Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΠΑΜΕ Εκπ/κών Κέρκυρας: Ανακοίνωση για τις Εξελιξεις



        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας: Η Ε.Ε., οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.

Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αποτελεί τυπική και ουσιαστική επέκταση του Μνημονίου. Φέρνει μαζί της όλα αυτά τα μέτρα, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: μέτρα που στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, βοηθούσαν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα που πλέον ονομάζεται «θεσμοί», αξιολόγηση, διατήρηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στο email Βαρουφάκη (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, συνέχιση της φοροεπιδρομής, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.α.).  

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. δεν αλλάζει, δε γίνεται φιλολαϊκή. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τα διάφορα παζάρια δεν αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα. Η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης δεν αφορά την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια. Αφορά όμως τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων να αποσπάσουν περισσότερο ζεστό, κρατικό χρήμα. Γι’ αυτό ο ΣΕΒ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, χαιρέτισαν τη νέα συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και καλούν σε πιστή και αποφασιστική εφαρμογή της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από την συνάντηση των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινήθηκε στην ρότα, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τονίζοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από παλιά και νέα μνημόνια, επικαλούμενη "καμένη γη" και τη δύσκολη, σκληρή οικονομική συγκυρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων του κλάδου απορρίφθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου. Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις στο ζήτημα του ξεπαγώματος των ωριμάνσεων, της ακώλυτης μισθολογικής-βαθμολογικής εξέλιξης, της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού, της κατάργησης του νέου μισθολογίου (νόμος 4024/2011), της κάλυψης των κενών, της μείωσης του ωραρίου, της επαναλειτουργίας των σχολείων που έκλεισαν, των απαιτούμενων διορισμών για να καλυφθούν τα κενά, της μείωσης του αριθμού των παιδιών στην τάξη, της συνολικής κατάργησης του νόμου 4186/2013 («Νέο Λύκειο»), που δεν περιλαμβάνει μόνο την Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και τη μαθητεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των νέων διορισμών είπε χαρακτηριστικά ότι "θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με κεντρικές συμφωνίες και ότι θα προχωρήσουν".

Σε ό, τι αφορά το θέμα των συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες λόγω της διαθεσιμότητας και δεκάδες από αυτούς είναι απλήρωτοι για ένα σχεδόν χρόνο, επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις για την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία τους. Μετά από κάποιες "ήξεις-αφίξεις", δήλωσε ότι οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν με το βαθμό και το ΜΚ στο οποίο βρίσκονταν. Το Υπουργείο ωστόσο δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων (προβλέπονταν στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για όλο το Δημόσιο), πράγμα που σημαίνει, ότι παραμένει το καθεστώς των κενών, της αδιοριστίας, της ανεργίας, των χιλιάδων περιπλανώμενων αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση.

Στο θέμα της αξιολόγησης ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία θα παγώσει. Ωστόσο, όταν τέθηκε το θέμα των δεσμεύσεων του email Βαρουφάκη για σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας σε όλο το Δημόσιο, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, ο Υπουργός, δήλωσε ανίδεος...  Αρνήθηκε ακόμα να δηλώσει ότι θα καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 ("νέο μισθολόγιο") και ότι θα επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη.  Μετά το τέλος της συνάντησης το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την διαμόρφωση μιας νέας διαδικασίας αξιολόγησης.



Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Ο εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής, ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε άλλο λιτό βίο αντέχουμε, ούτε μπορούμε να ζούμε χωρίς δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, αλλά τάχα με αξιοπρέπεια...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαφτίζει "εθνική" υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά "εθνικοί στόχοι" των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Όλοι στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών μας, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές έχουν διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες τις διεκδικήσεις τους. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μόνο με τον αγώνα, την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις σε όφελός μας, να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, να αναπληρώσουμε τις απώλειές μας, να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας και τις ζωές των παιδιών μας!

            Έχουμε ανάγκη ένα κίνημα πρωταγωνιστή στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, που δεν θα εγκλωβίζεται στα σχέδια της πλουτοκρατίας για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της, που θα αγωνίζεται για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ελπίδα βρίσκεται σε ένα κίνημα που θα παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο και αφέντη του πλούτου που παράγει.