Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η περιουσία 3,5 δισ. ανθρώπων στα χέρια... 85!





 Αναδημοσίευση από nooz.gr


Στα χέρια 85 ανθρώπων βρίσκεται συγκεντρωμένος ο μισός παγκόσμιος πλούτος, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής Oxfam, με τίτλο «Δουλεύοντας για τους Λίγους» που έχει προκαλέσει διεθνή αίσθηση. Σύμφωνα με αυτήν το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον πλανήτη διαθέτει περιουσία 110 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτή η αρπαγή των ευκαιριών εκ μέρους των πλουσίων σε βάρος των φτωχών και της μεσαίας τάξης έχει δημιουργήσει μία κατάσταση, στην οποία επτά στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζουν σε χώρες όπου η ανισότητα έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του ’80 και το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων έχει το 46% του πλούτου της Υφηλίου», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.


Η μελέτη της Oxfam τονίζει το πρόβλημα που η ανεξέλεγκτη λειτουργία του καπιταλισμού επιφέρει στην Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι «οι ακραίες ανισότητες είναι ανησυχητικές λόγω της ανισότητας που προκαλούν στην πολιτική εκπροσώπηση, αφού οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τις κυβερνήσεις επηρεάζονται από εκείνους που έχουν την οικονομική δύναμη, με αποτέλεσμα ο νόμος να ευνοεί τους πλούσιους σε βάρος οποιουδήποτε άλλου».

Διαβάστε: Το νέο "αμερικανικό όνειρο": Στην ουρά για λίγο φαΐ...
«Στις συνέπειες συγκαταλέγονται η αποδόμηση της δημοκρατικής διακυβέρνησης, το ‘ξήλωμα’ της κοινωνικής συνοχής, η ανυπαρξία ίσων ευκαιριών για όλους. Αν δεν ληφθούν τολμηρές πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να μετριαστεί η επιρροή των πλουσίων στην πολιτική, οι κυβερνήσεις θα εργάζονται για τα συμφέροντα των λίγων, ενώ οι οικονομικές και πολιτικές ανισότητες θα κορυφωθούν», προστίθεται.

Η Oxfam δεν αναφέρει τα ονόματα των 85 πλουσιότερων ανθρώπων. 

Καλεί τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να μην εκμεταλλεύονται την οικονομική τους δύναμη στον πολιτικό στίβο, να δημοσιοποιούν τα ονόματα των εταιρειών και των φορέων από τους οποίους στηρίζονται οι εκλογικές τους καμπάνιες, να χρησιμοποιούν τα έσοδα από τους φόρους για να διασφαλίζουν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια για όλους και να απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή τον έλεγχό τους.

Με πληροφορίες από το USA Today

Διαβάστε το άρθρο στην σελίδα της Guardian