Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Καθηγητές: Δεν αποφάσισαν για τα επόμενα βήματα


Χωρίς καμία πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσειςκαι χώρις να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία έληξε η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας. Είχαν προηγηθεί οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, οι οποίες μετά από οκτώ μέρες απεργίας έγιναν με μειωμένη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από 83 ΕΛΜΕ, στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 6.000 εκπαιδευτικοί. Σε 39 από αυτές υπήρχε απαρτία και σε 44 δεν υπήρξε και προσήλθαν στη γενική συνέλευση προέδρων με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τους.

Οι 56 ΕΛΜΕ είχαν αποφάσεις για «λευκό» και αναστολή κινητοποιήσεων, οι 12 (κάποιες από αυτές με απόφαση ΔΣ!) για πενθήμερες απεργίες, 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη, 4 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε 3 πέρασε η πρόταση των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) για 48ωρη απεργία 26 - 27 Σεπτέμβρη και κυλιόμενες απεργίες και 4 ΕΛΜΕ ψήφισαν άλλες μορφές πάλης. Στις ψηφοφορίες για το πρόγραμμα δράσης στις ΕΛΜΕ, η πρόταση για πενθήμερες απεργίες πήρε 1.289 ψήφους, η πρόταση του ΠΑΜΕ 524, η πρόταση των ΣΥΝΕΚ 485, αναστολή της απεργίας ψήφισαν 779 εκπαιδευτικοί, άλλες μορφές 189 και λευκό 294 εκπαιδευτικοί.
Στη γενική συνέλευση προέδρων, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είχε ως εξής: 30 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό, 17 αναστολή της απεργίας, 12 πενθήμερες απεργίες, 3 την πρόταση των ΣΥΝΕΚ, 2 την πρόταση του ΠΑΜΕ, 5 ΕΛΜΕ 48ωρη απεργία στις 26 - 27 Σεπτέμβρη και 7 ΕΛΜΕ άλλες μορφές πάλης. Από τις ΕΛΜΕ που ψήφισαν οποιαδήποτε μορφή απεργιακής κινητοποίησης, οι 10 δεν είχαν απαρτία. Με βάση τα παραπάνω καμία από τις προτάσεις δεν συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία.
Αξίζει πάντως να σχολιαστεί η στάση της παράταξης των «Παρεμβάσεων» που φαίνεται πως επιβεβαίωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το οποίο είχε σχολιάσει την πρότασή τους για νέα πενθήμερη απεργία ως «μνημείο ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού, που οδηγεί τον κλάδο σε αδιέξοδο, είναι επικίνδυνη για την υπόσταση και την προοπτική του κινήματος». Η κριτική του ΠΑΜΕ στηρίχτηκε στα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο τη δεδομένη στιγμή, με την απεργία να φυλλορροεί σημαντικά και τον κλάδο, ο οποίος εξέφρασε αγωνιστικές διαθέσεις στη διάρκεια αυτού του απεργιακού αγώνα, να μην προσέρχεται μαζικά στις συνελεύσεις για τη συνέχεια.
Οι «Παρεμβάσεις», παίζοντας στο παιχνίδι της πολυπόθητης για το ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικής εναλλαγής, πέρα από την αντι-ΠΑΜΕ επίθεση, έφτασαν σε σημείο να εισάγουν νέα ήθη στο συνδικαλιστικό κίνημα, δίνοντας λαβή στην κυβέρνηση να συκοφαντήσει τον κλάδο και τους αγώνες. Έτσι, υπήρξαν ΕΛΜΕ που ελέγχονται από την παραπάνω παράταξη που προσήλθαν στη γενική συνέλευση προέδρων με αποφάσεις για πενθήμερες απεργίες, οι οποίες στην ουσία δεν πάρθηκαν από τη μάζα των εκπαιδευτικών, αλλά από άμαζες γενικές συνελεύσεις ή ακόμα από διοικητικά συμβούλια στις περιπτώσεις που δεν έγιναν συνελεύσεις λόγω μη ύπαρξης απαρτίας. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των ΕΛΜΕ Χαλκιδικής, Ηλείας, Πάρου, Ε' Θεσσαλονίκης η οποία είναι από τις μαζικότερες ΕΛΜΕ της χώρας, στη γενική συνέλευση προσήλθαν 70 περίπου άτομα και 32 ψήφισαν υπέρ της πενθήμερης απεργίας. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε ΕΛΜΕ που ελέγχονται από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν όμως και οι περιπτώσεις ΕΛΜΕ, όπου ΣΥΡΙΖΑ και «Παρεμβάσεις» κατέβασαν πρόταση για αναστολή.