Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ: Μαζικά και δυναμικά διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας


Μαζικά και δυναμικά διαδήλωσαν στο υπουργείο Παιδείας
Με μία δυναμική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Παιδείας μαθητές και φοιτητές μαζικά καταδίκασαν την πολιτική που στρέφεται στο δικαίωμά τους στη μόρφωση.
Δυναμικό παρών έδωσαν μαθητές από σχολεία της Αττικής που δηλώνουν ότι «δεν πάει άλλο» με αυτό το σχολείο. Και στη διάρκεια της συγκέντρωσης, η αντίθεση στο «νέο λύκειο», στην «τράπεζα θεμάτων», στα εξαντλητικά ωράρια προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτό μέσω και της παραπαιδείας, η αφαίμαξη των οικογενειών τους, η ανάγκη για κάλυψη όλων των ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, εκφράστηκαν και μέσα από το ψήφισμα που ενέκριναν και το οποίο απηύθυναν προς το υπουργείο Παιδείας. «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει όχι να εξοντώνει», «η "τράπεζα θεμάτων" μας διώχνει απ' τα σχολεία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν παιδεία», «τρολάρισμα στην "τράπεζα θεμάτων", στο "νέο λύκειο" και στην κυβέρνηση, εμείς στους δρόμους θα 'μαστε και πάλι, για μόρφωση και για ζωή», «όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνες ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στα μαθητικά μπλοκ σχολείων από το Μενίδι, τη Φυλή, το Ζεφύρι, τους Αγ. Αναργύρους, το Αιγάλεω, την Αρτέμιδα, τη Σκάλα Ωρωπού, το Γέρακα, τη Ν. Χαλκηδόνα και από άλλες περιοχές.
Μαζική ήταν η παρουσία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, που αυτό το διάστημα κινητοποιούνται πολύμορφα ενάντια στον αυταρχισμό, που συνοδεύει την προσπάθεια να γίνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων στη λειτουργία και την αποστολή τους. Εξάλλου, κάλεσμα για την κινητοποίηση είχαν απευθύνει οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών από την προχτεσινή συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Οι φοιτητές διαδήλωσαν ενάντια στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα, ενάντια στις επιθέσεις στο δικαίωμα της συλλογικής οργανωμένης έκφρασης και δράσης μέσα από τα όργανά τους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σπουδών, για το δικαίωμα των παιδιών να σπουδάζουν, για φοιτητική μέριμνα, για μία παιδεία για τους φοιτητές και το λαό και όχι για τις επιχειρήσεις.


Σε... ανάλογο κλίμα με εκείνο που επιβάλλεται στις σχολές, η είσοδος του υπουργείου Παιδείας ήταν από νωρίς αποκλεισμένη από κλούβα της αστυνομίας και παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις. Στη διάρκεια μάλιστα της συγκέντρωσης από την πλευρά των ΜΑΤ έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας και την προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να διαλύσουν τη μεγάλη αυτή κινητοποίηση. Μετά το τέλος της κινητοποίησης και αφού το ραντεβού στους δρόμους ανανεώθηκε στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη, έγινε μία προσαγωγή μαθητή στη διάρκεια αψιμαχιών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης είχαν προκλητική παρουσία.