Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ: Στην υπηρεσία των μονοπωλίων η εκπαίδευση

Η ακόμα πιο αποφασιστική προσαρμογή της εκπαίδευσης στην υπηρεσία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων ήταν το αντικείμενο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η υιοθέτηση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με μία «αποτελεσματική και καινοτόμο εκπαίδευση και κατάρτιση, ως επένδυση στις δεξιότητες». Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη να συνδεθεί η εκπαίδευση με την ανάπτυξη, εννοώντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, άρα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και πώς σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί η εκπαίδευση. Μάλιστα, και πιο συγκεκριμένα,  γίνεται λόγος για το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητά η καπιταλιστική αγορά και εκείνων που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα και καλεί να υιοθετηθούν τρόποι «ανοικτής» εκπαίδευσης με χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στο ίδιο πλαίσιο, το Συμβούλιο Υπουργών απασχόλησε το ζήτημα της ανάπτυξης δεξιοτήτων και της «ενίσχυσης της απασχολησιμότητας», με βάση τα προγράμματα διεθνούς αξιολόγησης των ικανοτήτων των ενηλίκων PIAAC και των μαθητών PISA.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα PISA αποτελεί ένα εργαλείο του ΟΟΣΑ για να σχεδιάζει και να προωθεί τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί κάθε φορά το κεφάλαιο για τα εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η PISA μετράει μαθησιακά αποτελέσματα, αποδεχόμενη ότι σκοπός του σχολείου είναι αποκλειστικά και μόνο η μάθηση, δηλαδή η αφομοίωση πληροφοριών και όχι η ολόπλευρη διαμόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας.
Και ενώ το PISA αφορά τις δεξιότητες των 15χρονων, το πρόγραμμα PIAΑC (Programme for the International Assessment of Adult Competencies) αφορά τη μέτρηση δεξιοτήτων των ενηλίκων στη γλώσσα, στα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να διαβάζει κείμενα, ενώ στα υποδείγματα ασκήσεων για την «επίλυση προβλημάτων» ο «εξεταζόμενος» καλείται να περιηγηθεί επιτυχώς σε ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας...
Τέλος, ο προεδρεύων υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, έκανε πρόταση για θέσπιση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία, κάτι που έγινε δεκτό από το Συμβούλιο.
ΠΗΓΗ:902.gr