Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Π.Δ.Ε.Ι.Ν.:Συμπλήρωση υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας εκπαιδευτικών

Η Περιφερειακή Δ/νση Ιονίων Νήσων ανακοινώνει:
Αποσκοπώντας στην τήρηση της νομιμότητας και διαφάνειας της Διοίκησης και κυρίως στην εγκαθίδρυση  κλίματος ασφάλειας και ισονομίας των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς μας, οφείλουμε να  σας ενημερώσουμε ότι  για την οριστική τακτοποίηση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών προβλέπονται τα παρακάτω :
1. Σύμφωνα με το Ν. 1566/1985 άρθρο 14 παρ. 14 « Διδασκαλία με μειωμένο ωράριο δεν επιτρέπεται, εκτός εάν η συμπλήρωσή του δεν είναι αντικειμενικά δυνατή…»


2. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ.  14302/Γ2 (ΦΕΚ 253 τ Β  13-02-2012) έγγραφο «Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος παράλληλης διδασκαλίας είναι δώδεκα (12) μαθητές. Σε απομονωμένα Γυμνάσια της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί στους δέκα (10) μαθητές, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης […]Σε περίπτωση που ο συνολικός αριθμός μαθητών της τάξης είναι μικρότερος του ελάχιστου αριθμού μαθητών για τη δημιουργία τμήματος, με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και με την προϋπόθεση ύπαρξης διαθέσιμου εκπαιδευτικού, δημιουργείται τμήμα της γλώσσας με τις περισσότερες προτιμήσεις.»

3. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 82029/Γ2/19-07-2011 Υ.Α. (ΦΕΚ 1644 Β’) με θέμα «Ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ» «Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία Τομέα στην Β ́ ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται σε δώδεκα (12). Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας στην Γ ΕΠΑ.Λ. καθορίζεται σε οκτώ (8).  Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών νια τη λειτουργία τμήματος ειδικότητας στις Α ́ και Β ́ τάξεις ΕΠΑ.Σ. καθορίζεται σε δέκα (10)[...] Για τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. που βρίσκονται σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης […] ύστερα από ειδική, αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να ορίζεται και μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα μαθημάτων επιλογής.»


4. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 100835/Γ2/04-09-2012 Υ.Α. (Β΄ 2507) έγγραφο με θέμα «Λειτουργία κατευθύνσεων Γενικού Λυκείου και μαθημάτων επιλογής», για τη λειτουργία τμημάτων κατευθύνσεων στα Γενικά Λύκεια ισχύει:  «1.Όπου η Β΄ ή Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα τμήμα απαιτούνται τουλάχιστον έντεκα (11) μαθητές για τη δημιουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με έξι (06) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης. 2. Όπου η Β΄ ή η Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με δύο τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με δέκα (10) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης. 3. Όπου η Β΄ ή η Γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι (20) μαθητές για τη λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που η μετακίνηση των μαθητών στο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο είναι δυσχερής ή οικονομικά ασύμφορη μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης με (15) φοιτώντες μαθητές μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης. 4. Στα απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος κατεύθυνσης ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης. 5. Στις περιπτώσεις που ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν υπερβαίνει τους τριάντα (30), εγκρίνεται η λειτουργία και άλλου τμήματος κατεύθυνσης. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους κύκλους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.». Για τη  λειτουργία τμημάτων επιλογής  στα Γενικά Λύκεια ισχύει : «Αν η τάξη λειτουργεί με ένα τμήμα, απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ (08) μαθητές  2. Αν η τάξη λειτουργεί με δύο τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δώδεκα (12) μαθητές 3. Αν η τάξη λειτουργεί με τρία ή περισσότερα τμήματα, απαιτούνται τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μαθητές. Σε απομονωμένα Γενικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, όπου η μετακίνηση είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να συσταθεί τμήμα παρακολούθησης μαθημάτων επιλογής με τη συμμετοχή και μικρότερου αριθμού μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης.».


5. Σύμφωνα με το Ν.3848 άρθρο 31 παρ.3 «Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πλεονάζει στη σχολική μονάδα όπου ανήκει οργανικά, αποσπάται: α) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε., με απόφαση του οικείου διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή β) σε άλλη σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της αρμοδιότητας άλλου Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του περιφερειακού  διευθυντή εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου ανώτερου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου ή γ) σε περιοχή μετάθεσης άλλης περιφερειακής διεύθυνσης, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου κεντρικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Η διαδικασία της περίπτωσης α ́ ακολουθείται και για τη διάθεση των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο διδασκαλίας. Στις αποσπάσεις της παραγράφου αυτής, ως μονάδες μετάθεσης υπολογίζονται οι μονάδες της οργανικής θέσης του εκπαιδευτικού, εφόσον δεν υπολείπονται.»

6. Σύμφωνα με την παράγραφο  2, άρθρο 3,  περίπτωση ιθ’ της Υ.Α. 353.1./28/126721/Δ1/11-09-2013 (ΦΕΚ 2341/Β/20-09-2013) με θέμα: «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων  των  Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Διευθυντών και υποδιευθυντών των Σχολικών Μονάδων και ΣΕΚ και των Συλλόγων των διδασκόντων», οι Περιφερειακοί Διευθυντές «Αποφασίζουν τη διάθεση εκπαιδευτικών οι οποίοι δε συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας , για την προσφορά υπηρεσιών μέχρι τη συμπλήρωση αυτού, στο γραφείο της διεύθυνσης ή γραφείου εκπαίδευσης ή σχολικής μονάδας, εφόσον δεν είναι εφικτή η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 παρ.14 του Ν. 1566/1985»
7. Σύμφωνα με το Ν.4203 άρθρο 5 παρ.1 (ΦΕΚ 235 τ Α 1-11-2013) «Η εξάντληση των ωρών του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης πραγματοποιείται σε μια (1) έως και πέντε (5) όμορες σχολικές μονάδες, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.»
8. Σύμφωνα με το Ν.4203 άρθρο 6 παρ.1 (ΦΕΚ 235 τ Α 1-11-2013) «Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου: α) σε ενδοσχολικές δραστηριότητες, όπως είναι η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενίσχυση της γλωσσομάθειας, οι αθλητικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες και β) σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο όμορο αυτού. Η ανωτέρω απασχόληση καθορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του οικείου ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ. Η, κατά το προηγούμενο εδάφιο, απασχόληση θεωρείται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου, με όλες τις απορρέουσες από αυτό συνέπειες»
9. Σύμφωνα με το Ν.4203 παρ.4 (ΦΕΚ 235 τ Α 1-11-2013) «Διοικητικοί υπάλληλοι ή αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί υπηρετούντες σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, δύνανται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να αποσπώνται για την άσκηση διοικητικού έργου σε Δ.Δ.Β.Μ., Σ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ. και Σ.Δ.Ε. εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόσπαση διαρκεί για ένα (1) έτος και δύναται να ανανεώνεται έως τρεις (3) φορές.»

Ως εκ τούτου:
1. Καλείται ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε Σχολικής Μονάδας να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση  με θέμα «Συμπλήρωση Υποχρεωτικού Ωραρίου Διδασκαλίας Εκπαιδευτικών» προς εφαρμογή του άρθρου 39 της Υ.Α. Φ.353.1/324/105657/ Δ1/08-10-2002 (ΦΕΚ 1340/16-10-2002, τ Β) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει  έως και την Πέμπτη 14-11-2013 και να συντάξει το πρακτικό στο οποίο θα αναφέρονται οι τυχόν ώρες που υπολείπονται για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας  ή το μηδενικό ωράριο εκπαιδευτικών. Επίσης, θα αιτιολογεί για πoιο λόγο ζητά την έγκριση ολιγομελών τμημάτων. Το πρακτικό αυτό θα αποστείλει στο οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο με κοινοποίηση στον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος έχει την ευθύνη έγκρισης του Ωρολογίου Προγράμματος της Σχολικής Μονάδας.
2. Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με βάση τα πρακτικά των Συλλόγων Διδασκόντων εφαρμόζουν πιστά το Ν. 1566/1985 άρθρο 14 παρ. 14 μέχρι εξαντλήσεως του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

3. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης  βεβαιώνει την ολοκλήρωση της προηγούμενης διαδικασίας έως και την Πέμπτη 21-11-2013 και προτείνει στο Ανώτερο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τη διάθεση των εκπαιδευτικών των ανωτέρω περιπτώσεων. 

4. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι γνωρίζοντας τις μαθησιακές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες της εκάστοτε Σχολικής Μονάδας προτείνουν έως και την Πέμπτη 21-11-2013 στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης προγράμματα αντισταθμιστικής αγωγής προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Τέλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης αποφασίζει για την οριστική τακτοποίηση του υποχρεωτικού  ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών κατόπιν εισήγησης των Ανωτέρων Υπηρεσιακών Συμβουλίων, καθώς επίσης και για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων .

Εφιστούμε την προσοχή στην πιστή τήρηση και εφαρμογή των ανωτέρω με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων, Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν ενυπόγραφα όλοι οι εκπαιδευτικοί αρμοδιότητάς μας. 


Ο Περιφερειακός Διευθυντής     
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας    
Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων



ΙΩΑΝΝΗΣ Ι. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ