Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

KKE: Ερώτηση για τα προβλήματα των δανειοληπτών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν πάρει δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης ΚωνσταντινίδηςΕλένηΓερασιμίδουΧρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Θέμα: Προβλήματα δανειοληπτών δημόσιων υπάλληλων και συνταξιούχων του Δημοσίου από το ΤΠΔ.
Χιλιάδες είναι οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου που έχουν διαπιστώσει με καθυστέρηση ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει τιτλοποιήσει, χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει, τα δάνειά τους.
Συγκεκριμένα στις 40.000 υπολογίζονται τα στεγαστικά και επισκευαστικά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν από το 2006, χωρίς να ενημερωθούν οι δανειολήπτες, οι οποίοι το πληροφορήθηκαν όταν πήγαν στο ΤΠΔ και ζήτησαν να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση (επιμήκυνση, περίοδο χάριτος, καταβολή μόνο τόκων κλπ.) ή ζήτησαν βεβαίωση για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στο Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Να τονιστεί δε πως μετά την τιτλοποίηση των δανείων τους από το ΤΠΔ οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου στερούνται της όποιας δυνατότητας των προαναφερθέντων. Να σημειωθεί επίσης ότι το ΤΠΔ στα έγγραφα αιτήματα των δανειοληπτών (που υποβλήθηκαν και μέσω του "Συνήγορου του Καταναλωτή") απάντησε ότι δεν ήταν υποχρεωμένο να τους ενημερώσει.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει το αντικειμενικό γεγονός πως και ο δημόσιος τραπεζικός τομέας λειτουργεί με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου. Τοποθετεί τα κεφάλαια με γνώμονα το ποσοστό κέρδους και διαχειρίζεται τα δάνειά του με γνώμονα κερδοφορία του.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Πότε και από ποιον αποφασίστηκε η τιτλοποίηση των δανείων που έχει εκχωρήσει το ΤΠΔ;
  2. Τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να προστατέψει τα δικαιώματα των δανειοληπτών από το ΤΠΔ δημόσιων υπάλληλων και συνταξιούχων του Δημοσίου. Ειδικότερα πώς θα ανασταλεί η απαράδεκτη τιτλοποίηση και εκχώρηση των δανείων σε τρίτους; Πώς θα εξασφαλισθεί η δυνατότητα υπαγωγής των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων τιτλοποιήθηκαν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις;
  3. Τι μέτρα θα λάβει για να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, διαγράφοντας τους τόκους, και αυτούς που κεφαλαιοποιήθηκαν, από τραπεζικά δάνεια που έχουν λάβει οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τα δάνεια αυτά διαγραφή του 50% του κεφαλαίου του δανείου εφόσον δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για πιστωτικές κάρτες για τα δάνεια αυτά αναστολή των πληρωμών και της γέννησης τόκων όσο διαρκεί η οικονομική κρίση».