Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ενημερωτικό από τη 11η Συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:
                                                        ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
«Εξέταση συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών Β΄βάθμιας εκπαίδευσης εντός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων»
Στην 11η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, στην οποία συμμετείχαν οι δύο αιρετοί και όλα τα τακτικά μέλη, συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα (χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών, ανάκληση άδειας άνευ αποδοχών, κατάθεση διδακτορικού τίτλου εκπαιδευτικού) που εγκρίθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ.
Εκ μέρους του αιρετού του ΠΑΜΕ τέθηκαν ζητήματα στο εξής θέμα της ημερήσιας διάταξης: «εξέταση συμπλήρωσης υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικών Β΄βάθμιας εκπαίδευσης εντός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».
α) Ο τίτλος και μόνο του θέματος παραπέμπει στο «άκρον άωτον» της ελαστικοποίησης εντός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δηλαδή στο να μεταφέρονται συνάδελφοι από το ένα νησί στο άλλο προκειμένου να συμπληρώσουν ωράριο. Το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η απόφαση (Ν. 4203/2013) που ενσωματώνει ρυθμίσεις του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016», κατοχυρώνει την ελαστικοποίηση και ανοίγει νέους δρόμους για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Με το Νόμο αυτό καθιερώνεται το «παρουσιολόγιο», η εργασία μέχρι πέντε σχολεία, η συμπλήρωση α) σε ενδοσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και β) σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο όμορο αυτού. Επιπλέον, και σε συνδυασμό με άλλες ανάλογου τύπου ρυθμίσεις διευκολύνεται η κινητικότητα μεταξύ βαθμίδων εκπαίδευσης. Επομένως, σε καμία περίπτωση το πλαίσιο αυτό δεν κατοχυρώνει την προστασία των συναδέλφων αλλά το αντίθετο.
β) Τα όποια ζητήματα συμπλήρωσης μπορεί και πρέπει να λύνονται από τα ΠΥΣΔΕ σε επίπεδο τοπικό και όχι από το ΑΠΥΣΔΕ σε περιφερειακό. Να κατοχυρώνεται η εργασία σε δύο το πολύ σχολεία. Να αποκλείονται οι αποσπάσεις σε θέσεις που γίνονται ερήμην του κλάδου και φωτογραφικά, δια της πλαγίου. Να μην μετατρέπονται οι εκπαιδευτικοί σε διοικητικούς υπαλλήλους αλλά να γίνουν προσλήψεις διοικητικών με μόνιμη σταθερή εργασία.
γ) Η πολιτική της ΕΕ και οι αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων είναι η αύξηση ωραρίου και οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, το μόνο που εγγυούνται είναι να διαμορφώνεται εικονικά ένα δυναμικό που δήθεν περισσεύει, όταν οι ανάγκες απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Με αυτές τις διευκρινήσεις, που αποτελούν βάση αποτροπής των εργασιακών ανατροπών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση, η οποία θα διασφαλίζει το σύνολο των συναδέλφων που φαίνεται ότι έχουν ασυμπλήρωτο ωράριο.
Ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί συνάδελφος από νησί σε νησί και, επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι η συμπλήρωση ωραρίου θα γίνει στο σχολείο που ήδη υπηρετούν οι συνάδελφοι. Η εισήγηση που έγινε, στα πρακτικό μέρος, ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Ο αιρετός του ΠΑΜΕ με τα δεδομένα αυτά υπερψήφισε τα μέτρα για τη συμπλήρωση του ωραρίου. Σημειώνουμε ότι δεν υπήρξε άλλη πολιτική τοποθέτηση στη συνεδρίαση που να αμφισβητεί το πλαίσιο της ΕΕ και τη στρατηγική της ελαστικοποίησης για τα εργασιακά των συναδέλφων.

Κεφαλονιά 22/12/2014