Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ Εκπ/κών Κέρκυρας: Σχολικές μεταφορές: Οι μαθητές στις καρότσες των αγροτικών!!!

Σχολικές μεταφορές: Οι μαθητές στις καρότσες των αγροτικών!!!

Για μία ακόμη χρονιά το σύστημα των μαθητικών μεταφορών απειλείται με πλήρη κατάρρευση σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο νησί μας. Οι επιλογές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δημιουργούν τεράστια προβλήματα χωρίς να υπολογίζουν την ανάγκη των μαθητών αλλά και των γονιών τους για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές. 

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη μεταφορά των μαθητών από Άνω Παυλιάνα, Κάτω Παυλιάνα και Βουνιατάδες προς το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ματθαίου. Έχουν περάσει 2 ολόκληροι μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη δεν έχει δοθεί λύση για τους 35 αυτούς μαθητές και τις οικογένειές τους.

Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές κατά γκρουπ με τα ΙΧ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα σε ένα δρόμο πολύ δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Νωπές είναι ακόμα οι υπογραφές του Υπουργού Παι-δείας για το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου της Άνω Παυ-λιάνας που συγχωνεύτηκε φέτος με αυτό του Αγίου Ματθαίου. Η συγχώνευση όπως αποδεικνύεται προχώρησε χωρίς να εξασφαλιστεί από την πολιτεία η μεταφορά των μαθητών. Δηλαδή το αυτονόητο!!!



Η Περιφέρεια αντί να συνάψει σύμβαση με κάποιον μεταφορέα ούτως ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται με ασφάλεια στο σχολείο τους, επιτρέπει να στοιβάζονται στις καρότσες των ημιφορτηγών προκειμένου να είναι συνεπείς στις μαθητικές τους υποχρεώσεις. Αυτήν τη νέα μέθοδο επιλέγει η Περιφέρεια για  την «ασφαλή μεταφορά» των παιδιών μας!!!

Προειδοποιούμε το λαό, τους μαθητές, τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους ότι πολύ σύντομα τα αδιέξοδα στην διαχείριση του προβλήματος θα μεγαλώσουν. Από τα 2 δις και πλέον που απαιτούνται για τις μεταφορές έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα (145.000 ευρώ) ενώ υπάρχουν ακόμα χρωστούμενα και από πέρσι. 

Τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο για τις μεταφορές, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου στόλου μεταφορικών μέσων που θα εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες. Αυτό το απλό και απόλυτα λογικό που ο καθένας από εμάς σκέφτεται, άραγε δεν μπορούν να το σκεφτούν τόσα χρόνια οι Υπουργοί; Και βέβαια μπορούν αλλά ο τελικός στόχος είναι να μετακυληθεί και αυτή η ευθύνη του κράτους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν:   
Να υπάρξει αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν - ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών, με εξειδικευμένους οδηγούς – συνοδούς.
Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα ή ώρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη με-τακίνησή του.
Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.