Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Ανακοίνωση για τη συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

Τα εκφυλιστικά φαινόμενα στις ΓΣ των ΕΛΜΕ με ευθύνη των παρατάξεων που απαρτίζουν το προεδρείο της ΟΛΜΕ καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών τουΠΑΜΕ με αφορμή τη μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ 
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι στην άσχημη κατάσταση των ΓΣ των ΕΛΜΕ, συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δυνάμεις που απαρτίζουν το προεδρείο της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να μην πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση για τη δράση και τον προσανατολισμό της ΟΛΜΕ. Δεν έστειλαν καν απολογισμό δράσης για τη χρονιά που μας πέρασε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις 28 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) Προέδρων των ΕΛΜΕ. 
Σκοπός της Γ.Σ. αυτής (γίνεται στο ενδιάμεσο των συνεδρίων) είναι η πραγματοποίηση του απολογισμού για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 και του προγραμματισμού της δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2014-2015. Τον απολογισμό και προγραμματισμό καλούνται να διαμορφώσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι μέσα από τη συμμετοχή τους στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ. Στην πραγματικότητα ωστόσο δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω. 
Δεν έγινε σχεδόν καμία Γ.Σ. ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα. 
Η κατάσταση των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ, η ελάχιστη συμμετοχή συναδέλφων σε αυτές, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο. Αποτυπώνει τις σοβαρές δυσκολίες και τον κίνδυνο του πισωγυρίσματος που αντιμετωπίζει συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα από την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ε.Ε., από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων (αξιολόγηση, "νέο σχολείο", απολύσεις κ.α.). 
Στην άσχημη αυτή κατάσταση των Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, συνέβαλε και το γεγονός ότι οι δυνάμεις που απαρτίζουν το προεδρείο της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) έκαναν ό, τι μπορούσαν ώστε να μην πραγματοποιηθεί ουσιαστική συζήτηση για τη δράση και τον προσανατολισμό της ΟΛΜΕ. Δεν έστειλαν καν απολογισμό δράσης για τη χρονιά που μας πέρασε. Είναι χαρακτηριστική η άποψη του Προέδρου της ΟΛΜΕ, πως "οι αποφάσεις που πάρθηκαν φέτος δεν μπορούν να μπουν σε ψηφοφορία στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ" (!). Δηλαδή, απαγόρευσαν στους συναδέλφους να κρίνουν, να εγκρίνουν ή όχι μέσα από τη Γ.Σ. του σωματείου τους τις αποφάσεις και τη δράση της Ομοσπονδίας (!). Τα ίδια έκαναν οι ίδιες δυνάμεις και με τον απολογισμό της απεργίας του Σεπτέμβρη σε μία άλλη Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ, στις .... , όπου κατέληξαν σε απολογισμό της Απεργίας, χωρίς να ρωτήσουν τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που πήραν μέρος σε αυτήν. Σε πολλές ΕΛΜΕ, οι δυνάμεις αυτές, από κοινού με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ, δεν συγκάλεσαν καν Γενικές Συνελεύσεις.
Πρόκειται για νέα ήθη κι έθιμα, για εκφυλιστικά φαινόμενα, αυτή τη φορά με την υπογραφή του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ), που υιοθετεί όλο και περισσότερο τα "έργα και τις ημέρες" του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, με αρωγό και συμπαραστάτη σε αυτή την κατεύθυνση και τις δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση. Αποδεικνύεται ότι οι δυνάμεις αυτές προσαρμόζονται καθημερινά, κάνουν ό, τι μπορούν για να εγκλωβίσουν το κίνημα και τους αγώνες στο σύνθημα «να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει η άλλη», που στο πλαίσιο της Ε.Ε. και των μηχανισμών διαρκούς εποπτείας, θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ): "Οι αγώνες της ΟΛΜΕ πρέπει να συμβάλλουν στην πολιτική ανατροπή (εννοεί την αλλαγή κυβέρνησης) και να ελέγχουν αν η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της". Δηλαδή, σπέρνουν αυταπάτες για φιλολαϊκές λύσεις "από τα πάνω", από ένα κόμμα που οι μόνες δεσμεύσεις που έχει δώσει είναι στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και την "υγιή επιχειρηματικότητα", από ένα κόμμα που δε δεσμεύεται ούτε καν για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια.
Και στη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ υπήρξαν έντονα εκφυλιστικά φαινόμενα. 
Έλειπαν δεκάδες πρόεδροι ΕΛΜΕ, στην αίθουσα δεν ήταν πάνω από 30 άτομα. Ψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός της ΟΛΜΕ, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση ούτε καν στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ. Δηλαδή, οι πρόεδροι ψήφισαν οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό με βάση την παραταξιακή τους τοποθέτηση κι όχι με βάση την απόφαση των συναδέλφων και της ΕΛΜΕ, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να μεταφέρουν (οι εκπρόσωποι ΕΛΜΕ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ ψήφισαν λευκό). Δεν πάρθηκε ουσιαστικά καμία απόφαση για τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης, ενώ δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία και η μοναδική αγωνιστική πρόταση που κατατέθηκε  για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αξιολόγηση (από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης). 
Συγκεκριμένα, κατατέθηκε η παρακάτω πρόταση, που αποτελεί επικαιροποίηση και εξειδίκευση παλιότερων αποφάσεων της ΟΛΜΕ και συγκεκριμένα της θέσης "έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία". Η πρόταση αυτή κατατέθηκε με στόχο να αποτελέσει εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις Γ.Σ. και τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ, δηλαδή με στόχο να συμβάλλει στην πραγματοποίηση ουσιαστικής συζήτησης ανάμεσα στους συναδέλφους: 
Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη. Έξω οι αξιολογητές  από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη στους Συλλόγους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά».
Στο βαθμό που οι διευθυντές των σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του Συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δε μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.

Σημειώνουμε ότι η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε λίγες μέρες πριν από την 83η Γ.Σ. της ΔΟΕ, μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η θέση αυτή για τα στελέχη εκπαίδευσης (που το ΠΑΜΕ έχει διατυπώσει εδώ και 3 χρόνια) είναι σωστή. Είναι θέση που έχει ωριμάσει μέσα στον αγώνα ενάντια στην προώθηση της αξιολόγησης και προετοιμάζει το κίνημα για τη σκληρή μάχη που θα ακολουθήσει. Οι ίδιες οι εξελίξεις ("νέο σχολείο", αξιολόγηση), η ένταση του αυταρχισμού στα σχολεία, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης επιβεβαιώνουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και τα στελέχη του έχουν αποστολή την προώθηση της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε. Είναι απέναντι στα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στο δικαίωμα του λαού για ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών του και στη βάση αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των ΕΛΜΕ. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που υπήρχαν και θα υπάρχουν, οι ελάχιστες παραιτήσεις διευθυντών σχολείων που έγιναν αποτελούν αναμφίβολα συμβολή στον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές. Δεν αλλάζουν όμως το χαρακτήρα και την αποστολή του κρατικού μηχανισμού, το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης. Άλλωστε, τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ελάχιστοι διευθυντές σχολείων υλοποίησαν την απόφαση της ΟΛΜΕ για παραίτηση, η συντριπτική πλειοψηφία πρωτοστάτησε στην υλοποίηση όλων των εγκυκλίων του Υπουργείου Παιδείας (συγκρότηση των ομάδων εργασίας, σύνταξη έκθεσης αυτοαξιολόγησης του σχολείου, συμπλήρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας κ.α.).
Την πρόταση αυτή του ΠΑΜΕ πολέμησαν όλες οι άλλες δυνάμεις στη Γ.Σ. Προέδρων των ΕΛΜΕ και ιδιαίτερα οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Προσπάθησαν να την απαξιώσουν, με το "επιχείρημα" ότι η ΟΛΜΕ έχει ήδη τέτοια απόφαση, άρα δεν χρειάζεται επικαιροποίηση (τη στιγμή που από Σεπτέμβρη οι Διευθυντές θα κληθούν να αξιολογήσουν συναδέλφους!). 
Ο εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, βασικότερος του βασιλέως, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι αν υιοθετήσουμε την πρόταση αυτή, ανοίγει ο δρόμος να διαγραφούν και συνάδελφοι από τις ΕΛΜΕ, γιατί πολλοί έχουν πάρει μέρος στις διαδικασίες αξιολόγησης! Δηλαδή, ταύτισε τους αξιολογητές και τους αξιολογούμενους, λες και είναι το ίδιο πράγμα ένας συνάδελφος που παίρνει υποχρεωτικά μέρος σε μια ομάδα εργασίας και ένας διευθυντής που συντάσσει έκθεση αξιολόγησης!
Στο τέλος, οδήγησαν σε διάλυση συνειδητά τη Γενική Συνέλευση για να μην παρθεί απόφαση, σε έλλειψη απαρτίας (ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή είχαν υιοθετήσει ψηφίσματα για το ασφαλιστικό, τη ΔΕΗ, ακόμα και ... τη ΒΙΟΜΕ). 
Σημειώνουμε ότι, όταν το ΠΑΜΕ διατύπωσε για πρώτη φορά αυτή τη θέση, όλες οι άλλες δυνάμεις, την είχαν καταψηφίσει. 
Δεν είναι τυχαίο. Οι δυνάμεις των ΣΥΝΕΚ, και από κοντά οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, που έχουν εξελιχτεί σε ουρά και συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνουν αυταπάτες για το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης (διαθέτουν άλλωστε δεκάδες στελέχη εκπαίδευσης στα ψηφοδέλτιά τους, σε αντίθεση με το ΠΑΜΕ) και το ρόλο του κρατικού μηχανισμού, τελικά θεωρούν τα στελέχη της εκπαίδευσης σαν εν δυνάμει σύμμαχο των εκπαιδευτικών και του κινήματος. Οι δυνάμεις ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στην κυβερνητική καρέκλα, επιδιώκουν συμμαχίες με τα στελέχη εκπαίδευσης, με τμήματα του κρατικού μηχανισμού. Παρά τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και δεκάδων ΕΛΜΕ δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι τώρα οι δυνάμεις αυτές αρνούνται στην πράξη να  τις υλοποιήσουν, μέχρι τώρα δεν έχει διαγραφεί ούτε ένας σχολικός σύμβουλος από ΕΛΜΕ κι ας έχουν ξεσαλώσει κυριολεκτικά για την προώθηση της αξιολόγησης.

                                                                            Αθήνα, 2 Ιουλίου 2014