Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Συνέδριο ΑΔΕΔΥ: Σημαντικές αποφάσεις με πρόταση του ΠΑΜΕ

Δύο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στην οργάνωση του κινήματος των δημοσίων υπαλλήλων, λήφθηκαν κατά πλειοψηφία στη σημερινή δεύτερη μέρα του 35ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ με προτάσεις που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Αποφασίστηκε πρώτον, να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το β' εξάμηνο του 2014, και δεύτερον, στο συνέδριο αυτό να συζητηθεί η αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Δημόσιο ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και χρονικού διαστήματος στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ καλεί τις οργανώσεις - μέλη να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους συμβασιούχους. Για τις αποφάσεις αυτές πρέπει να υπογραμμιστεί η τεράστια συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερασπίστηκαν σθεναρά τη θέση της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στα σωματεία όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Φθάνει να θυμηθούμε τη μάχη που έδωσαν στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ.



Η σημασία των αποφάσεων έγκειται στο ότι βοηθούν να δημιουργηθούν οι όροι για την οργάνωση και την ενότητα όλων των εργαζομένων, χωρίς αποκλεισμούς, στα σωματεία. Για την ανάπτυξη μαζικής συλλογικής δράσης που θα πρέπει να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό και να δώσει ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση.

Οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να μπλοκάρουν αυτές τις αποφάσεις, δείχνοντας, ξανά και ξανά, ότι τα λόγια περί υπεράσπισης των εργαζομένων είναι το αναγκαίο ψέμα για να καλύψουν αυτό που πραγματικά είναι: Υποτακτικοί των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων τους. Για την πρώτη απόφαση είπαν ότι είναι υπόθεση του Γενικού Συμβουλίου και όχι του Συνεδρίου! Για τη δεύτερη, η ΠΑΣΚ δήλωσε ότι απέχει και η ΔΑΚΕ την χαρακτήρισε ως «υποκλοπή απόφασης»! Τελικά αποκαλύφθηκαν όταν ένας ΔΑΚίτης πήρε με το έτσι θέλω το μικρόφωνο ουρλιάζοντας «Θέλετε να γράψτε τους συμβασιούχους για να πάρετε τα Συνδικάτα».

Επίσης, αποκαλύφθηκε η απέραντη υποκρισία της πρωτοεμφανιζόμενης δήθεν ανεξάρτητης παράταξης του, Θ. Μπαλασόπουλου, (προέλευσης ΠΑΣΚ) ο οποίος καλούσε τα μέλη της να πάνε για φαΐ και έτσι δε πήραν μέρος στην ψηφοφορία για τη δεύτερη απόφαση, που αφορά στην εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η ίδια δύναμη έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον αποκλεισμό 21 σωματείων από το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, γιατί σε αυτά συμμετείχαν συμβασιούχοι.

Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν επίσης να νομιμοποιήσουν στο συνέδριο, την αποκαλούμενη Ομοσπονδία Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά το Συνέδριο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μην νομιμοποιήσει τους εκπροσώπους. Αποδείχτηκε ότι η ένταση του κρατικού αυταρχισμού, στοιχείο της κλιμακούμενης αντιλαϊκής επίθεσης, συνοδεύεται και από την παραπέρα αντιδραστικοποίηση των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Ε. Κασσέ, που ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι πράκτορες της ΕΥΠ «είναι και συνάδελφοι και δημόσιοι υπάλληλοι», και ότι «η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται από τις δομές ασφαλείας της».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα» και ότι «το πετσί μας το ξέρει καλά αυτό». Μετά όμως τις προκλητικές παρεμβάσεις των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ ανέφεραν πως ομόφωνα μέχρι τώρα σε κάθε όργανο της ΑΔΕΔΥ απορρίπτονταν η συμμετοχή των πρακτόρων και πως είναι θράσος να ισχυρίζονται ότι οι πράκτορες είναι εργαζόμενοι και την ίδια στιγμή να ισχυρίζονται ότι οι συμβασιούχοι δεν είναι. Είπαν επίσης ότι η ΕΥΠ δεν φροντίζει για την ασφάλεια της χώρας αλλά των καπιταλιστών.

Πέρα από το πολιτικό ζήτημα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η Ομοσπονδία επέδειξε απλώς τις καταστάσεις ψηφισάντων χωρίς να τις αφήσει για λόγους ασφαλείας... Καταστάσεις που - όπως καταγγέλθηκε από το βήμα χωρίς να διαψευσθεί - έχουν ψευδώνυμα!

Χθες Τετάρτη το Συνέδριο αποφάσισε να νομιμοποιηθεί ένα μέρος από τους αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εθνικής Άμυνας. Ο κύριος λόγος αποκλεισμού ήταν ότι τα περισσότερα σωματεία (48 από τα 59) είχαν κάνει τις εκλογές πριν από το προηγούμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα σημειώθηκαν διπλοψηφίες, περιπτώσεις επιστολικής ψήφου και άλλα.

Οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που δήλωσαν την Τετάρτη ότι αποχωρούν προσπαθώντας να μη ληφθεί τέτοια απόφαση, σήμερα νωρίς το πρωί, έδωσαν με το έτσι θέλω κάρτες συνέδρων στο σύνολο των αντιπροσώπων. Συνολικά η στάση τους στο Συνέδριο είναι μια λυσσαλέα προσπάθεια να συνεχίσουν να είναι αυτοί οι πρωταγωνιστές στην υπόθεση στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθούν ΕΕ, κυβέρνηση, πλουτοκρατία.