Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας: Ανακοίνωση



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας συμμετείχε όπως και όλα τα σωματεία του δημόσιου τομέα στην 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ στις 12/03, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις απολύσεις, την αξιολόγηση και την κατάργηση των Δημοσίων Οργανισμών που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει σκοπό την αναβάθμιση των δομών και υπηρεσιών του δημοσίου, ούτε επιδιώκει να γίνουν καλύτεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αντίθετα,  ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος για την αξιολόγηση συνδέεται  τόσο με τις απολύσεις όσο και με την αναμόρφωση του αστικού κράτους ώστε αυτό να γίνει πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο λαό.

Ως ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταθέσαμε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μάρτιου, ένα διεκδικητικό πλαίσιο και μία λίστα αιτημάτων έτσι ώστε να δώσουμε ένα πολιτικό στίγμα στους αγώνες μας. Θεωρούμε ότι όλοι οι αγώνες πρέπει να έχουν έναν προσανατολισμό, να κινούνται κάτω από ένα πολιτικό σκεπτικό που να αναδεικνύει τις αιτίες των προβλημάτων αλλά και την πρόταση για την επίλυσή τους. Όλες οι άλλες παρατάξεις διαφώνησαν και καταψήφισαν το πλαίσιο που πρότεινε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κατηγορώντας το ότι λειτουργεί διασπαστικά και μη ενωτικά… Καμία άλλη παράταξη δεν πρότεινε κάτι άλλο.
            Έτσι, ο ΣΕΠΕ κατέληξε να κάνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα της απεργίας χωρίς να έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση που να εξηγεί γιατί γίνεται η απεργία, χωρίς να έχει καταθέσει ένα πλαίσιο αιτημάτων… Θα πει κάποιος: Αν είχαμε βγάλει ανακοίνωση θα πήγαινε καλύτερα η απεργία; Δεν λέμε ότι από τη μία μέρα στην άλλη αλλάζει η κατάσταση, αλλά αν δεν επιχειρήσει ένα σωματείο να πολιτικοποιήσει τους αγώνες του τότε οι αγώνες αυτοί παραμένουν σε ρηχά νερά. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που εμείς το σκεφτήκαμε. Είναι η άλφα-βήτα του ορθού συνδικαλισμού.
            Το θέμα δεν είναι, ούτε να ταλαιπωρηθούν οι συνάδελφοι στην ΓΣ με μακροσκελείς διαδικασίες, ούτε να επιδιώκουμε κάθε φορά να διαφοροποιηθούμε, αλλά να κάνουμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. Χωρίς την αναζήτηση και την εξεύρεση των αιτιών, η λύση δεν θα δοθεί ποτέ.
            Όμως το πρόβλημα των άλλων παρατάξεων ήταν ότι στο πλαίσιό μας αναδεικνύαμε ότι τα προβλήματα στην εκπαίδευση φέρνουν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε και του μεγάλου κεφαλαίου. Ένα τέτοιο πολιτικό σκεπτικό δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την περιβόητη ομοφωνία που επιδιώκουν κάθε φορά οι άλλες παρατάξεις. Όχι ότι είναι κακό να υπάρχει ομοφωνία, αλλά οι εκπτώσεις έχουν και τα όριά τους… Το άγχος να βγαίνουν ομόφωνες αποφάσεις από κοινού με παρατάξεις που στήριζαν και στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές μέχρι σήμερα, το αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε άλλοθι σε παρατάξεις που οι θέσεις τους έρχονται απέναντι στα συμφέροντα των συναδέλφων.                                        
                                                                                            Κέρκυρα,12 Μαρτίου 2014