Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία

Συνέχιση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση αναζητά πρόσχημα συναίνεσης στις αλλαγές που προωθεί. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «βασική αρχή» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας «αποτελεί η συνέχιση των αλλαγών που συντελέστηκαν το 2010 και μετά».
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, σειρά στις αναδιαρθρώσεις έχει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και οι όποιες αλλαγές θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος σήμερα στην κατεύθυνση αυτών των αλλαγών, ο υπουργός έκανε λόγο για απάλειψη μέρους της ύλης και σε δεύτερη φάση συγγραφή κάποιων νέων βιβλίων, «αυξάνοντας ταυτόχρονα την ενασχόληση με ζητήματα που ολοκληρώνουν την προσωπικότητα του μαθητή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δημιουργική απασχόληση, άθληση, αισθητική αγωγή».
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ζήτημα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. «Οι συνδικαλιστικοί φορείς που μιλούν για 10.000 κενά περίπου, έχουν δίκιο. Είναι όμως τα κενά όταν τ' αντιμετωπίζεις από την άποψη της πληρότητας. Δεν μπορούμε. Δεν έχουμε χρήματα. Εμείς στοχεύσαμε στην επάρκεια και την πετύχαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τις συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών που εκκρεμούν, επειδή τις θεωρεί εκτός προθεσμίας, ωστόσο πρόκειται για εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα και ζητήματα υγείας. Επίσης είπε ότι θα ανακληθούν 200 αποσπάσεις και ότι θα ανακοινωθεί αύριο για κάλυψη των ελλείψεων «ένα μέτρο προς συζήτηση ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου για συνδρομή στην ανάγκη αυτή, με εκπαιδευτικό κόσμο με τρόπο αδάπανο».
Σε ό,τι αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση, αντί για γενναία χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών, η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα κατατεθεί τροπολογία ώστε να περάσει στα ιδρύματα η αρμοδιότητα καθορισμού των εισακτέων σε αυτά. «Θα περάσει ο καθορισμός του αριθμού στα Ιδρύματα και να αντιμετωπίσουν τα ίδια τα Ιδρύματα και τα προβλήματα που έχουν για τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις», δήλωσε σχετικά, αξιοποιώντας και παλιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά τ' άλλα, η σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΥΠ χαρακτηρίστηκε από ύμνους στην αξία του «διαλόγου» τόσο από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και από τη διοίκησή του και τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτό με εκπροσώπους τους.
Τη στιγμή που ο λαός έχει πικρή εμπειρία από τέτοια «στρογγυλά τραπέζια» και «κοινωνικούς διαλόγους» που παρήγαγαν και πλάσαραν σαν προϊόν συναίνεσης σκληρά μέτρα και στην Παιδεία, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «προσήλθε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ακριβώς επειδή είναι πεποίθησή μας ότι τα συμβούλια, όργανα και επιτροπές διακομματικής και ευρύτερα κοινωνικής συμμετοχής, είναι απολύτως αναγκαία για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής». Αναφέρθηκε σε διάφορα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση χωρίς συναίνεση κάποιας επιτροπής και δήλωσε πως προαπαιτούμενα για να συμμετάσχει είναι να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες, οι διαγραφές φοιτητών και να καταργηθούν οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και η «τράπεζα θεμάτων» στην Α' και Β' Λυκείου. Στη συνέχεια δήλωσε πως αποχωρεί επειδή δεν τοποθετήθηκε η ηγεσία του υπουργείου πάνω στις προτάσεις αυτές.
Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, καθώς η ΟΛΜΕ και η ΟΙΕΛΕ είχαν πάρει σχετική απόφαση, ενώ και η ΔΟΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
ΠΗΓΗ:902.gr