Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

76 χρόνια από τη δολοφονία του Χρήστου Μαλτέζου στις φυλακές της Κέρκυρας

Αρθρογράφος: Τζένη Σκέμπρη (μέλος της Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ)




76 χρόνια από τη δολοφονία του Χρήστου Μαλτέζου στις                                                      φυλακές της Κέρκυρας

Ο Νίκος Ζαχαριάδης έγραψε: «Στις 22 Νοέμβρη 1938, εδώ στην Κέρκυρα, ένας ήρωας, ο Χρήστος Μαλτέζος πέθανε».

Ποιος ήταν ο Χρήστος Μαλτέζος;

O Χρήστος Μαλτέζος, ο Γραμματέας της ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) άφησε την τελευταία του πνοή, εδώ, στις φυλακές της Κέρκυρας.
Ο Χρήστος Μαλτέζος γεννήθηκε στα 1908 στα Μέθανα. Σπούδασε στη Νομική. Συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ το 1925 και έγινε μέλος της το 1928. Δούλεψε καθοδηγητικά στις Οργανώσεις της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου κ.α. Για αρκετό διάστημα είχε την καθοδηγητική ευθύνη της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ». Η επιβολή της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου αναγκάζει τον Χρήστο Μαλτέζο, όπως και ολόκληρο το Κόμμα και την ΟΚΝΕ, να περάσει στην παρανομία. Τον Οκτώβρη του 1937, ο Χρήστος Μαλτέζος αναδείχτηκε Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΚΝΕ.
Η σύλληψη και τα βασανιστήρια

Πιάστηκε στις 20 Απρίλη του 1938. Βασανίστηκε άγρια από τα αστυνομικά όργανα, για να προβεί σε αποκαλύψεις, αλλά δεν λύγισε. Περιφρούρησε τους συντρόφους του και την οργάνωση. Παραπέμφθηκε σε δίκη όπου καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι  χρόνια φυλάκιση και δύο χρόνια εξορία στην Ακροναυπλία. Μετά την εξορία, μεταφέρθηκε εδώ, στις φυλακές Κέρκυρας στην Αχτίνα Θ' συγκρατούμενος με το Νίκο Ζαχαριάδη. Τα βασανιστήρια που τον υπέβαλαν ήταν φριχτά. Του έκαναν φάλαγγα, τον έκαιγαν με καυτό λάδι, προσπάθησαν να του καρφώσουν πέταλα στα πόδια. Ήταν πολύ σημαντικό να λυγίσουν με κάθε τρόπο το γραμματέα της ΟΚΝΕ, για να σπείρουν ηττοπάθεια και φόβο στη νεολαία και το λαό. Σε απάντηση ο ίδιος  κηρύσσει απεργία πείνας, παραμένοντας αλύγιστος. Στις 22/11/1938, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Ασφάλεια, χρόνια μετά, το 1949, ο Χρ. Μαλτέζος «διέφυγε των χεριών των φυλάκων και ερρίφθη από το παράθυρον του διαδρόμου εις το κενόν, αυτοκτονήσας». Ήταν η κλασική μέθοδος εξόντωσης κρατούμενων, η γνωστή εκπαραθύρωση.
Με αγώνα και θυσία γράφεται η ιστορία
Η ιστορία του Χρήστου Μαλτέζου είναι μια από τις χιλιάδες ηρωικές σελίδες που γράφτηκαν στα κολαστήρια των φυλακών του νησιού μας. Δείχνει την αλύγιστη και πρωτοπόρα δράση της νεολαίας του ΚΚΕ, που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, οργανώνεται αντιστέκεται και παλεύει, για την ζωή που αξίζει να ονειρεύεσαι και να ζεις. Προέρχεται από την αταλάντευτη πίστη, για κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπό, για να κάνουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Στο δρόμο για την προετοιμασία του 11ου συνεδρίου της η ΚΝΕ, μαθαίνει απ’ την ιστορία της και μπαίνει μαχητικά στο δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο, χωρίς κρίσεις και πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση.

Τζένη Σκέμπρη (μέλος της Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ)