Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΚΚΕ: Επίκαιρη ερώτηση για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών

Επίκαιρη ερώτηση για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:
«Θέμα: Υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί
Η κυβέρνηση με το νόμο ν. 4186/13 κατάργησε μια σειρά τομείς και ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2.122 εκπαιδευτικούς στερώντας από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους συγκεκριμένους τομείς.
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτ. 136964/Γ2), αποκλείει και τους μαθητές της Β’ τάξης του ΕΠΑΛ να επιλέξουν τομέα Υγείας-Πρόνοιας, παρόλο που ο νέος νόμος αναφέρει πως κατά το σχολικό έτος 2013-2014 οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης των ημερήσιων ΕΠΑΛ, της Β΄, Γ’ και Δ’ τάξης των εσπερινών ΕΠΑΛ και της Β’ τάξης των ΕΠΑΣ θα είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στο τομέα που είχαν επιλέξει από τον Ιούνιο, πριν την κατάργηση δηλαδή των τομέων και των ειδικοτήτων.
Το αρμόδιο υπουργείο μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δύο υπουργικές αποφάσεις (10655/18-9-2013 και 10656/18-9-2013) που κατανείμουν μόλις 1250 θέσεις διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού σε ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΣΔΕ και Κέντρα δια Βίου Μάθησης.
Είναι συνεπώς ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε απόλυση οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Ιδιαίτερα που από τις δύο αυτές υπουργικές αποφάσεις εξαιρούνται μια σειρά ειδικότητες εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα (ΠΕ18.09  Κοινωνικής εργασίας, ΠΕ18.10  Νοσηλευτικής,  ΠΕ18.11  Μαιευτικής, ΠΕ18.29  Φωτογραφίας, ΠΕ18.37  Δημόσιας Υγιεινής, ΠΕ18.39 Επισκεπτών Υγείας, ΔΕ01.05 Οικοδόμων, ΔΕ01.08 Ηλεκτροσυγκολλητών, ΔΕ01.13 Ξυλουργών, ΔΕ01.15 Αργυροχρυσοχοΐας και ΔΕ01.17 Κομμωτικής).
Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο μπορεί να βρεθεί λύση στη βάση των προτάσεων που ήδη καταθέτει η συντονιστική επιτροπή των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών οι οποίοι διεκδικούν ανάμεσα στα άλλα: Να μεταταχθούν άμεσα στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσοι εκπαιδευτικοί είναι ήδη σε διαθεσιμότητα και διαθέτουν δεύτερο ή τρίτο πτυχίο, μετά από επιθυμία τους. Να δοθεί ακόμη η δυνατότητα άμεσης μετάταξης σε διοικητικές θέσεις ή θέσεις τεχνικών, σε όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν. Να τους δοθούν κίνητρα για την αποχώρηση-συνταξιοδότησή τους. Τέλος, να διασφαλιστεί ότι θα τοποθετηθούν και οι 2.122 εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, σε οργανικές θέσεις, με τον ίδιο βαθμό και ΜΚ που κατείχαν και σύμφωνα με την προτίμησή τους σε μια σειρά δομές που είναι αναγκαίες.
                                  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι μέτρα θα πάρει για να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα και την ειδικότητα που έχουν επιλέξει.
Τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλίσει σε όλους τους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα».