Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

ΠΑΜΕ Εκπ/κών:Οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας έχουν αποτέλεσμα!!Ανακοίνωση

«Με αφορμή την απόσυρση από  το Υπουργείο Παιδείας της τροπολογίας για το νέο τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών»
Οι αγώνες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας έχουν αποτέλεσμα!!


Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι αποσύρει την τροπολογία για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών το 2016 – 2017.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα, με την ιδιαίτερη και ξεχωριστή παρουσία των συναδέλφων αναπληρωτών, σημάδεψαν τις εξελίξεις και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, αναγκάζοντας τελικά την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία!!


Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε για τις επόμενες μάχες που έχουμε να δώσουμε και αυτές είναι πολλές και σημαντικές!!

Το γεγονός της απόσυρσης της τροπολογίας δεν πρέπει να κρύψει την πραγματικότητα που λέει ότι:

Παραμένει ακόμα εδώ το άρθρο 35 που κλείνει νηπιαγωγεία.
Παραμένουν ακόμα εδώ οι διατάξεις που κλείνουν τα τμήματα ένταξης.
Παραμένουν ακόμα εδώ τα 28άρια και 29άρια τμήματα.
Παραμένουν ακόμα εδώ τα χιλιάδες κενά που από Σεπτέμβρη θα είναι ακόμα περισσότερα.
Παραμένει ακόμα εδώ η πολιτική της υποχρηματοδότησης και των περικοπών δαπανών (και στην Παιδεία) για να ενισχυθούν με νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματικοί όμιλοι!

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η χρόνιά 2016 – 2017 θα είναι χρονιά ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στην εκπαίδευση, ξεκινώντας από τα Ε.Α.Ε.Π., τον περιορισμό των ολοημέρων,  τις πολλαπλές αναθέσεις μαθημάτων κ.α. Το Υπουργείο δεν έχει διαψεύσει το ότι, την επόμενη χρονιά θα υπάρχουν τουλάχιστον 3000 λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.


Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μέρος της συνολικότερη αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που ετοιμάζει να ψηφίσει, με το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά, τσακίζει το λαό και τη νεολαία για τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα ενάντια σ΄αυτή την πολιτική οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος, μαζί με όλο το λαό, να δώσουμε ακόμα πιο αποφασιστικό παρόν!!

Απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής εμείς ένα δρόμο έχουμε:
ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!!

Ο αγώνας που δώσαμε αυτές τις μέρες με αιχμή την απόσυρση της τροπολογίας για τους αναπληρωτές, είχε στο επίκεντρο του το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μαζικούς διορισμούς που θα καλύπτουν τα χιλιάδες κενά και τις ανάγκες, είχε και έχει σαν σύνθημα του: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
Τα δίκαια αιτήματά μας δεν αφορούν απλά και μόνο τους εκπαιδευτικούς. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, αφορούν τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδίων του λαού.   

Αυτό τον αγώνα συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα, πιο αποφασιστικά!! Ενωμένοι γύρω από τον κοινό στόχο και όχι πολύδιασπασμένοι, εύκολα θύματα της κυβερνητικής τακτικής.

                                                                               
Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στην ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία, για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών όλων των παιδιών, είναι αγώνας ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ - Ε.Ε. – Κεφαλαίου. Είναι ένας αγώνα δύσκολος που απαιτεί οργάνωση, συνέχεια, αντοχή. Γραμμή και πλαίσιο πάλη που θα αμφισβητεί την πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. , τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, που θέλουν την Παιδεία και τους Εκπαιδευτικούς κομμένους και ραμμένους στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των Επιχειρηματικών ομίλων, στη λογική του κέρδους και της αγοράς.

Με την απόσυρση της τροπολογίας αποδείχθηκε περίτρανα ότι: Οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. και τα λεγόμενα νομικά κωλύματα ήταν και είναι το πρόσχημα! Το πρόβλημα των διορισμών και της εκπαίδευσης συνολικότερα είναι πολιτικό - βαθιά ταξικό και όχι νομικό!! 


Το ΠΑΜΕ εξαρχής είπε την αλήθεια, ενημέρωσε, προειδοποίησε  και μπήκε μπροστά στον αγώνα! Μπήκε μπροστά στην οργάνωση για την επιτυχία απεργιακών κινητοποιήσεων όπως και της Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας στις 7/4.

Παλέψαμε με τη θέση για ΜΟΝΙΜΗ και ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους, για ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ , για να μη γίνει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση, που έμπαινε και μπαίνει στη λογική των κριτηρίων διορισμού, που αποκλείει κάποιους συναδέλφους σε σχέση με κάποιους άλλους, λειτουργεί διασπαστικά, ενισχύει το δηλητήριο της πολυκατηγοριοποίησης των συμβασιούχων. Δώσαμε μάχη για μείνει ο κλάδος ενωμένος!!

Τονίσαμε ότι ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης με πλαίσιο πάλης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, κόντρα στην λογική του «εφικτού», των ορίων της «νομιμότητας» και του ρεαλισμού.
Η κυβέρνηση απέσυρε την τροπολογία παρά το γεγονός ότι διευκολύνθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από τη στάση των  ΟΛΜΕ – ΔΟΕ, μέσω των αλλεπάλληλων συναντήσεων, των διαβουλεύσεων και του «διαλόγου», των νομικών γνωματεύσεων και των συμβουλών. Αυτός ο δρόμος και αυτή η τακτική που ακολούθησαν οι Ομοσπονδίες, έδωσε χρόνο και ανάσες στην κυβέρνηση. Καμία αναμονή, αρκετά δοκιμάσαμε την υπομονή  μας και τις αντοχές μας τόσα χρόνια στη διαχείριση της αδιοριστίας, στη διαχείριση της μιζέριας. Ήθελαν «συνάδελφος να αναμετριέται με συνάδελφο» αντί να είμαστε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα!

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των ΟΛΜΕ – ΔΟΕ! Ενώ ήξεραν που το πάει η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για οργανώσουν την πάλη των εκπαιδευτικών, για να αποκαλύψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αντίθετα, από το Σεπτέμβρη κιόλας, με χιλιάδες κενά και κλειστά σχολεία, έστηναν φιέστες στα γραφεία των Ομοσπονδιών με τον Υπουργό Παιδείας.  Θέλουν να κρατούν μακριά τους αγώνες των Εκπαιδευτικών από τους αγώνες του λαού. Έφτασαν σε σημείο να αποκλείσουν την Α.Σ.Γ.Μ.Ε. (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας) από τη συνάντηση με τον Υπουργό στις 21/4.  Συμφωνούν με την πολιτική της Ε.Ε., με τα κριτήρια του ανταγωνισμού και της αγορά, με τη μήτρα που γεννά τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε με αυτές τις πλειοψηφίες αποτελούν βαρίδι στα πόδια των εργαζομένων.
Μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων. Το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν το ΣΥΡΙΖΑ να γίνει να γίνει κυβέρνηση. Καλλιέργησαν αυταπάτες για την κυβερνητική εναλλαγή. Στήριζαν τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» της κυβερνητικής διαπραγμάτευσης, καλλιέργησαν την αναμονή ενώ γνώριζαν  τι μέτρα και τι πολικές θα φέρει η κυβέρνηση, το βρώμικο ρόλο που θα παίξει!! Παρά τα διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια που στήνουν και τις αλληλοκατηγορίες με την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, η αλήθεια είναι ότι στήριξαν την τακτική της ΟΛΜΕ και το δρόμο των νομικών γνωματεύσεων μέχρι τέλους και με τη δικαιολογία «να πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής της κυβέρνησης»!! Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον τυχοδιωκτικό ρόλο αυτών των δυνάμεων!   

Κατά τη γνώμη μας τις επόμενες μέρες δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός!! Η κυβέρνηση και το Υπουργείο περιμένουν στη «γωνία» για να φέρουν τα ίδια και χειρότερα μέτρα!!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άλλωστε συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με το νόμο Βερναρδάκη, που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα, έκανε ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ψ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ, που αφορούν την «αξιολόγηση» και τις προσλήψεις στο Δημόσιο (και  την Εκπαίδευση) με κριτήρια Αριστείας, «προσόντων», με τα κριτήρια και τη λογική των νόμων  της αγοράς. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τροπολογία για τους αναπληρωτές. Από αυτή την πολιτική δεν παραιτούνται παρά τους ελιγμούς που αναγκάζονται να κάνουν κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων.

           
Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά τις επόμενες μέρες!!

Μπροστά μας βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κυβέρνηση για τη ψήφιση του Ασφαλιστικού, του Φορολογικού, του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. 
            Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να βάλουμε όσα περισσότερα εμπόδια μπορούμε στο πέρασμα αυτών των μέτρων! Είναι στοίχημα οι κινητοποιήσεις των επομένων ημερών να πάρουν ιδιαίτερο χρώμα από την μαζική συμμετοχή νέων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών!!  Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας και αυτό το έχουμε δείξει.

Όλοι στο αγώνα για την προετοιμασία και την επιτυχία της 48ωρης Απεργίας.
Όλοι στον αγώνα για ΜΟΡΦΩΣΗ – ΔΟΥΛΕΙΑ  - ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ø  Πάρτε ΤΩΡΑ πίσω το άρθρο 35 που κλείνει Νηπιαγωγεία.
Ø  Να μην κλείσει κανένα τμήμα ένταξης.
Ø  Να δρομολογηθούν ΤΩΡΑ μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που να καλύψουν όλα τα κενά
Ø  Μόνιμη και σταθερή δουλειά ΟΧΙ στην ελαστική εργασία τη μόνιμη αναπλήρωση και την ωρομίσθια.
Ø  Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ