Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών των Ιονίων Νήσων : Για την εκδίκαση των ενστάσεων στο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ
στους Εκπαιδευτικούς των Ιονίων Νήσων:
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
Για την εκδίκαση των ενστάσεων
στο Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δύο αιρετοί (του ΠΑΜΕ και των ΣΥΝΕΚ), η σχολική σύμβουλος και ο Περιφερειακός Διευθυντής. Στο φόντο της γενικής εισαγωγικής τοποθέτησης – καταγγελίας που καταθέσαμε κάναμε και τοποθέτηση ανά ένσταση:
α) Σε ένσταση υποψηφίου να μη συμπεριληφθεί στους πίνακες συνυποψήφιός του λόγω, σύμφωνα με τον ενιστάμενο, μη συμπλήρωσης της απαιτούμενης επταετούς διδακτικής προϋπηρεσίας στην οικεία βαθμίδα, είπαμε συνοπτικά:
«Η υπηρεσία (διοίκηση) όφειλε και μπορούσε να έχει για όλους τους υποψήφιους, τουλάχιστον μετά την ένσταση, σαφή – ενδελεχή εικόνα της προϋπηρεσίας και όλων των υπόλοιπων στοιχείων από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητα συμμετοχής τους ή μη στους πίνακες (7 χρόνια διδακτικής εμπειρίας στην οικεία βαθμίδα κλπ). Τέτοια εικόνα στην περίπτωση της ένστασης που εξετάζουμε δεν υπάρχει.
Επομένως, επιφυλασσόμαστε με βάση και όσα αναφέρθηκαν στην εισαγωγική μας τοποθέτηση».
Όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου (αιρετός των ΣΥΝΕΚ, σύμβουλος και Περιφερειακός Διευθυντής) απέρριψαν την ένσταση και υπερψήφισαν τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων στους πίνακες.
β) Τοποθετηθήκαμε να μη γίνει καταμέτρηση μορίων από πτυχίο παιδαγωγικής ακαδημίας που χρησιμοποιήθηκε για μετάταξη, λέγοντας:
«Η μετάταξη ισοδυναμεί με διορισμό. Δεύτερο πτυχίο ή προσόν που αποτελεί προϋπόθεση διορισμού ή μετάταξης δεν μοριοδοτείται.
Επομένως και εφόσον ο εν λόγω υποψήφιος μετατάχτηκε από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια, με προϋπόθεση για τη μετάταξη το παιδαγωγικό πτυχίο, υπερψηφίζουμε την ένσταση».
Όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου (αιρετός των ΣΥΝΕΚ, σύμβουλος και Περιφερειακός Διευθυντής) απέρριψαν την ένσταση, τοποθετήθηκαν ότι «άλλο είναι ο διορισμός και άλλο η μετάταξη» και μοριοδότησαν το δεύτερο (παιδαγωγικό) πτυχίο.
γ) Ένσταση για μη μοριοδότηση διοικητικής προϋπηρεσίας ομόφωνα απορρίφτηκε, αφού η υπηρεσία είχε μεν αναγνωριστεί αλλά υπήρχε όριο στη μοριοδότηση από την εγκύκλιο (ανώτατο όριο διοικητικής προϋπηρεσίας το 3).
Σημειώνεται ότι οι τρεις ενστάσεις που προαναφέρθηκαν έγιναν από τον ίδιο υποψήφιο και αφορούσαν τη ΔΔΕ Κεφαλονιάς.
δ) Ένσταση που έγινε από υποψήφιο της Ζακύνθου με αίτημα να γίνει καταμέτρηση (μοριοδότηση) της υπηρεσίας των ΙΕΚ στην εν λόγω κρίση, ομόφωνα απορρίφθηκε εφόσον όπως είπαμε:
«Ορίζεται σαφώς από την εγκύκλιο ότι η υπηρεσία στα ΙΕΚ δεν προσμετράται ως εκπαιδευτική στη δευτεροβάθμια, για τη συγκεκριμένη διαδικασία των κρίσεων».
ε) Τέλος, σχετικά με ένσταση από την Κέρκυρα που αμφισβητούσε τη νομική υπόσταση συγκεκριμένου υποδιευθυντή σχολείου και διατύπωνε αίτημα για τροποποίηση του πίνακα εκλογέων και της εφορευτικής επιτροπής, είπαμε το εξής:
«Από την κείμενη νομοθεσία για τα σχολεία προβλέπεται θέση διευθυντή σχολικής μονάδας και (υπό την προϋπόθεση του αναγκαίου αριθμού τμημάτων) θέση υποδιευθυντή. Ακόμη κι αν υπάρχει προσωρινή αναπλήρωση του διευθυντή από τον υποδιευθυντή για μεγάλο διάστημα δεν προβλέπεται θέση «αναπληρωτή υποδιευθυντή». Επομένως, εάν το ΠΥΣΔΕ άτυπα έχει ορίσει νέο «υποδιευθυντή» για να αναπληρώνει εκείνον που ασκεί προσωρινά χρέη διευθυντή, ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στον πίνακα εκλογέων και, κατά συνέπεια, να είναι και στην εφορευτική επιτροπή. Στη βάση αυτή τοποθετηθήκαμε, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, υπέρ της ένστασης.
Μετά τη νέα ενημέρωση από τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή ότι η τοποθέτηση από το αρμόδιο ΠΥΣΔΕ υποδιευθυντή έγινε τυπικά και λόγω ύπαρξης αριθμού τμημάτων που δικαιολογούν δεύτερο υποδιευθυντή στη σχολική μονάδα, επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, εφόσον δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα δεδομένα, με βάση και τα όσα καταγγείλαμε στην εισαγωγική μας τοποθέτηση».
Τη θέση αυτή δεν συμμερίστηκε, τελικά, κανένα άλλο μέλος του Συμβουλίου. Έτσι, με τις ψήφους των υπόλοιπων μελών (αιρετός ΣΥΝΕΚ, σύμβουλος και Περιφερειακός Διευθυντής) η ένσταση καταψηφίστηκε, με αποτέλεσμα ο υφιστάμενος πίνακας εκλογέων και η υπάρχουσα εφορευτική επιτροπή να μην τροποποιηθούν.

Κέρκυρα 8/1/2016