Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ

Την ανάγκη να εκφράσουν οι εκπαιδευτικοί ενιαία, σαν μια γροθιά, την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση τόνισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Η Ομοσπονδία συζήτησε μεταξύ άλλων πρακτικά μέτρα παρεμπόδισης της αξιολόγησης που προωθείται αυτή τη περίοδο με την εγκύκλιο 190089/Γ1/10-12-2013 για συγκρότηση ομάδων εργασίας από τους Συλλόγους Διδασκόντων για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρότειναν να καλέσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας του Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση - με αιχμή σε αυτή τη φάση την αυτοαξιολόγηση - και να μην συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας που προβλέπει η εγκύκλιος. Πρότειναν επίσης σχέδιο πρακτικού που θα βοηθούσε να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση του κλάδου στη διαδικασία. Η ίδια πρόταση κατατέθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ όπου ψηφίστηκε και υλοποιείται αυτές τις ημέρες.


Η πλειοψηφία ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ αποφάσισε να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας ωστόσο αρνήθηκε να υπάρχει ταυτόχρονη συνεδρίαση των συλλόγων και κοινό πρακτικό. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, η απόφαση αυτή αντικειμενικά δε βοηθά να εκφραστεί ενιαία η αντίθεση του κλάδου.

Σημειώνεται ότι ήδη πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών έχουν υιοθετήσει την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και καλούν τους Συλλόγους διδασκόντων να προχωρήσουν με το συγκεκριμένο σχέδιο πρακτικού.

Στη χτεσινή συνεδρίαση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν πρόταση για πρόγραμμα δράσης του κλάδου ενάντια στις απολύσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους (υγεία, χαράτσια, θέρμανση, σίτιση κλπ) με γενικές συνελεύσεις, συλλαλητήρια στις 31 Γενάρη σε όλες τις πόλεις της χώρας και κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη ενάντια για την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

Όπως έχει επισημάνει το ΠΑΜΕ σχετικά με τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο που προωθεί η αξιολόγηση, ρόλος αξιολογητή έχει δοθεί στα στελέχη της εκπαίδευσης, μια σειρά από τα οποία το τελευταίο διάστημα προωθούν την πολιτική αυτή. Η στάση τους οδηγεί πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρούν σε διαγραφή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η διαγραφή διευθυντή σχολείου στην Αν. Αττική από το Σύλλογο Σωκράτη και σχολικού συμβούλου από το Σύλλογο Χίου. Ο Σύλλογος Χίου προχώρησε σε ενημέρωση ενάντια στην αξιολόγηση και το ΔΣ του αποφάσισε να διαγράψει από το Σύλλογο σχολική σύμβουλο με βάση το άρθρο 7 παρ. 2 του καταστατικού του, που αναφέρει ότι διαγράφεται μέλος που «αποδεδειγμένα ενεργεί ενάντια στους σκοπούς του συλλόγου, αρνείται να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των ΓΣ και του ΔΣ ή της ΔΟΕ ή με οποιονδήποτε τρόπο εμποδίζει την πραγμάτωσή τους».