Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Εκπαιδευτικοί: Πανελλαδική κινητοποίηση σήμερα στη Λάρισα ενάντια στη διαθεσιμότητα

Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο έξω από τη Λάρισα.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης στα Διόδια του Πυργετού, οι εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να προχωρήσουν αρχικά σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος και αργότερα στο συμβολικό άνοιγμα των διοδίων, αλλά δέχτηκαν και τις δυο φορές την επίθεση των ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Σαν αποτέλεσμα είχε τον ελαφρύ -ευτυχώς- τραυματισμό δυο εκπαιδευτικών.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και σχολικοί φύλακες, ενώ εκπαιδευτικοί είχαν φθάσει από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λαμία, Κοζάνη, Καρδίτσα και άλλες περιοχές. Στο πλευρό τους βρέθηκαν επίσης δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας και αντιπροσωπείες του ΕΚ Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Τάσο Τσιαπλέ, καθώς και της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, με επικεφαλής τον Ρίζο Μαρούδα.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Λάρισας, αφού καταγγέλλει την συγκυβέρνηση που χρησιμοποίησε πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής και στη σημερινή κινητοποίηση, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους από κοινού και με την υπόλοιπη εργατική τάξη, έχοντας κατά νου ότι δεν φτάνει απλά η ανατροπή της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάθε κυβέρνησης, που στηρίζει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, τη στρατηγική των μονοπωλίων, την ΕΕ, τελικά του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, που γεννά και αναπαράγει τα προβλήματα που ζούνε οι εκπαιδευτικοί και όλη η εργατική τάξη. Να διεκδικήσουν έναν άλλο ριζικά διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης και μια άλλη εξουσία που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών». 
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με πορεία των εκπαιδευτικών στο κέντρο της Λάρισας.
Στη σημερινή κινητοποίηση είχε καλέσει η ΟΛΜΕ και τα ΔΣ διαφόρων ΕΛΜΕ.
Παράλληλα, η ΟΛΜΕ έχει καλέσει σύγκλιση Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ στις 20-24 Γενάρη και Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ στις 25 Γενάρη στην Αθήνα, με πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι σε δυόμιση μήνες λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που οι ειδικότητές τους καταργήθηκαν τον Ιούλη και οι υπουργοί Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επανατοποθετηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί σε θέσεις του δημοσίου, αλλά κάποιοι από αυτούς να απολυθούν.
Οι εκπαιδευτικοί εντείνουν τις δράσεις τους προκειμένου όλοι όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν στο υπουργείο Παιδείας, πόσο μάλλον που έχει γίνει φανερό ότι οι ελλείψεις στην εκπαίδευση παραμένουν πολύ μεγάλες και η κυβέρνηση δε δεσμεύεται για την κάλυψή τους.