Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας:Παρατείνουν το Σχολικό Έτος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)

Παρατείνουν το Σχολικό Έτος στα
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)
 μέχρι τις …31 Ιούλη

Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση για όσους κάθε χρόνο «υπόσχονται» την πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών σε όλα τα σχολεία και κατηγορούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για υπερβολές, από την απόφαση που εξέδωσε στις 6 Ιούνη ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, για παράταση του διδακτικού έτους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας μέχρι τις 31 Ιούλη!!!
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) απευθύνονται σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τους δίνουν τη δυνατότητα, μετά από δυο χρόνια φοίτησης, να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου και μετά να συνεχίσουν αν θέλουν τη φοίτησή τους σε Γενικά Λύκεια ή ΕΠΑΛ κ.τ.λ. Στα 58 ΣΔΕ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα (τα 8 από αυτά λειτουργούν σε φυλακές) εργάζονται καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, αλλά και αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Φέτος όμως, όπως συνέβη και στα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια), έτσι και στα ΣΔΕ, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών για πολλούς μήνες ήταν ο κανόνας. Παρ' όλο που το πρόγραμμα σπουδών των ΣΔΕ είναι πολύ ευέλικτο και ευπροσάρμοστο, το να μην έχεις καθηγητή στην Ελληνική Γλώσσα ή στα Αγγλικά ή στην Πληροφορική για πάνω από τη μισή χρονιά (σε ένα σχολείο μάλιστα που είναι διετούς φοίτησης) δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.
Έτσι, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε στην απόφαση για παράταση του διδακτικού έτους μέχρι και τις 31 Ιούλη. Η παράταση αφορά τους μαθητές του 2ου έτους σε 29 ΣΔΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας και δίνεται για συγκεκριμένα μαθήματα. Στην Κέρκυρα επεκτείνεται το σχολικό έτος για το μάθημα των Αγγλικών για το παράρτημα του ΣΔΕ Κέρκυρας στη Λευκίμμη. Σε άλλες περιοχές (Κατερίνη, Ζάκυνθος, Σκιάθος, Σύρος κ.ά.), δίνεται παράταση για 3, 4 ή 5 από τα 8 συνολικά μαθήματα που διδάσκονται στα ΣΔΕ, που είναι στοιχείο ενδεικτικό των μεγάλων ελλείψεων που υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Έτσι, την πολιτική της αδιοριστίας εκπαιδευτικών την πληρώνουν τώρα και οι ενήλικες (στις περισσότερες περιπτώσεις εργαζόμενοι) μαθητές των ΣΔΕ, που κάνουν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να αποκτήσουν απολυτήριο και θα ταλαιπωρούνται τώρα με μαθήματα μέσα στο κατακαλόκαιρο, σε βάρος του προσωπικού και οικογενειακού τους προγραμματισμού.
Τα κενά στην εκπαίδευση  για τη νέα σχολική χρονιά, με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων να αυξάνεται κάθε χρόνο και τους διορισμούς που έχουν εξαγγελθεί να είναι μόλις 212 (95 νηπιαγωγών, 17 δασκάλων και 100 καθηγητών όλων των ειδικοτήτων θα είναι τραγικά.
Είναι απαραίτητοι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.                                                                

                                                                                15 Ιούνη 2014
                                                                 Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών