Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας: EUROSCOLA: Καθρεφτάκια στους Ιθαγενείς

Σε ορισμένα Λύκεια της Κέρκυρας τις ημέρες αυτές πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών που θα ταξιδέψουν στο Στρασβούργο για την ημερίδα του EUROSCOLA που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι διαγωνισμοί αυτοί γίνονται σε όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ και, όπως θα δείτε παρακάτω, είναι ξεκάθαρα μία προσπάθεια χειραγώγησης των μαθητών μας σχετικά με τη σημασία των ευρω-κοινοβουλευτικών θεσμών της ΕΕ. 
Το θέμα του διαγωνισμού δεν αφήνει κανένα περιθώρια αμφισβήτησης σχετικά με το στόχο των εμπνευστών: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πως μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη, ενόψει και των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Μαΐου 2014;».


Μερικές παρατηρήσεις είναι αναγκαίες. Πόσοι θεωρούν ότι οι μαθητές μας γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει η Συνθήκη της Λισαβόνας; Επιτρέψτε μας να πιστεύουμε ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι περιέχει αυτή η συνθήκη. Ας αναρωτηθούμε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε το περιεχόμενό της… Οπότε, οι μαθητές πρέπει να έχουν σαν αδιαμφισβήτητο δεδομένο την «αγία» Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία δήθεν «αναβαθμίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα της φωνής των «πολιτών»… Είναι προφανές πως όποιος γράψει ότι η ΕΕ, μαζί με τους θεσμούς της, είναι καταστροφική για τη  νεολαία και τους λαούς της (όπως περίτρανα αποδεικνύεται ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης) θα βγει «εκτός θέματος». Όποιος μαθητής αναφέρει ότι η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας φέρνει τις απανωτές εξετάσεις στο Λύκειο, φέρνει το πέταγμα των μαθητών από το Λύκειο και το σπρώξιμό τους στην μαθητεία (τσάμπα εργασία), φέρνει τους χορηγούς μέσα στα σχολεία, φέρνει την απόλυση των καθηγητών, προφανώς δεν θα αριστεύσει…
Άρα για να πάρουν καλό βαθμό και να έχουν ελπίδες για το ταξιδάκι, οι μαθητές πρέπει να υμνήσουν τη συνθήκη της Λισαβόνας που στερεί το ψωμί της οικογένειάς τους και τη μόρφωση των ίδιων, στο βωμό της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Η μόνη φωνή πολιτών, που πράγματι ενισχύεται, είναι εκείνη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και λοιπών «ευεργετών».

Σας να μην έφτανε η προπαγάνδα της ΕΕ έχουμε και φαινόμενα πρόθυμων εκπαιδευτικών στο νησί μας, που δίνουν «βοηθητικά» κείμενα στους μαθητές για να τους μάθουν το χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα κείμενα προέρχονται βέβαια από προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, συμβούλους τους, υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ και από θιασώτες τους ανταγωνισμού και τους κέρδους. Με τίποτα δε θα μπορούσαν να λείψουν οι αντικομουνιστικές θεωρίες και η θεωρία των δύο άκρων, άλλωστε είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Έτσι η απεργία των ναυτεργατών δεν αποτελεί «φωνή πολιτών» αλλά καταστροφή της οικονομίας.  
  Δεν είδαμε όμως κάποιο κείμενο που να ενημερώνει ότι στη Βουλή, με στόχο να εναρμονιστεί ο νόμος με τις οδηγίες της ΕΕ, ψηφίστηκε τροπολογία από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου απαγορεύεται κάποιος να τάσσεται «με πρόθεση» ενάντια στα «περιοριστικά μέτρα» που έχει επιβάλει στη χώρα και το λαό μας η ΕΕ. Αν κάποιος κατά συνέπεια, πει την αλήθεια για τις πολιτικές της λιτότητας και δράσει ενάντιά τους κινδυνεύει με έξι μήνες φυλάκιση. Αυτή είναι η φωνή που επιτρέπουν!!! Οι ίδιοι είναι που συλλαμβάνουν ανήλικους μαθητές στα σχολεία, που τους φυλακίζουν και τους τρομοκρατούν γιατί διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Αυτή τη φωνή θέλουν!!!

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί καθηγητές και μαθητές να μην εξωραΐσουν το κλουβί της ΕΕ και τις επιφάσεις της δημοκρατίας του. Να αποκαλυφθεί το ψέμα και η υποκρισία. Να μην περάσει η χειραγώγηση. Κανείς μαθητής και εκπαιδευτικός να μη δεχθεί να πάρει «δώρο» ένα ταξίδι στο Στρασβούργο, για να «φτύσει» τα δικαιώματά του.