Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους Εκπαιδευτικούς των Ιονίων Νήσων: Ενημερωτικό για ην 6η Συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων

Ενημερωτικό για την 6η Συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων

Τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών, των σχολείων και των δομών Ειδικής Αγωγής την ίδια ώρα που τα κενά σε όλη την Περιφέρεια είναι εκατοντάδες.
                Στην 6η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων (28/9/15) συζητήθηκαν: αίτηση εκπαιδευτικού για απόδοση δεύτερης ειδικότητας, αίτηση ανάκλησης παραίτησης από ΚΠΕ, ανάκλησης άδειας άνευ αποδοχών, παραιτήσεις υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, συμπλήρωσης ωραρίου σε ΚΕΔΔΥ καθώς και συμπληρώσεις ωραρίου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και σε Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
            Ο αιρετός της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (που στηρίζει το ΠΑΜΕ) στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, τοποθετήθηκε ανά θέμα ως εξής (το 1ο θέμα αφορούσε την επικύρωση πρακτικών προηγούμενων συνεδριάσεων):
Θέμα 2ο:
Υπερψήφισε την αίτηση απόδοσης 2ης ειδικότητας σε εκπαιδευτικό, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Θέμα 3ο:
Υπερψήφισε την αίτησης ανάκλησης της αίτησης παραίτησης εκπαιδευτικού στο ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, η οποία και αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
Θέμα 4ο:
Υπερψήφισε την αίτηση για ανάκληση της άδειας άνευ αποδοχών συναδέλφου. Να σημειώσουμε ότι τη φετινή χρονιά ήρθε προς συζήτηση στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων μεγάλος αριθμός αιτήσεων για άδειες άνευ αποδοχών από όλα τα νησιά της Περιφέρειας. Αυτό αποδεικνύει την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι εξαναγκάζονται να αιτούνται μία άδεια που έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους (οικονομικές συνέπειες, απώλεια χρόνου υπηρεσίας που επηρεάζει το συνταξιοδοτικό κλπ). Τα μέτρα και του 3ου μνημονίου που έρχονται να υλοποιηθούν αμέσως μετά τις εκλογές, ως συνέχεια των δύο πρώτων, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τις ζωές όλων μας στο όνομα μίας ανάπτυξης προς όφελος των λίγων.  
Θέμα 5ο:
Στο θέμα των παραιτήσεων Υποδιευθυντών σχολικών μονάδων δεν είναι ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το ποιο υπηρεσιακό συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει. Ούτε καν το Υπουργείο δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο ζήτημα αυτό αλλά έμεινε σε διάφορες ερμηνείες του νόμου. Στις διάφορες περιοχές της χώρας αλλού αποφασίζουν τα ΠΥΣΔΕ και αλλού τα ΑΠΥΣΔΕ. Το θέμα τελικά παραπέμφθηκε στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας αφού οι αιτήσεις αφορούν σχολεία της Κέρκυρας. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει οι αιτήσεις αυτές να γίνουν δεκτές άμεσα και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι.

Θέμα 6ο:
Υπερψήφισε την αίτηση για συμπλήρωση ωραρίου στο ΚΕΔΔΥ Ζακύνθου αν και σε καμία περίπτωση η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού στο ΚΕΔΔΥ δε λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά που έχουν οδηγήσει την Ειδική Αγωγή σε διάλυση. Επί της ουσίας, απαξιώνουν δομές όπως τα ΚΕΔΔΥ αλλά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων σπρώχνοντας τους γονείς προς την επιλογή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης ειδικής αγωγής. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αναγκάζονται  να μένουν σπίτι, εκτός τις σχολικής διαδικασίας, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό στα σχολεία. Μοναδική λύση είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και η πλήρης στελέχωση όλων των δομών και των σχολείων για μία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή.
Θέμα 7ο:
Σχετικά με τις συμπληρώσεις ωραρίου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων:
1.      Πάγια θέση μας είναι ότι οι διοικητικές θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού.
2.      Όπου υπάρχουν θέσεις που έχουν να κάνουν με ανάγκη να ασκείται κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία από εκπαιδευτικούς, θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να θεσμοθετηθούν από το Υπουργείο, να οριοθετηθούν και να προκηρυχθούν, με 100% αντικειμενικά και μοριοδοτούμενα κριτήρια. Οι Διευθύνσεις, όπως και η Περιφερειακή Διεύθυνση, πρέπει να προκηρύσσουν τις κενές θέσεις για τα αντικείμενα αυτά, ώστε να είναι γνωστές σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν να γίνονται οι αιτήσεις.
3.      Συμπληρώσεις ωραρίου συναδέλφων υπερψηφίζουμε μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας και για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, σε περιπτώσεις δηλαδή όπου χρειάζεται η πρέπουσα αλληλεγγύη. Για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε εικόνα αν εμπίπτουν στα κριτήρια αυτά ψηφίζουμε λευκό και κατά στις υπόλοιπες.
4.      Η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων είναι μία πραγματικότητα και υπάρχει με πολιτική ευθύνη. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση να "μπαλώνουμε" τα κενά στις υπηρεσίες δημιουργώντας νέα κενά στα σχολεία. Η λύση είναι συνολικότερη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει διεκδίκηση. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες και των σχολείων και των υπηρεσιών. Η ομηρία των συναδέλφων με τις διάφορες ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι κατεύθυνση και της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (2η φορά Αριστερά...) που υλοποιεί και στην εκπαίδευση τις εντολές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Κανένας μόνιμος διορισμός δεν έχει γίνει, ούτε καν αυτοί που προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό, και διορισμοί αναπληρωτών με μεγάλη καθυστέρηση και με το σταγονόμετρο. Η πάλη για την κάλυψη όλων των κενών θα πρέπει να συνδυαστεί με το άνοιγμα του δρόμου για μία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές μορφωτικές ανάγκες.

Κέρκυρα 29/9/2015