Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς και γονείς ενάντια στις συγχωνεύσεις (ΦΩΤΟ)

Μία πρώτη απάντηση στους σχεδιασμούς για νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων έδωσαν εκπαιδευτικοί και γονείς με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας το μεσημέρι της Τετάρτης.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών που ήρθε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, προωθούνται συγχωνεύσεις 128 Δημοτικών Σχολείων, 12 ΕΠΑΛ, 16 Γυμνασίων και 74 Νηπιαγωγείων, ενώ καταργούνται 15 Δημοτικά, 30 Νηπιαγωγεία, 1 Γυμνάσιο και 3 ΕΠΑΛ.
Εκπαιδευτικοί από Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, γονείς και καθηγητές διαδήλωσαν ενάντια στο νέο χτύπημα που θα υποβαθμίσει παραπέρα την εκπαιδευτική διαδικασία και θα δυσκολέψει η ζωή των μαθητών.
Από το βήμα της συγκέντρωσης, η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να οργανωθεί η πάλη
ενάντια στη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση που θέλει «τα σχολειά μας να στεγάζουν τα παιδιά σε τμήματα 30άρια, σε αίθουσες δύο επί τρία, με εκπαιδευτικούς διαμεσολαβητές όχι παιδαγωγούς, να βγάλουμε την αυριανή φτηνή βάρδια της εργατικής τάξης που θα εργάζεται με φτηνά μεροκάματα για να κερδοσκοπεί το κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα βγάζουμε συμπεράσματα για το τι είναι το νέο σχολείο της ΕΕ, της ημιμάθειας, των επιχειρήσεων. Λέμε ΟΧΙ στο νέο σχολείο, λέμε ΟΧΙ στη μετατροπή μας σε μεσολαβητές των επιχειρήσεων. Με την πάλη μας, με την ψήφο μας, με τους αγώνες μας, αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική».
Κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να μπουν φραγμός στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων απηύθυνε εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας ο πρόεδρός της Βασίλης Τόγιας, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Ήδη τα προηγούμενα χρόνια καταργήθηκαν πάνω από 2.500 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες τμήματα. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος που ονομάζεται νέο σχολείο της ΕΕ, αποκεντρωμένο σχολείο του ΟΟΣΑ. Θέλουν να οδηγήσουν στην έξοδο χιλιάδες παιδιά, θέλουν να οδηγήσουν σε απολύσεις εκπαιδευτικούς. Εξάλλου οι μελέτες του ΟΟΣΑ λένε πως τα πολυδύναμα σχολεία θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους χορηγούς, τους επενδυτές και τους διάφορους φιλάνθρωπους».
Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη νέα κινητοποίηση για τοζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων την Τρίτη 27 Μάη, στις 2.30 μ.μ., στο υπουργείο Παιδείας. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η ΟΛΜΕ.