Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πέρρος Νίκος:Για τη συγχώνευση ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ

Αρθρογράφος: ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΡΟΣ ,Πρόεδρος παραρτήματος Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)

Για πολλοστή φορά ανοίγει - μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων - το ενδεχόμενο συγχώνευσης του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ. Ξεκινώντας με την υπενθύμιση ότι η παραπάνω συγχώνευση αποτελούσε πάγιο στόχο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διευκρινίσουμε βασικά ζητήματα. Ο ΟΚΑΝΑ λειτουργεί κατά κύριο λόγο προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων. Το ΚΕΘΕΑ έχει αποκλειστικά και μόνο «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, ακόμη και στο τι σημαίνει θεραπεία.
Στο ΚΕΘΕΑ, μέσα από την ενεργητική και συλλογική συμμετοχή ο θεραπευόμενος πετυχαίνει αλλαγές, δεν είναι ένας παθητικός δέκτης μιας θεραπείας κατά την οποία κάθεται και περιμένει να γίνει καλά. Πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία όπου ο καθένας ανακαλύπτει τις δυνάμεις του και τον εαυτό του μέσα σε μια ομάδα, χωρίς να παίρνει ούτε ασπιρίνη. Τίποτα δεν του χαρίζεται στην κοινότητα, όλα τα κερδίζει. Στα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ γίνεται συντήρηση, δηλαδή ο εξαρτημένος- αν πληρεί τις προϋποθέσεις… πάνω από 20 ετων, δυο χρόνια τουλάχιστον στην χρήση..- περιμένει σε μια ουρά να πάρει το «νόμιμο ναρκωτικό». Είναι ένας νόμιμος και μόνιμος χρήστης, απόλυτα ελεγχόμενος. Τα επιμέρους αλλά καθοριστικής σημασίας ερωτήματα είναι πολλά. Στους εφήβους, που έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η χορήγηση υποκατάστατων, σε περίπτωση συγχώνευσης με ποιου είδους προσέγγιση θα γίνεται θεραπεία; Τη στιγμή που πυκνώνουν τα αιτήματα για απεξάρτηση από την κάνναβη, από τη μεθαδόνη, τη βουπρενορφίνη τι εξυπηρετεί μια τέτοια συγχώνευση; Λειτουργεί ή όχι υπονομευτικά στην απεξάρτηση; Ακυρώνει ή όχι την πρόθεση χιλιάδων νέων να δώσουν τη μάχη για να ελευθερωθούν από τα ναρκωτικά;

Διαβάζουμε στην δημοσιευμένη Ετήσια Έκθεση από τη Διεθνή Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών (… που επιβεβαιώνει περίτρανα μια από τις βασικότερες θέσεις του ΕΣΥΝ, ότι το ζήτημα των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με αιτιάσεις κοινωνικοοικονομικές, στις οποίες πρέπει να στρέφεται η αντιμετώπιση και να αναζητηθεί η διέξοδος. Η ίδια η Έκθεση αναφέρει «μπορεί να είναι μάταιες όλες οι προσπάθειες για μείωση της ζήτησης αν δεν αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές αιτίες από τις οποίες εκκρίνει το πρόβλημα της χρήσης και της εξάρτησης»)… διαβάζουμε λοιπόν:

* 388 νέες συνθετικές ουσίες για το 2014 «έπεσαν στις πιάτσες» που ελέγχονται για εξαρτητική συμπεριφορά, σημειώνοντας αύξηση από το 2013. Οι ουσίες αυτές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο με συνεχόμενη αυξητική τάση χρήσης στην Ασία όπου είναι και η κύρια περιοχή παραγωγής τους. Για την πώλησης τους χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι νέες τεχνολογίες (αγορά μέσω internet, έξυπνα φαρμακεία smart shops με αυξητική τάση στην Ευρώπη). Σήμερα η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών είναι από τις πιο «κερδοφόρες επιχειρήσεις» κάτι που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει η αυξητική τάση παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης στη Νότια Αμερική.

* Η απενοχοποίηση της κάνναβης έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτηση από την ουσία σε όλο τον κόσμο και σε όλο και νεότερους χρήστες. Ο ΟΗΕ εντοπίζει στον Καναδά ότι η χρήση κάνναβης είναι πιο διαδεδομένη στους μαθητές από την χρήση τσιγάρου νικοτίνης. Έχει αυξηθεί η εξάρτηση από την ουσία ως συνέπεια της λογικής «είναι πιο υγιεινή η κάνναβη από την νικοτίνη».

* Στην Ευρώπη οι δύο βασικές εξελίξεις που εντοπίζονται είναι:
o αντικατάσταση της ηρωίνης από συνθετικά οπιοειδή (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη). Σε όλο και περισσότερες χώρες τα οπιοειδή αυτά είναι η κύρια ουσία χρήσης και εξάρτησης κάτι που φαίνεται και από την ολοένα και αυξανόμενη είσοδο χρηστών για απεξάρτηση από τα υποκατάστατα της ηρωίνης.

o Αύξηση της χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης λόγω της πολιτικής της αποποινικοοποιης που έχει προσχωρήσει από περισσότερες χώρες την τελευταία δεκαετία. Σήμερα στην Ευρώπη έχει αυξηθεί η επαγγελματοποιημένη καλλιέργεια με βιομηχανικό τρόπο όπου η κάνναβη «ποτίζεται» με χημικές ουσίες ώστε να παράγεται γρηγορότερα και να φτάνει άμεσα στης αγορά που σημειώνει συνεχώς αυξητικές τάσεις ζήτησης. Επίσης καταγράφεται σημαντική αύξηση στην ατομική καλλιέργεια κάνναβης μέσα στο σπίτι ως απόρροια της αποποινικοποίησης.

* Για την κάνναβη και τις αυξητικές τάσεις ζήτησης – χρήσης – εξάρτησης, ο ΟΗΕ σημειώνει τις αρνητικές συνέπειες της κάνναβης για την υγεία και τονίζει την Σύμβαση του 1961 που έχει υπογραφεί για την κάνναβη. Αρνητική εξέλιξη για τον ΟΗΕ είναι η μη απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης κάνναβης στην Ουρουγουάη και σε 6 νέες πολιτείες των ΗΠΑ.

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί μια τέτοια συγχώνευση από τη σημερινή κυβέρνηση. Εξάλλου, οι θέσεις της για το ζήτημα των ναρκωτικών είναι γνωστές…