Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Απλησίαστο το πετρέλαιο θέρμανσης - Κοροϊδία με το επίδομα

Παγωνιά και φέτος στα λαϊκά σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία αφού η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι απλησίαστη (κοντά στα 1,3 ευρώ το λίτρο), ενώ όλα δείχνουν πως ψίχουλα και κοροϊδία θα συνοδεύουν και αυτό το χειμώνα το επίδομα θέρμανσης.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι στην τελική επεξεργασία της σχετικής υπουργικής απόφασης που -όλα δείχνουν ότι- θα περιορίζεται μόνο στο ύψος της προκαταβολής και τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, αρνητική είναι η «απάντηση» της τρόικας στο «αίτημα» για μείωση του εδικού φόρους κατανάλωσης κατά 15% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι πληροφορίες για τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης


Στα περσινά επίπεδα παραμένει το ύψος της «επιδοτούμενης κατανάλωσης», όπως προσδιορίζεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη και τα τετραγωνικά μέτρα της κάθε κατοικίας.
Η λεγόμενη «επιστροφή φόρου» για το φετινό χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 34 ή 35 λεπτά το λίτρο (από 28 λεπτά πέρυσι), ποσό που προβλέπεται μόνο για τα «επιδοτούμενα» λίτρα. Η αύξηση αυτή βέβαια δεν καλύπτει ούτε ένα ελάχιστο κομμάτι από τις συνεχείς αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στους φόρους πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στα 330 ευρώ στο χιλιόλιτρο διαμορφώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ποσό στο οποίο προστίθεται και ο ΦΠΑ (23%). Από το 2010, με τον ειδικό φόρο στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, η φοροληστεία απογειώθηκε κατά 309 ευρώ στα 1.000 λίτρα ή περίπου 31 λεπτά ανά λίτρο.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση για λόγους εντυπωσιασμού σχεδιάζει τη διεύρυνσή τους κατά 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Για τους έγγαμους χωρίς παιδιά θα προβλέπεται ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), για τους έγγαμους με 1 παιδί στα 43.000 ευρώ (από 38.000 ευρώ), με 2 παιδιά στα 46.000 ευρώ (από 41.000 ευρώ).
Προβλέπεται περιουσιακό κριτήριο της τάξης των 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία (από 150.000 ευρώ) και 300.000 ευρώ για έγγαμο (από 200.000 ευρώ). Σύμφωνα με τις «διαρροές», χαλαρώνει και το κριτήριο για την κατοχή αυτοκινήτου στα 3.000 κ.ε. (από 2.000 κ.ε. που ίσχυε πέρυσι).

Τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ για κατάργηση των φόρων

Την άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση προβλέπει η τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που κατατέθηκε μέσα στη βδομάδα στη Βουλή.

Όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας, η εξίσωση των ειδικών φόρων με αυτούς του πετρελαίου κίνησης και σε «συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου εκτίναξε την τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, καθιστώντας το απλησίαστο για τη λαϊκή οικογένεια, η οποία, εξαιτίας των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισής της, έχει οδηγηθεί σε σημαντική επιδείνωση της θέσης της, ώστε να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες επιβίωσης, όπως της προστασίας από το ψύχος». Επισημαίνεται ακόμη ότι τα «μέτρα της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης αποτελούν κοροϊδία, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδυναμία κάλυψης των αναγκών θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ούτε βέβαια και τα ημίμετρα που προτείνουν τα άλλα κόμματα για μείωση του συντελεστή του ΕΦΚ ή για διεύρυνση του κριτηρίου για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης».