Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

«Βιάγκρα εργασίας»....Για να μη βρεθείς στην ανεργία

Αρθρογράφος: ΤΖΕΝΗ ΣΚΕΜΠΡΗ Μέλος ΔΣ ΕΣΥΝ (παράρτημα Κέρκυρας)
                                                                                  

«Βιάγκρα εργασίας» ή «χάπι της χαράς» είναι το παρατσούκλι για μια σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων με διαφορετικά ονόματα από χώρα σε χώρα, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων και να αντιμετωπιστεί η κόπωση από τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς.  Στη Γερμανία μέσα στην τελευταία δεκαετία (2002-2012) αύξησε τις πωλήσεις του έως 400%! Στις ΗΠΑ το αποκαλούν «Πρόζακ». Στην Ιαπωνία πάλι χρησιμοποιούν κατ' ευφημισμόν διάφορες άλλες, ονομασίες για να καταπολεμήσουν το λεγόμενο «καρόσι», την πλήρη εξάντληση από την εντατική εργασία ή το έντονο εργασιακό άγχος.
Ωστόσο, πέρα από τις διάφορες ονομασίες, το «κοινό μυστικό» για εκατομμύρια καταπιεσμένους και εξαντλημένους εργαζόμενους σε κάθε καπιταλιστική χώρα συμπυκνώνεται σε ένα μικρό χάπι  κάποιου από τους μεγάλους φαρμακευτικούς κολοσσούς που θησαυρίζουν πουλώντας σε άνδρες και (συχνότερα σε) γυναίκες αμφεταμίνες, διεγερτικά χάπια, άλλες ψυχοτρόπες ουσίες, με ένα βασικό σκοπό: την αύξηση της παραγωγικότητας, τη «χαλάρωση», την αντιμετώπιση του άγχους πριν από μία σημαντική παρουσίαση και ενίοτε της κατάθλιψης που προκαλεί η αποσάθρωση εργασιακών κεκτημένων μέσω της τωρινής «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους αβεβαιότητας σε μία αγορά εργασίας με έντονα τα στοιχεία ενός κανιβαλικού οξυμένου ανταγωνισμού. «Τεράστιο και εντεινόμενο πρόβλημα»  η χρήση των ψυχοφαρμάκων σε εργαζόμενους με στόχο την αύξηση της απόδοσης, της «καταπολέμησης» της «κατάθλιψης» ή υπερβολικού άγχους της δουλειάς ή λόγω φόβου απόλυσης, σημείωνε ο Λίπιν, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «medicationsense.com» έδωσε δε τα εξής στοιχεία:
•    70% των Αμερικανών (δηλαδή 33.000.000) που πάσχουν από κατάθλιψη είναι σκληρά εργαζόμενοι.
•    Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας εκτιμά ότι οι ψυχικές, νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές αυξάνονται τόσο ραγδαία ώστε προβλέπεται πως θα ξεπεράσουν ως το 2020 μάστιγες όπως το AIDS, τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα, τις καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες που είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου εργαζομένων.
•    Η αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, ιδίως του «Prozac», από εργαζόμενους είναι εκρηκτική την τελευταία 15ετία, του φαρμάκου «Ιnderal» που κανονικά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ταχυκαρδίας και καταχρηστικά για τη μείωση του άγχους από εργαζόμενους που δουλεύουν σε περιβάλλοντα με έντονο ανταγωνισμό.
•    Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ πριν τρία χρόνια δαπάνησαν πάνω από 2,6 δισ. δολάρια μόνον για την άμεση διαφήμιση και κατανάλωση αντικαταθλιπτικών...
•    Οι «Τάιμς» της Ν. Υόρκης (26/8/13) κατέγραφε αύξηση των αντικαταθλιπτικών την τελευταία 20ετία με χρήστη ένα στους 10 Αμερικανούς (και δη οι εργαζόμενες άνω των 40 ετών).
•    Μελέτη στην επιθεώρηση «Ψυχοθεραπείας και Ψυχοσωματικής» διαπιστώνει ότι τα 2/3 των ασθενών που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη δεν έφεραν ούτε καν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου και καταχρηστικά παίρνουν αντικαταθλιπτικά
•      Μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι πρόθυμα καλύπτουν το φθηνότερο κόστος των  χαπιών αντί της ενδεδειγμένης αλλά ακριβότερης ψυχοθεραπείας και ψυχολογικής συμβουλευτικής...
•    Το φάρμακο «Adderall» που χρησιμοποιείται για αγωγές αντιμετώπισης της παιδικής, εφηβικής ελλειμματικής προσοχής στις ΗΠΑ το παίρνει το 20% των φοιτητών και σε άλλες ευρωπαϊκές αλλά και ασιατικές χώρες δίνεται σε μαθητές και φοιτητές για την αύξηση της συγκέντρωσης και της απόδοσης σε απαιτητικές εξετάσεις.
•    Όλα αυτά τα σκευάσματα είναι εθιστικά, δημιουργούν εξάρτηση και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία 
Νέοι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών μας 
Σήμερα που τα παιδιά μας καλούνται να αντιμετωπίσουν έντονο βαθμοθηρικό ανταγωνισμό από τα 15 τους, αφού ο βαθμός προαγωγής όλων των τάξεων του Λυκείου συνυπολογίζεται για την πρόσβαση στην Ανώτερη ή Ανώτατη εκπαίδευση, πόσο μεγαλώνει το άγχος και οι κίνδυνοι που το ακολουθούν. Ακόμα δυσκολότερη θα είναι η αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους για τα παιδιά των τεχνικών επαγγελματικών σχολείων αφού καλούνται να κάνουν «πρακτική» από την τρυφερή ηλικία της εφηβείας, και δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε τις σκληρές συνθήκες της πρακτικής στα ξενοδοχεία, και αλλού.   
Έτσι θησαυρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες
Οι φαρμακοβιομηχανίες όμως και σήμερα όπως και παλιότερα θησαυρίζουν από τις ουσίες που πλασάρουν, στους εργαζόμενους για την «ανακούφισή» τους από την κούραση και το άγχος, που επιδεινώνουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, για να πλουτίζει το κεφάλαιο: 
 Το 1898 η BAYER εισάγει στην αγορά την ΗΡΩΙΝΗ (Heroisch) που την διαφημίζει ως το ειδικό φάρμακο, υποκατάστατο της μορφίνης και καταπραϋντικό για το βήχα, απόλυτη θεραπεία για το άσθμα, τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση. Το 1899 πωλούνταν πάνω από ένας τόνος ηρωίνης με εξαγωγές σε 23 χώρες. Τα κέρδη ήταν τεράστια για τον γερμανικό κολοσσό, μέχρι το 1913 που αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή έπειτα από 180 κλινικές καταγγελτικές εκθέσεις. Την ίδια εποχή ένα θαυματουργό σιρόπι από όπιο και λάβδανο με την ονομασία Godfrey’sCordial» πωλούνταν κάθε εβδομάδα στο Coventry σε 12.000 δόσεις σε 3.000 μωρά ηλικίας κάτω των 2 ετών για να μένουν ήσυχα.  (Public  Health  in  the  19century London 1965)
Το 1943 η HOECHST παράγει την μεθαδόνη, που κυκλοφορεί και διαφημίζεται ως ισχυρό αναλγητικό.
Το 1963: άρχισαν να λειτουργούν τα προγράμματα υποκατάστασης με μεθαδόνη. Η διοχέτευσή της στην αγορά δημιούργησε χιλιάδες τοξικομανείς και αποδείχτηκε ότι προκαλεί ίδια εξάρτηση με την ηρωίνη και τη μορφίνη. Σήμερα είναι το υποκατάστατο που δίνεται από το κράτος στα προαύλια των νοσοκομείων στα θύματα του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Το κάλεσμα του ΕΣΥΝ
Σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υψώσουμε τείχος προστασίας για τα παιδιά, τους νέους και όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στην εξάρτηση από παλιές ή νέες εξαρτησιογόνες ουσίες. Το ΕΣΥΝ καλεί τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους υγειονομικούς, τους νέους, τον εργαζόμενο λαό, να παλέψουν μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, ενάντια στις αιτίες που γεννούν και αναπαράγουν την απογοήτευση, την αποξένωση, και την εξάρτηση. Το ΕΣΥΝ προσφέρει στην τοπική κοινωνία ενημερωτικές, διεκδικητικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, προβάλλοντας θετικά πρότυπα όπως  ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία, η ερασιτεχνική αθλητική ενασχόληση, η κοινωνική συμμετοχή και δράση, κόντρα στην αποξένωση και τη μοιρολατρία. Ο εργαζόμενος λαός μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, φτιάχνοντας τη δική του συμμαχία, απομονώνοντας τους φασίστες, καταδικάζοντας το σύστημα που τους γεννάει. Μια Λαϊκή Συμμαχία που θα παλεύει για μια κοινωνία χωρίς εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς ναρκωτικά, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, με κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών τη μόρφωση, την άθληση, τον πολιτισμό. Για να μη ζήσουν τα παιδιά μας στο άγχος και την ανασφάλεια, αλλά χωρίς ταξικό φραγμό να μπορούν όλα τα ταλέντα των παιδιών μας να ανθίσουν.
Για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά.