Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, από εκπαιδευτικούς και
γονείς, ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων και τις προεκτάσεις τους. 
Σε  συνάντηση της με τον υφυπουργό Παιδείας Σ. Κεδίκογλου αντιπροσωπεία γονιών και εκπαιδευτικών ζήτησε να μην προχωρήσει καμία νέα συγχώνευση - κατάργηση σχολείου και να ανασταλεί η εφαρμογή του συστήματος της εξέτασης των μαθητών της Α' Λυκείου μέσα από τράπεζα θεμάτων. Σε ό,τι αφορά την τράπεζα θεμάτων, ο υφυπουργός απέκλεισε την αναστολή του μέτρου έστω για φέτος, παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες του.
Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι βασίστηκαν σε προτάσεις διευθυντών εκπαίδευσης και περιφερειακών διευθυντών ενώ προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι έχει τεθεί σαν «οροφή» ο αριθμός 350 παιδιών ανά σχολείο.
Στο μεταξύ ήδη δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών και νηπιαγωγείων. 
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να υπάρξει συνάντηση επικαλούμενη ανειλημμένες υποχρεώσεις, ωστόσο τελικά υποχώρησε κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων.
Η παράσταση διοργανώθηκε από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας(ΑΣΓΜΕ), η οποία καλεί  τις Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, μαζί με όλο το λαό, να οργανώσουν την απάντησή τους στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις. Να ενημερώσουν πλατιά για όλες τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι επιχειρείται η ένταση των ταξικών φραγμών (διώξιμο παιδιών των ΕΠΑΛ προς τα ΣΕΚ), η δημιουργία επιπλέον πολυδύναμων σχολείων προς τέρψιν των χορηγών και των επιχειρήσεων, το στρίμωγμα των παιδιών σε μεγάλα τμήματα και παραπέρα υποκατάσταση της γνώσης με δεξιότητες.