Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παράσταση διαμαρτυρίας από καθηγητές ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνουν σήμερα οι ΕΛΜΕ της Αττικής και η ΟΛΜΕ ενάντια στα τεχνητά πλεονάσματα και τις αναγκαστικές μετακινήσεις εκτός Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμα ζητούν 20 μαθητές ανά τμήμα και να επαναλειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δομές. Προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ.  με 2 το μεσημέρι.

Την ίδια ώρα που μαθητές και εκπαιδευτικοί βιώνουν την αναδιάρθρωση της Παιδείας μετρώντας απολύσεις, μετακινήσεις, περικοπές μισθών, κατάργηση ειδικοτήτων, συγχώνευση σχολείων και τμημάτων, υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών και μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στην πλάτη των γονιών, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, τη Δευτέρα, σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, προσπάθησε να εμφανίσει το μαύρο άσπρο. Έτσι σε μια επίδειξη αποτελεσματικότητας προς τον επιχειρηματικό κόσμο εμφάνισε αυξημένες τις προσφερόμενες ειδικότητες των ΕΠΑΛ από 19 σε 26, έκανε λόγο για αύξηση των δημοσίων ΙΕΚ από 93 σε 110, για ίδρυση 89 Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, για μεγαλύτερο αριθμό φοιτούντων στη δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση που αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τις 22.000, ενώ πέρσι ήταν 12.000.
Ωστόσο, όμως, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αγανάκτηση και την αντίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών. Μετά την κατάργηση 49 ειδικοτήτων, των πιο πολυπληθών στα ΕΠΑΛκαι στις ΕΠΑΣ, παρατηρήθηκε μείωση στις εγγραφές. Οι εναπομείναντες τελειόφοιτοι των παραπάνω ειδικοτήτων κάνουν μάθημα στην ειδικότητα, στην οποία υποτίθεται ότι θα αποφοιτήσουν, ελάχιστες ώρες με ελάχιστους εκπαιδευτικούς. Τα δημόσια ΙΕΚ αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν στις 21 Οκτώβρη και, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας Π. Γκιουλέκα, γίνεται «τιτάνια προσπάθεια», ώστε ΙΕΚ και ΣΕΚ «να είναι στελεχωμένα με το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό που απαιτείται, ώστε να λειτουργήσουν με τα λιγότερα δυνατόν προβλήματα» από την επόμενη βδομάδα.