Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΔΕ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Δυνάμεις του ΠΑΜΕ

στους εκπαιδευτικούς

της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΥΣΔΕ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

                Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 1η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, στην οποία συμμετείχαν οι δύο αιρετοί και όλα τα τακτικά μέλη με 3 θέματα για συζήτηση στην Ημερήσια Διάταξη.

1.            Αποδόθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ β΄ ειδικότητα σε συνάδελφο.

2.            Όσον αφορά την Εξέταση συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών εκ μέρους του αιρετού του ΠΑΜΕ τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:


α) Η συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου στηρίζεται στο Ν. 4203/2013 που μεταξύ άλλων προβλέπει: το «παρουσιολόγιο», την εργασία μέχρι πέντε σχολεία, τη συμπλήρωση α) σε ενδοσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και β) σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο όμορο αυτού. Ο Νόμος αυτός προσπαθεί να μετατρέψει σε λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

β) Όσον αφορά τη συμπλήρωση με διοικητικό έργο στις ΔΔΕ θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους και να διδάσκουν και όχι να μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους. Επίσης οι όποιες αποσπάσεις σε ΔΔΕ απαιτούνται, με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, θα πρέπει να γίνονται αξιοκρατικά (δηλαδή να κοινοποιείται η θέση, τα καθήκοντά και τα κριτήρια επιλογής στον κλάδο, να γίνονται αιτήσεις και η επιλογή να γίνεται με βάση τα μόρια). Θα αποφεύγονται έτσι πιθανές φωτογραφικές τοποθετήσεις.

γ) Θεωρούμε ότι τα "πλεονάσματα" σε ώρες εκπαιδευτικών είναι απολύτως πλασματικά. Αυτά έχουν δημιουργηθεί μετά από το κλείσιμο σχολείων, την αύξηση του ωραρίου αλλά και τη δυνατότητα που δίνει το Υπουργείο να δημιουργούνται στα σχολεία τμήματα με 27 ή 28 μαθητές. Εκφράστηκε στη συνεδρίαση η απαίτηση μας είναι να υπάρχουν μέχρι 20 μαθητές σε κάθε τμήμα και μέχρι 15 στα εργαστήρια ώστε να μπορεί πραγματικά ο εκπαιδευτικός να προσφέρει. Επίσης να ξανανοίξουν τα σχολεία που έκλεισαν και το ωράριο να επανέλθει (κάτι που ο Υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ). Μόνο τότε θα φανερωθούν οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία που θα απαιτήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

                Με αυτό το σκεπτικό και καθώς καμία από τις συμπληρώσεις ωραρίου σε διοικητικό έργο δεν έχει αρνητικό αντίκτυπό στα εργασιακά δικαιώματα συναδέλφων και ούτε προκαλεί κάποια αναστάτωση σε σχολείο, ο αιρετός του ΠΑΜΕ υπερψήφισε την πρόταση.

3. Τέλος, ο αιρετός του ΠΑΜΕ υπερψήφισε την παραίτηση Διευθυντή σχολικής μονάδας. Τονίσαμε επίσης ότι  η στάση του Διευθυντή συνέβαλε στην περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών του συγκεκριμένου σχολείου. Μεγάλες είναι οι και ευθύνες του Υπουργείου που έχει αφήσει τα σχολεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία τους (γραμματείς, επιστάτες κτλ).



Κέρκυρα, 28/02/2014