεις των δικαστηρίων, για ανυπότακτη στάση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης του ΥΠΑΙΘ, για ακύρωση στην πράξη του νόμου Χατζηδάκη με την υπεράσπιση της μορφής που συλλογικά επιλέξαμε, της απεργίας – αποχής, με επαναπροκήρυξη και αντιστοιχεί και στις πραγματικές διαθέσεις του κλάδου!

Η προειλημμένη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ δεν εκφράζει σε αυτή τη φάση την απαίτηση του κλάδου για συνέχιση. Είναι αναντίστοιχη των απαιτήσεων της περιόδου, των αντικειμενικών δεδομένων που δημιούργησε ο αγώνας των εκπαιδευτικών, της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και κυρίως της ίδιας της απαίτησης των συναδέλφων. Ιδιαίτερες ευθύνες έχουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.  Χωρίς τη δική τους ψήφο δε θα μπορούσε να σταματήσει η απεργία – αποχή. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δε θέλουν την όξυνση της αντιπαράθεσης με τον πυρήνα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, γιατί ως κυβέρνηση την υπηρέτησαν πιστά και στο μέλλον είναι δεσμευμένοι να την υπηρετήσουν και πάλι. Τα ίδια έκαναν και τον περασμένο Ιούνιο στις κινητοποιήσεις για τον νόμο Χατζηδάκη. Πριν την δεύτερη 24ωρη απεργία, απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις κινητοποιήσεις, υποστήριζαν ότι με τους αγώνες δε θα εμποδίσουμε τον νόμο, για να ψηφίσουν τελικά τα μισά άρθρα του νόμου στη Βουλή!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος! Είμαστε ήδη νικητές και γι’ αυτό έχουμε χρέος να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο! Από εδώ κι εμπρός μπαίνουμε σε μια νέα φάση του αγώνα μας, όμως τίποτα δεν τελειώνει. Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και η κατηγοριοποίηση των σχολείων μας δε θα περάσει.

            Καταθέτουμε δημόσια και ανοιχτά στα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις, στους Συλλόγους Διδασκόντων κάθε σχολείου, τον έντονο προβληματισμό μας για το περιεχόμενο των ενιαίων κειμένων, το οποίο βρίσκεται μακριά ακόμα από τις διεκδικήσεις του κλάδου. Το περιεχόμενο των κειμένων βαραίνει αποκλειστικά και μόνο όσους τα έγραψαν και τα επέβαλαν στον κλάδο και όχι τους συναδέλφους που θα τα χρησιμοποιήσουν. Η κατάθεση των ενιαίων κειμένων από τους Διευθυντές στην πλατφόρμα του ΙΕΠ, κάτω από την πίεση των εξελίξεων και προ των τετελεσμένων που δημιούργησε η επιλογή του Δ.Σ. της ΔΟΕ να μην συνεχίσει με απεργία – αποχή, δεν πρέπει να δεσμεύσει τους Συλλόγους Διδασκόντων και τον κλάδο για την στάση του στη συνέχεια της διαδικασίας της «αξιολόγησης», που θα έχει ούτως ή άλλως μακρύ δρόμο. Επιμένουμε ότι σε αυτή τη φάση δεν χρειάζεται να γίνει καμία συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων.

Είναι κρίσιμο οι συνάδελφοι στα σχολεία να μείνουμε ενωμένοι, με υψηλό ηθικό και συναδελφική αλληλεγγύη. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

ü  Εδώ και τώρα ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να επαναπροκηρύξουν απεργία – αποχή από τις διαδικασίες τις αξιολόγησης, να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι από τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

ü  Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου προχωράμε σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για όλα τα ζητήματα της Εκπαίδευσης (κενά, συγχωνεύσεις, μέτρα υγιεινής κ.α.)

ü  Όλες και όλοι στα πανεργατικά συλλαλητήρια της 4ης Νοεμβρίου για τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για να μείνει ο νόμος Χατζηδάκη στα χαρτιά.

ü  Προετοιμάζουμε κοινή πανεργατική απεργιακή απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!!!

20/10/2021