Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ 4η/2016 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
                Την Πέμπτη 16/06 πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων στην οποία παραβρέθηκαν όλα τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου. Ο αιρετός του ΠΑΜΕ τοποθετήθηκε ως εξής στα θέματα (το 1ο θέμα ήταν η επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης)
Θέμα 2: Εξέταση αίτησης για απόδοση 2ης ειδικότητας εκπαιδευτικού.
            Υπερψηφίσαμε τις αιτήσεις για απόδοση 2ης ειδικότητας στους συναδέλφους, οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το συμβούλιο.
Θέμα 3: Εξέταση αιτήσεων άδειας άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών.
            Πολύ μεγάλος είναι και πάλι ο αριθμός αιτήσεων άνευ αποδοχών που κατατίθενται συνεχώς στο ΑΠΥΣΔΕ. Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο ότι οι σημερινές συνθήκες στις οποίες έχουν οδηγηθεί οι συνάδελφοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει επάξια το έργο των προηγούμενων, τους οδηγούν σε αυτή τη δύσκολη απόφαση. Είναι χιλιάδες οι συνάδελφοι που "εγκλωβίζονται" μακριά από τις πατρίδες και τις οικογένειές τους χωρίς καν να μπορούν να αντεπεξέλθουν με τους μισθούς που παίρνουν. Οι νέες μειώσεις μισθών από τον Ιούνιο, λόγω των αλλαγών στο φορολογικό, κάνουν ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Την ίδια ώρα βέβαια ο "αναπτυξιακός νόμος" γεμίζει με χρήμα και κίνητρα τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια.  
            Υπερψηφίσαμε τις αιτήσεις που και αυτές εγκρίθηκαν ομόφωνα.
Θέμα 4: Εξέταση αιτήσεων για διακοπή άδειας άνευ αποδοχών.
            Στο συμβούλιο τονίσαμε ότι οι άδειες άνευ αποδοχών αποτελούν την πιο δυσμενή μορφή άδειας καθώς έχει αρνητικές συνέπειες από κάθε άποψη (μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα). Ο συνάδελφος που φτάνει σε αυτή τη λύση σημαίνει ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη θέση και σίγουρα δεν είναι απόφαση που παίρνεται εύκολα. Θεωρούμε ότι όταν εκλείψουν, για τους συναδέλφους, οι λόγοι για την άδεια άνευ αποδοχών θα πρέπει να μπορούν να τη διακόψουν ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα αν οι άδειες ορίζονται μέχρι τις 31/08 από τη νομοθεσία.
            Με την παραπάνω λογική υπερψηφίσαμε όλες τις αίτησες για διακοπή άδειας άνευ αποδοχών, που όμως καταψηφίστηκαν από όλα τα άλλα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ.
Θέμα 5: Εξέταση αίτησης παραίτησης τεχνικού υπεύθυνου ΚΕΠΛΗΝΕΤ Λευκάδας.
            Με αφορμή την αίτηση ανάκλησης απόσπασης εκπαιδευτικού στο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Λευκάδας, επισημαίνουμε ότι είναι απαράδεκτοι οι όροι εργασίας και ο φόρτος εργασίας των τεχνικών και των υπευθύνων. Δραματική είναι και η κατάσταση των ΚΕΠΛΗΝΕΤ και των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής (και όλων των υπόλοιπων εργαστηρίων), εξαιτίας της απουσίας χρημάτων για λειτουργικά έξοδα και υποδομές στήριξης. Το Υπουργείο από φέτος περιέκοψε το 3ωρο στη μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών υπευθύνων στα εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών στην προσπάθεια του να εξαφανίσει τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να κάνει λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Η κίνηση αυτή οδηγεί σε 800 λιγότερους εκπαιδευτικούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων και οδηγεί την ενασχόληση με το εργαστήριο σε εξωδιδακτική απασχόληση.  Υπάρχει έτσι νέα υποβάθμιση των εργαστηρίων και ακόμη μεγαλύτερο βάρος που θα πέσει στις πλάτες των ΚΕΠΛΗΝΕΤ (για την πληροφορική).
            Τέλος, η θητεία όσων εργάζονται στα ΚΕΠΛΗΝΕΤ έχει λήξει και υπάρχει μία αόριστη παράταση στο μέλλον. Είναι ξεκάθαρο ότι και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μόνιμο προσωπικό σε αυτές τις θέσεις για να διευκολυνθεί και η δική τους δουλειά αλλά και για βοηθηθούν πιο αποτελεσματικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί. 
            Υπερψηφίσαμε την αίτηση, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα.
Θέμα 6: Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών για απόσπαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Όσον αφορά το θέμα αυτό τοποθετηθήκαμε με βάση τους παρακάτω άξονες:

1.      Οι διοικητικές θέσεις στα γραφεία και τις υπηρεσίες είναι απαραίτητο να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους.
2.      Στην περίπτωση που υπάρχουν θέσεις που έχουν να κάνουν με καθοδήγηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ή με άλλου είδους έργο για το οποίο είναι προφανής η αναγκαιότητα να ασκείται από εκπαιδευτικούς, θεωρούμε ότι οι θέσεις αυτές πρέπει να θεσμοθετηθούν από το Υπουργείο Παιδείας, και να προκηρυχθούν, με 100% αντικειμενικά και μοριοδοτούμενα κριτήρια. Οι Διευθύνσεις, όπως και η Περιφερειακή Διεύθυνση, πρέπει έγκαιρα να προκηρύσσουν τις κενές θέσεις για τα εν λόγω αντικείμενα, ώστε να είναι γνωστές σε όλους τους εκπαιδευτικούς και κατόπιν να γίνονται οι αιτήσεις.
3.      Οι αποσπάσεις σε διοικητικές θέσεις να σταματήσουν να λειτουργούν σαν εργαλείο για μη υπηρέτηση οργανικών θέσεων, σαν μέσο συγκέντρωσης μορίων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και σαν έκφραση αξιολόγησης συναδέλφων από την εκάστοτε διοίκηση που γίνεται με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποσπάσεις συναδέλφων υπερψηφίζουμε μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας και για πολύ σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, σε περιπτώσεις που πρέπει να επιδειχθεί η πρέπουσα αλληλεγγύη. Για τις περιπτώσεις που δεν έχουμε εικόνα αν εμπίπτουν στα κριτήρια αυτά ψηφίζουμε λευκό και κατά στις υπόλοιπες. Τα υπόλοιπα μέλη του ΑΠΥΣΔΕ ψήφισαν υπέρ σε όλες τις αιτήσεις.


Κέρκυρα, 21/06/2016