Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Ερώτηση για το κτιριακό πρόβλημα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κέρκυρας

Να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κέρκυρας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και ΝίκοςΚαραθανασόπουλος με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Να λυθεί το κτηριακό πρόβλημα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κέρκυρας.        

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Κέρκυρας, βρίσκεται στο χωριό της Άνω Κορακιάνας περίπου 20 χλμ βόρεια από την πόλη της Κέρκυρας. Το σχολείο ιδρύθηκε και λειτουργεί εδώ και 4 χρόνια σε ένα εντελώς ακατάλληλο κτήριο όχι μόνο για ειδικό αλλά και για τυπικό σχολείο. Άλλωστε, στο ίδιο κτήριο λειτουργούσε μέχρι πριν 6 χρόνια το Δημοτικό Σχολείο Άνω Κορακιάνας, το οποίο καταργήθηκε λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου, αφού είχε κριθεί από μηχανικούς επικίνδυνο λόγω στατικότητας. Στο ίδιο κτήριο και χωρίς καμία παρέμβαση ιδρύθηκε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο. 
Το σχολείο διαθέτει μεγάλο αριθμό σκαλοπατιών με απότομη κλίση τόσο στις εξωτερικές σκάλες μέχρι την κεντρική είσοδο όσο και στις εσωτερικές ενώ δεν υπάρχουν καθόλου ράμπες για την πρόσβαση ΑΜΕΑ. Όσοι μαθητές έχουν κινητικά προβλήματα κουβαλιούνται από τους εκπαιδευτικούς με τα χέρια.
Δεν υπάρχουν τουαλέτες ΑΜΕΑ ενώ αυτές που υπάρχουν είναι ακατάλληλες. Δεν υπάρχει χώρος για εργαστήριο κηπουρικής ή μαγειρικής με αποτέλεσμα εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ να παραμένει κλεισμένος σε αποθήκες. Το εργαστήριο κηπουρικής γίνεται σε 4 μικρά παρτέρια στην είσοδο του σχολείου. Δεν υπάρχει χώρος για γυμναστήριο που αποτελεί πολύ σημαντική δραστηριότητα για το συγκεκριμένο σχολείο. Ο αύλειος χώρος είναι δύσκολα προσβάσιμος και ακατάλληλος για χρήση. Δεν υπάρχουν χώροι-γραφεία για την υποστήριξη από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Πολλά από τα  ηλεκτρικά καλώδια είναι εξωτερικά (λόγω της παλαιότητας του κτηρίου έγιναν προσθήκες) με τους πίνακες του ρεύματος να είναι εκτεθειμένοι στους μαθητές. Τα παράθυρα του πάνω ορόφου έχουν σαπίσει και δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια για τους μαθητές. Από τη σκεπή του σχολείου μπαίνει νερό με τις βροχές ενώ μέρος της σκεπής έχει αμίαντο. Δεν υπάρχει κυλικείο για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Όταν βρέχει οι 45 μαθητές είναι αναγκασμένοι να κάνουν διάλειμμα σε ένα εσωτερικό χώρο 20 τ.μ. ή μέσα στις τάξεις τους.
Εξαιρετικά σοβαρό θέμα είναι η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το σχολείο. Αυτού του είδους τα σχολεία πρέπει να βρίσκονται εντός της πόλης και του κοινωνικού ιστού έτσι ώστε να μπορούν και τα παιδιά να ενταχθούν πιο εύκολα στην κοινωνία. Επίσης, θα πρέπει να είναι στο κέντρο του νησιού και από πλευράς μεταφοράς των μαθητών, οι οποίοι έρχονται από όλη την Κέρκυρα. Κάθε χρόνο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις μεταφορές των μαθητών λόγω της απόστασης.
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των εκπαιδευτικών να βελτιώσουν την κατάσταση, είναι απαραίτητη συνολική παρέμβαση με την μεταφορά του σχολείου σε κατάλληλο κτήριο και σε κατάλληλη τοποθεσία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολή τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει ώστε να λυθεί άμεσα το κτηριακό πρόβλημα του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Κέρκυρας.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος