Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Για την Αξιολόγηση και την Νέα Εγκύκλιο του Υπουργείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
25/3/2014
Συνάδελφοι.
Ο κλάδος μας δίνει μία πολύ δύσκολη μάχη για να αποτρέψει την εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης. Τη δίνουμε έχοντας απόλυτη συνείδηση ότι υπερασπιζόμαστε την παιδαγωγική μας ελευθερία, την αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενοι αλλά και τον όποιο ουμανιστικό και κοινωνικό ρόλο έχει το δημόσιο σχολείο σ΄αυτές τις συνθήκες. Ξέρουμε πως αν αυτή η βαθιά σκοταδιστική αντίληψη που καταγράφεται στο θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης περάσει, τότε το δημόσιο σχολείο θα υποστεί δραματική υποβάθμιση, θα λειτουργήσει πολύ περισσότερο αποτρεπτικά για τα παιδιά, κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θέλουν να το παρακολουθήσουν, αλλά και ότι οι ανθρώπινες και εργασιακές σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών θα διαταραχθούν ανεπανόρθωτα.
Δεν προφητεύουμε, απλώς καταγράφουμε συμπεράσματα από τις χώρες, κυρίως τις αγγλοσαξονικές, όπου εφαρμόστηκε αυτή ακριβώς η αξιολόγηση και οδήγησε σε κλείσιμο σχολείων κατακόρυφη άνοδο της σχολικής διαρροής και μαζική παραγωγή αποφοίτων με εξαιρετικά στενό και ρηχό γνωστικό ορίζοντα. Το «νέο σχολείο» που προωθείται στην χώρα μας είναι παλιό. Το προωθούν χρόνια τώρα οι υπερεθνικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ και στόχο έχει να δημιουργήσει τον ελαστικά εργαζόμενο, τον χωρίς δικαιώματα και έρμαιο των μεταβαλλόμενων αναγκών της αγοράς.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κλάδος μας και ιδιαίτερα στην ΕΛΜΕ μας, στη μεγάλη του πλειοψηφία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια του Υπουργείου το οποίο πολύ θα ήθελε και το καταγράφει στα έγγραφα του, «εθελοντικά» να συμμετάσχουμε στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. Ήλπιζαν πως πίσω από το ζαχαρωτό δε θα βλέπαμε τη φάκα.
Δυστυχώς υπήρξαν και περιπτώσεις, λίγες είναι αλήθεια, που συνάδελφοι είτε από φόβο είτε από έλλειψη ενημέρωσης, δεν θέλουμε να πιστέψουμε από ιδιοτέλεια, αλλά και με την ενεργή παρότρυνση ορισμένων στελεχών της εκπαίδευσης που ξέχασαν ότι είναι συνάδελφοι, προχώρησαν στη συγκρότηση επιτροπών για την αυτοαξιολόγηση. Θέλουμε λοιπόν να πούμε σε όσα στελέχη της εκπαίδευσης αγνόησαν τις αποφάσεις του κλάδου μας στο θέμα αυτό ότι τη συμπεριφορά τους την κρατάμε στη μνήμη μας,  για να μην ξεχαστεί η στάση τους και ο ρόλος τους σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο μας.
Μπροστά στη μαζική απόρριψη από τον κλάδο της αυτοαξιολόγησης το Υπουργείο άφησε τα προσχήματα. Με δεύτερη εγκύκλιό του επιχείρησε να τονίσει το υποχρεωτικό της αυτοαξιολόγησης και επειδή ούτε αυτή είχε αποτέλεσμα έφθασε στο «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Τρίτη πλέον εγκύκλιος διατάσσει τους δ/ντές σχολείων, όπου οι σύλλογοι δεν αποφάσισαν να συγκροτήσουν ομάδες, να ορίσουν αυτοί τις ομάδες. Πέραν του ότι ελέγχεται για την νομιμότητά της αυτή η απόφαση και ακόμη ότι ζητά τη διεκπεραίωση ενός έργου, που έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς, λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, είναι προφανές ότι αποτελεί ακραία πράξη αυταρχισμού. Στην πρόκληση αυτή ο κλάδος μας οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα γι’αυτό καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει, πριν τη λήξη της προθεσμίας που βάζει το Υπουργείο, σε Γ.Σ. και συνέλευση Προέδρων.
Μέχρις ότου υπάρξει απόφαση για την στάση του κλάδου μας το ΔΣ την ΕΛΜΕ Κέρκυρας αποφασίζει:
1.     Να καλέσει τους συλλόγους και τους δ/ντές σχολείων να αναμένουν τις αποφάσεις του κλάδου και να μην προβούν σε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της εγκυκλίου, η οποία, θυμίζουμε, θέτει καταληκτική ημερομηνία τις 4/4/2014
2.     Να πραγματοποιήσει έκτακτη Γ.Σ. με θέμα την στάση μας απέναντι στην πρόκληση του Υπουργείου την Παρασκευή 28/3/2014 και ώρα 7.30 μμ στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ.

Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους συναδέλφους ο καθένας να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, ανάλογα με τη θέση που κατέχει και όλοι μαζί να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε τον αυταρχισμό και το βαθιά αντιδραστικό σχολείο που χτίζεται.