Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΚΚΕ:Ερώτηση Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Θέμα: Για τη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία και τα ξενόγλωσσα βιβλία.


Σε πολλά σχολεία οι μαθητές επιλέγουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα, όχι με βάση την προτίμησή τους, αλλά με κριτήριο την ειδικότητα του διαθέσιμου καθηγητή που υπάρχει στο σχολείο ή σε γειτονικά σχολεία.

Η πραγματικότητα αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια και παραβιάζει ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία, που δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούν.  
Για παράδειγμα, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, σε ορισμένα σχολεία οι μαθητές που έχουν επιλέξει σαν δεύτερη ξένη γλώσσα τα ιταλικά αναγκάζονται να επιλέξουν άλλη ξένη γλώσσα. 
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι αυτό της πληρωμής των ξενόγλωσσων βιβλίων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.
Είναι απορίας άξιο, οι κυβερνήσεις να κάνουν λόγο για υποχρεωτικότητα της ξένης γλώσσας (πράγμα σωστό) και από την άλλη να εξαναγκάζουν τους μαθητές σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης να πληρώνουν τα βιβλία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
για να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να επιλέξουν απρόσκοπτα τη δεύτερη ξένη γλώσσα που εκείνοι επιθυμούν, 
για να προσληφθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι απαραίτητοι για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα σχολεία
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να δίνονται δωρεάν όλα τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο;


                                                                                     Οι βουλευτές 

Γιάννης Γκιόκας

Ελένη Γερασιμίδου

Λιάνα Κανέλλη

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου