Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ Κέρκυρας:Ανακοίνωση - Καταγγελία

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ε.ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ 12
ΤΚ 49100                                                            Κέρκυρα  16/12/2013

Πρωτοφανή αναστάτωση προκαλεί ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπ/σης Ιονίων Νήσων με την απόφασή του να συγχωνεύσει ή να καταργήσει, στο μέσον της σχολικής χρονιάς, τμήματα κυρίως ξένων γλωσσών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Κέρκυρας. Τα τμήματα αυτά ήδη έχουν εγκριθεί από το ΠΥΣΔΕ της Κέρκυρας και λειτουργούν. Η παρέμβαση του Περιφερειακού θα έχει τα παρακάτω αποτελέσματα. 
Την κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια και μάλιστα περιφερειακά, όπως στους Λιαπάδες, Κασσιώπη, Καρουσάδες. Μάλιστα στους Καρουσάδες καταργεί και τα δύο μοναδικά τμήματα γαλλικών και γερμανικών της Γ΄ τάξης, δηλαδή τα παιδιά δεν θα κάνουν δεύτερη ξένη γλώσσα. 

Ακόμη καταργεί τμήματα που σύννομα  μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή υπάρχουν σε αυτά μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες (σε σχολεία με τμήματα ένταξης ο κάθε μαθητής μετράει για τρεις). Το παραπάνω συμπαρασύρει και τα τμήματα ένταξης, όπου θα σταματήσουν να λειτουργούν. 
Συνέπεια  των παραπάνω θα είναι η διατάραξη της χωροταξικής κατανομής, ακόμα και το ενδεχόμενο μετεγγραφών στο μέσο της σχολικής χρονιάς και φυσικά  αναστάτωση των προγραμμάτων των σχολείων και κίνδυνο γενίκευσης της εργασιακής περιπλάνησης συναδέλφων ξενόγλωσσων. Και όχι μόνο αυτό , επειδή τα παραπάνω θα οδηγήσουν και σε κλείσιμο τμημάτων σχολείων λόγω μείωσης του αριθμού των μαθητών από τις  μετεγγραφές, επειδή καλούνται μαθητές που στο δημοτικό διδάσκονταν γαλλικά ή γερμανικά να αλλάξουν δεύτερη ξένη γλώσσα ή να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο που αυτή διδάσκεται. 
Το χειρότερο από όλα είναι ότι όλη αυτή η αναστάτωση ακόμα και με την ακραία και αντιπαιδαγωγική λογική του Υπουργείου για «εξοικονόμηση» εκπαιδευτικού προσωπικού δεν έχει ούτε αυτό το «κέρδος». Τα τμήματα γαλλικών, κυρίως, που θα καταργηθούν θα προκαλέσουν αντίστοιχες ανάγκες σε καθηγητές γερμανικών. 
Ο Περιφερειακός Δ/ντής προφανώς υλοποιεί πιστά και πειθήνια τη βάρβαρη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της, στις ήδη πραγματικά επιδεινωθείσες, συνθήκες λειτουργίας των σχολείων.
Απώτερος σκοπός είναι οι αυξήσεις των μαθητών ανά τμήμα, οι  καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων που έπονται. 
 Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας θεωρεί ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση προκειμένου να ανακοπεί αυτή η αυταρχική και αυθαίρετη πρακτική γι` αυτό  καλεί σε συγκέντρωση καθηγητές και γονείς την Τρίτη 17/12/2013 στο 4ο Γυμνάσιο Κέρκυρας και ώρα 7:30 μμ προκειμένου να συντονιστούμε  και να μεθοδεύσουμε  τον τρόπο αντίδρασής μας. 

                                    ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΔΣ

              Ο πρόεδρος                                    Ο γραμματέας
              Μεταλληνός Ν.                                Θεοχαράτος Αλ,