Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Στήριξε το ΠΑΜΕ την απεργία των καθηγητών;


Στήριξε το ΠΑΜΕ την απεργία των καθηγητών;

    
Κατά τη διάρκεια της 8ημερης απεργίας των καθηγητών αλλά και μετά από αυτή γράφονται και ακούγονται στοχευμένες «γκρίνιες» από ορισμένους συνδικαλιστές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΠΑΜΕ δε στήριξε αυτή την απεργία. Αυτό το «επιχείρημα» προωθείτε με αρθογραφία και σχόλια μέσα και από το εκπαιδευτικό site Alfavita, που όλο και πιο συχνά αποδεικνύει ότι οι προθέσεις του δεν είναι τόσο αγνές, αφού και επιλεκτική ανάρτηση ανακοινώσεων γίνεται και προβολή συγκεκριμένων παρατάξεων αλλά και συνεχής προπαγάνδα εναντίον των θέσεων του ΠΑΜΕ…

Αν και ξέρουμε ότι όσοι ξεκίνησαν αυτές τις συζητήσεις έχουν στο μυαλό τους άλλα (θα τα αναλύσουμε παρακάτω), μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας αφού και άλλοι συνάδελφοι, με καλοπροαίρετες διαθέσεις, έχουν ακούσει και διαβάσει πολλά και ίσως έχουν προβληματιστεί από αυτά. 
Ας δούμε τι έκανε το ΠΑΜΕ σε κεντρικό επίπεδο αλλά και εδώ στην Κέρκυρα σχετικά με την απεργία των καθηγητών:
Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιά (11/09) συνδικαλιστές που στηρίζουν το ΠΑΜΕ (εκπαιδευτικοί και μη) πραγματοποίησαν περιοδείες σχεδόν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας μοιράζοντας στους μαθητές ανοιχτό γράμμα (2000 αντίτυπα) που αναδείκνυε τον χαρακτήρα των αλλαγών που φέρνει το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» και καλούσε τους μαθητές να οργανωθούν και να αγωνιστούν. Στο κάλεσμα αυτό αναφερόταν: «Οργάνωσε την πάλη σου μέσα από τα μαθητικά συμβούλια. Μαζί με τους γονείς σου, με τους καθηγητές σου που παλεύουν και αγωνίζονται». Επίσης, οι παρεμβάσεις που έγιναν την ίδια μέρα κατά τη διάρκεια του αγιασμού είχαν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Άρα το ΠΑΜΕ, πριν καν αρχίσει η απεργία των καθηγητών, καλούσε τους μαθητές σε συμμαχία με εκπαιδευτικούς και γονείς. Αποτελεί ή όχι αυτή η δράση προσπάθεια ευρύτερης στήριξης του αγώνα των καθηγητών που θα ξεκινούσε; Μήπως οι συνάδελφοι που κατηγορούν το ΠΑΜΕ δεν μας είδαν μέσα και έξω από τα σχολεία εκείνη τη μέρα;;;
Την Τρίτη 17/09 η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ οργάνωσε σύσκεψη σωματείων, φορέων, συνδικαλιστών, εργαζόμενων με θέμα τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια εκπαίδευση και τις κινητοποιήσεις. Στόχος της σύσκεψης ήταν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για τα όσα συμβαίνουν, να οργανώσουν τον αγώνα από τη μεριά τους και να στηρίξουν τον αγώνα των εκπαιδευτικών. Αν και η πρόσκληση πήγε στα ΔΣ της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ αλλά και έγινε ανοιχτό κάλεσμα με ανακοίνωση και δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μόνο λίγοι συνάδελφοι ήρθαν σε αυτή τη σύσκεψη. Εννοείτε ότι δεν ήρθαν αυτοί που τώρα μας κατηγορούν ότι «δεν κάναμε τίποτα».    
Στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ την εβδομάδα πριν την έναρξη της απεργίας, όλα τα σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ συμμετείχαν και παραβρέθηκαν με αντιπροσωπίες από τα ΔΣ τους.
Σε όσες απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμμετείχαν με το δικό τους μπλοκ στις πορείες που καλούσε η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ, έχοντας καλέσει σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Σαρόκο, συμμετέχοντας έτσι στον αγώνα των εκπαιδευτικών αλλά και προωθώντας την ευρύτερη συμμαχία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενημερωτικά να πούμε ότι στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας υπάρχουν 36 σωματεία στον ιδιωτικό τομέα. Εσείς που «γκρινιάζετε» είδατε κάποιο άλλο σωματείο, πέρα από τα 3 που στηρίζουν το ΠΑΜΕ, να βρίσκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών σε αυτές τις πορείες ή σε οποιαδήποτε άλλη δράση;
Στο Ριζοσπάστη, την εφημερίδα που φιλοξενεί τη δράση του ΠΑΜΕ, υπήρχαν μέσα στο Σεπτέμβρη 6 πρωτοσέλιδα με καλέσματα για συμμετοχή στην απεργία, για αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία, για συμμαχία εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών κτλ. Για του λόγου το αληθές ο καθένας μπορεί να βρει στο internet τα πρωτοσέλιδα στις 10,11,12,13,15 και 17 Σεπτεμβρίου 2013 με αυτό το περιεχόμενο.
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο της εκπαίδευσης συμμετείχαν και πρωτοστάτησαν σε κάθε δράση και προσπάθεια των σωματείων. Αν και οι μορφές της απεργίας δεν ήταν αυτές που εμείς είχαμε προτείνει δεν σταματήσαμε ποτέ να παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας την απεργία που αποφάσισε ο κλάδος. Η συμμετοχή μας σε περιοδείες, απεργιακές επιτροπές, συσκέψεις γονέων, πορείες, γενικές συνελεύσεις κ.α. δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.
Τα σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ, εν μέσω της απεργίας και με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα, πήραν την πρωτοβουλία και διοργάνωσαν συλλαλητήριο καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Μετά από πρόσκληση, το συλλαλητήριο συνδιοργάνωσαν και τα σωματεία της εκπαίδευσης ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, απεύθυναν χαιρετισμό στην συγκέντρωση και συμμετείχαν δεκάδες εκπαιδευτικοί. Αυτό θεωρούμε εμείς συμμαχία. Συμμετοχή εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τη βάση, με περιεχόμενο και στόχους.  
Τα παραπάνω νομίζω ότι αποδεικνύουν αν το ΠΑΜΕ με όλες τις δυνάμεις τους στήριξε ή όχι την απεργία των εκπαιδευτικών. Με σιγουριά λέμε ότι κανέναν άλλο σωματείο, πέρα βέβαια από αυτά της εκπαίδευσης, δεν πήρε τόσο ενεργά μέρος στη δράση υπέρ της απεργίας όσο τα σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ. Αν ναι προκαλούμε αυτούς που μας κατηγορούν να το κατονομάσουν.
Ορισμένοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία που στηρίζουν το ΠΑΜΕ δεν προκήρυξαν απεργίες τις ίδιες ημέρες με τους καθηγητές. Όταν το ΠΑΜΕ έβαζε ως προϋπόθεση για έναν απεργιακό αγώνα διάρκειας τις συμμαχίες μας έλεγαν ότι εμείς θα μπούμε μπροστά και βλέπουμε… Οι απεργίες στον ιδιωτικό τομέα συνάδελφοι δεν είναι απλή υπόθεση και δεν γίνονται από τη μία μέρα στη άλλη όσο καλή διάθεση και αν υπάρχει. Ας θυμηθούμε τη δράση του σωματείου μας εδώ στην Κέρκυρα μέχρι να φτάσουμε στην καθολική απεργία των πρώτων ημερών. Συνελεύσεις, συσκέψεις, διοικητικά συμβούλια, περιοδείες από το τέλος Αυγούστου για να τα καταφέρουμε. Η απεργία θέλει καλή προετοιμασία και οργάνωση, πόσο μάλλον στον ιδιωτικό τομέα που ο εργαζόμενος ενδεχομένως να ρισκάρει πέρα από το μεροκάματο και τη δουλειά του. Ας αναλογιστούμε όμως κυρίως τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ που δεν εξασφάλισε το συντονισμό ούτε καν με τη ΔΟΕ ή τον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ που δε συζήτησε καν το θέμα του συντονισμού με τις ομοσπονδίες του Ιδιωτικού τομέα. Η λογική εγώ κάνω απεργία και όποιος θέλει ακολουθεί, όχι μόνο δε βοηθάει αλλά στις σημερινές συνθήκες χαντακώνει κάθε προοπτική. 
Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν ορισμένοι ότι επειδή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δεν πρότεινε για τη δεύτερη εβδομάδα απεργίας επαναλαμβανόμενες 5νθήμες αλλά επαναλαμβανόμενες 48ωρες, αποκλιμακώθηκε η απεργία είναι πέρα για πέρα μεταφυσικό και παράλογο. Πως γίνεται μία πρόταση για συνέχιση της απεργίας με πιο συχνές Γενικές Συνελεύσεις (δηλαδή πιο ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων και πιο συχνό έλεγχο της κατάστασης) να αποκλιμακώνει τον αγώνα; Αυτό το αφήνουμε στην κρίση όλων σας.             
Θεωρούμε πως η αλήθεια κρύβεται στην προσπάθεια να πεταχτούν από πάνω τους οι ευθύνες για την επιλογή μίας μορφής αγώνα που σε αυτή την συγκυρία επέλεξαν αλλά δεν προχώρησε. Όταν ΣΥΝΕΚ (στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (αντίστοιχα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) στηρίζουν τις επαναλαμβανόμενες 5νθήμερες και οι ίδιοι στα μέσα της 2ης εβδομάδας ψηφίζουν την αναστολή της απεργίας είναι εμφανές ότι κάτι έκαναν λάθος… Επίσης το ότι άλλο πρότειναν σε τοπικό επίπεδο (αναστολή) και άλλο σε κεντρικό (συνέχιση) δείχνει ότι δεν είχαν ξεκάθαρη άποψη για το πώς συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Επίσης άλλη πρόταση ψήφισαν στην ΟΛΜΕ (5νθήμερες) και άλλη στην ΑΔΕΔΥ (48ωρη)… Η ενιαία στάση που κράτησε το ΠΑΜΕ σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ εξασφαλίζει τον συντονισμό και την ολοκληρωμένη αντίληψη γύρω από τις μορφές και το περιεχόμενο του αγώνα. Οι αγώνες έχουν δυσκολέψει πολύ για αντικειμενικούς λόγους και χρειάζεται τεράστια προσοχή από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις. Στο χώρο της Δευτεροβάθμιας έχουμε και την εμπειρία της απεργίας του Μάη που δεν έγινε, πάλι με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων. Άρα μία απεργία μέσα στις εξετάσεις που ψηφίστηκε και δεν έγινε και 5νθήμερες επαναλαμβανόμενες που ψηφίστηκαν και δεν έγιναν… Ας μην αφήσουμε να τριτώσει το κακό…
Οι απεργίες χρειάζονται καλή οργάνωση, σωστό περιεχόμενο και πλατιές συμμαχίες. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ δεν εξασφάλισε τίποτε από τα παραπάνω και τώρα προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους. Σίγουρα έχουμε και αδυναμίες και πολλά στα οποία πρέπει να βελτιωθούμε αλλά δεν υπάρχει περίπτωση νε επωμιστούμε όσα δεν μας ανήκουν.  

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών