Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας:ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!
ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


Το Υπουργείο Παιδείας προωθώντας τον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, απέστειλε προς τα σχολεία ηλεκτρονική φόρμα - έκθεση αυτοαξιολόγησης και αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να τη συμπληρώσουν μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτή τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν «παιδαγωγικό» κ.α.) σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι μπορεί μέσα στον κλάδο να ακούγεται ένα γενικό «όχι στην αξιολόγηση» αλλά η αντίληψη δεν είναι ενιαία και πολύ περισσότερο υπάρχει απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.

Για παράδειγμα, η αποστολή της φόρμας εκθέτει ανεπανόρθωτα όλες εκείνες τις δυνάμεις που, τόσο στο Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ) όσο και σε ορισμένους Συλλόγους (Πρόοδος, Α Αθήνας, όπου πλειοψηφία έχουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΕΡΑ), έτσι και στον ΣΕΠΕ Κέρκυρας έσπευσαν να βάλουν πλάτη στο σχεδιασμό του Υπουργείου, έσπευσαν  να καλέσουν τους Διευθυντές να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα και να απαντήσουν  σεβόμενοι τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων…

            Αυτό σημαίνει ότι το σωματείο δίνει κατεύθυνση στους διευθυντές να υλοποιήσουν την απόφαση του Συλλόγου ακόμη και αν αυτή είναι απολύτως αντιδραστική. Από την άλλη, η απόφαση αυτή έδωσε το καλύτερο πάτημα σε πολλούς διευθυντές που ξανακάλεσαν τους Συλλόγους να συνεδριάσουν και πάλι με το θέμα της αυτοαξιολόγησης ενώ ήδη υπήρχαν αποφάσεις ενάντια και μάλιστα καταγεγραμμένες στο πρακτικό. Τους κάλεσαν και πάλι σε συνεδρίαση θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα για να πάρουν την απόφαση που οι ίδιοι οι διευθυντές ήθελαν… Με αυτή τη λογική θα πρέπει οι Σύλλογοι να συνεδριάζουν συνεχώς μέχρι να βγει η απόφαση που θέλει ο Διευθυντής και μετά βέβαια αυτή την απόφαση να τη σεβαστεί… Να σημειώσουμε ότι αυτή η πρακτική ακολουθήθηκε και από διευθυντές που είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του κλάδου και κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι εναντίον της αυτοαξιολόγησης.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, που πήραν αυτή την απόφαση στο ΔΣ του ΣΕΠΕ,  υπονομεύουν τον αγώνα και επιβεβαιώνουν ότι κι αν στα λόγια προσπαθούν να εναντιωθούν, η λογική της χλιαρής αντιπαράθεσης και τα ήξεις αφήξεις τελικά απογοητεύουν και οδηγούν σε υποχώρηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στη βάση αυτή να προβληματιστούμε για τη στάση κάθε συνδικαλιστικής δύναμης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Διδασκόντων, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα. Να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών εκθέσεων και στα σεμινάρια. Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη σύνταξη των εκθέσεων που ζητά το Υπουργείο, να μην απαντήσουν με βάση τους δείκτες. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να μη συμπληρώσουν την ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης.

Κέρκυρα, 18/6/2014